Nebojácní kunovci: Úspěch s trpkou příchutí

Nebojácní kunovci: Úspěch s trpkou příchutí
Sdílej
 
Na ostrově zbaveném přirozených nepřátel našli kunovci ráj na Zemi. Na návrat do reálného světa ale nebyli připraveni.

 

Draví australští vačnatci kunovci severní na mnoha místech svého původního domova vymírají. Mohou za to jedovaté invazivní ropuchy obrovské, které už obsadily velkou část areálu rozšíření kunovců.

Poslední večeře pro kunovce

Pro kunovce severní (Dasyurus hallucatus) představuje mohutná ropucha lákavé sousto. Bohužel takové, na kterém si pochutnají jen jednou. Tato žába je totiž prudce jedovatá, takže kunovec po jejím pozření uhyne, aniž by svou špatnou zkušenost předal dalším generacím. Pro kunovce, již tak decimované zdivočelými kočkami a vypalováním buše, jsou ropuchy poslední ranou – všude, kde se objevily, kunovci vyhynuli.

Kunovci loví hmyz a menší obratlovce •  Profimedia.cz

Ráj na ostrově

V roce 2003 proto vědci v oblasti bezprostředně ohrožené invazí ropuch odchytili zbývající kunovce a 45 jedinců vysadili na ostrov zbavený všech jejich nepřátel. A hlavně - nedostupný pro ropuchy. To mělo obrovský úspěch, během několika let se populace kunovců na ostrově rozrostla na přibližně 8 tisíc jedinců. Vědci je proto začali připravovat na návrat na pevninu: Museli je naučit, že ropuchy se nežerou.

Protiropuší školení

Trénink spočíval v tom, že jim předkládali malé porce rozsekaných ropuch. Nepatrné množství jedu v nich obsažené kunovce nezabilo, ale bylo jim po něm špatně. Což si zapamatovali a už nikdy se ropuchy nedotkli. Výhodou bylo, že nepříjemnou zkušenost matky předaly svým potomkům, takže se ropuchám vyhýbali i oni. Takto vyškolené kunovce začali vědci vypouštět zpátky na pevninu.

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Nikdo nepřežil

Aby mohli sledovat, jak trénink funguje, označili dvě skupiny kunovců vysílačkami. V jedné byla zvířata, která prošla "protiropuším školením", ve druhé jedinci, kteří se s ropuším jedem nesetkali. Pokus vyšel, ale vědce nepotěšil. Jak se dalo předpokládat, nevyškolení kunovci rychle uhynuli na následky ropušího jedu. Ale ani jedinci, kteří se ropuchám úspěšně vyhýbali, nežili o moc déle. Brzy totiž skončili v čelistech svých přirozených nepřátel dingů nebo zdivočelých koček.

Nebezpečně nebojácní

Ukázalo se, že pobyt v ostrovním ráji bez přirozených nepřátel zbavil kunovce opatrnosti a strachu z nich. Vědci si to ověřili jednoduchým pokusem – předkládali jim potravu ohraničenou pachem predátorů – srstí dingů či koček. Kunovci této "ozdobě" nevěnovali pozornost a klidně se do nebezpečně vonící večeře pustili.

V přírodě se ropucha obrovská může dožít až 15 let •  GettyImages

13 generací

Příčinou změny chování je podle vědců rozmnožovací strategie kunovců. Jsou krátkověcí a za svůj život se rozmnoží jen jednou. Samci hynou hned po páření a samice brzy poté, co se jejich potomci osamostatní. Mláďata tak vstupují do života vybavena pouze zkušenostmi své matky. Stačilo 13 generací, během nichž se samice nesetkávaly s přirozenými nepřáteli, aby se strach z predátorů vytratil z celé ostrovní populace kunovců.

Dingové v ráji

Ostrovní pokus s kunovčím rájem na Zemi tak bude nutné vylepšit. Vědci už plánují, že na ostrov vysadí skupinu kastrovaných dingů, kteří se nebudou rozmnožovat, ale udrží kunovce ve střehu před predátory.


Smrtící žába: Ropucha obrovská

Ropucha obrovská je opravdu obrovská: Samice mohou měřit až 20 cm a vá- žit přes 1 kg •  Profimedia.cz

Původním domovem ropuchy obrovské (Rhinella marina) je Střední a Jižní Amerika. Je opravdu obrovská: samice mohou měřit až 20 cm a vážit přes 1 kg. Na východní pobřeží Austrálie byly vysazeny v naději, že budou požírat škůdce cukrové třtiny. Ropuchy se však místo toho pustily do místní fauny. A protože zde nemají přirozené nepřátele a rychle se množí (v jedné snůšce mohou mít od 8 do 35 tisíc vajíček), začaly dobývat vnitrozemí. Nebezpečné jsou jak pro svou hltavost - sežerou cokoliv, co dokážou spolknout - tak pro svou jedovatost. Jedovatá jsou i všechna jejich vývojová stadia včetně vajíček a pulců.


Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům

Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Neobvyklí strážci: Myši pod ochranou dingů

Neobvyklí strážci: Myši pod ochranou dingů

Nový obyvatel Marsu: Laboratoř InSight bezpečně přistála na Rudé planetě!

Nový obyvatel Marsu: Laboratoř InSight bezpečně přistála na Rudé planetě!

 

Články odjinud