Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT? Celý rok jste se každý měsíc na tomto místě setkávali se soutěží o Zemi, kterou připravila Agentura Koniklec. Dnes už na vás žádné další otázky nečekají, protože s koncem roku se uzavírá i naše hra. Zbývá už jen uvést správné odpovědi na otázky z posledního kola. Se zadáním v čísle 21 si nejlépe poradili Petra Venháčová z Olomouce, Jan Tomek z Letohradu a Alena Pauchová z Bohuňovic. Vyhrávají víceúčelové nože do přírody.

Správné odpovědi na otázky ze závěrečného kola (ABC č. 23):

Věstonická venušeJeskyně Kůlna v Moravském krasu1. Mezi archeologická naleziště pozůstatků po lidském osídlení na našem území patří například Dolní Věstonice, jeskyně Pekárna a Kůlna, Koněpruské jeskyně nebo Přezletice u Prahy. 2. Chodby krtka obecného mohou být dlouhé 30 - 50 metrů a sahají do hloubky 1 m. 3. První města vznikala na březích řek a u jejich soutoků, protože řeky představovaly významné obchodní cesty. Další města byla stavěna kolem obranných pevností na vyvýšených místech, odkud bylo možno vojensky ovládat okolí. krtek obecný

Vítězové posledního kola (č. 23) a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 19. 12. v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkách www.koniklec.cz si můžete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí prohlédnout už nyní. ABC uveřejní jména výherců v čísle 26.