Výchova psa

Sdílej
 
Aby pes mohl žít v lidské společnosti, musí být vychovaný. Pamatujte, že pes je v rodině až na posledním místě, každý člověk před ním má přednost, i malý sourozenec v kočárku. Jinak to nejde. Vychovávat jej musejí všichni členové rodiny.

ČTYŘNOHÝ KAMARÁD - 6

Aby pes mohl žít v lidské společnosti, musí být vychovaný. Pamatujte, že pes je v rodině až na posledním místě, každý člověk před ním má přednost, i malý sourozenec v kočárku. Jinak to nejde. Vychovávat jej musejí všichni členové rodiny.

Foto
VÝCHOVA K ČISTOTNOSTI DOMA
Při příchodu do nového domova není štěně ještě schopno ovládat svěrače močového měchýře a tlustého střeva, takže se vyprazdňuje tam, kde právě je. Zdravé štěně ale nikdy neznečistí své lože. Mnohá jsou od chovatele naučena vyprazdňovat se na novinový papír, což se dá v prvních týdnech využít. Štěně se chce vyčurat vždy po probuzení a nažrání, proto je vhodné je právě v této době vynést ven nebo dát na místo k tomu určené. Před vykálením štěně čichá kolem sebe, točí se, hledá si místečko. Iv tomto případě je nutné štěně vynést na správné místo. Během několika dnů se naučí, že se má vyprazdňovat mimo byt nebo na určeném místě, a dá najevo, že má potřebu. V zápalu hry nebo v rozrušení na to může zapomenout, ale nikdy za to štěně netrestejte! Stačí je upozornit a vynést ven.

ABY SE NEBÁLO
Ke správné výchově patří seznámení štěněte s co možná největším množstvím věcí, osob, zvířat a situací z jeho okolí. Na neznámé předměty, zvuky a tvory ho přivykejte pomalu, pozvolna a vždy je povzbuzujte a podporujte. Jste odpovědní za jeho bezpečnost, tak nikomu nedovolte, aby mu ubližoval. Štěně musí získat sebedůvěru a důvěru ve vás, že ho vždy ochráníte: strach nebo úlek a následný panický úprk ho může stát život.

FUJ!
Tomuto povelu se odborně říká povel k přerušení nežádoucí činnosti. V praxi znamená, že pes musí okamžitě zanechat všeho, co dělá, a reagovat na něj se musí naučit již úplně malé štěně. Když vám např. okusuje prsty na ruce, rázně křikněte Fuj! a současně štěně vezměte za kůži na krku a zatřepejte s ním. Případně je plácněte dlaní přes zadeček. Při pokárání buďte opatrní, ale důrazní. Štěně by mělo okusování ihned nechat. Jestliže to neudělá, povel zopakujte a trochu přitlačte. Stejně zasáhněte vždy, když tropí lotroviny. Musíte je však dopadnout při činu. Jestliže štěně sbírá ze země kamínky nebo cokoli, co nechcete, chyťte je, zatřepejte jím, řekněte důrazně Fuj! Potom mu otevřete tlamu a všechno z ní vyberte. Přitom mu vážným a důrazným hlasem opakujte, že to bylo fuj, že se to nedělá atd. Když se štěněti podaří poslechnout a přestat s činností, kterou jste mu zakázali, nadšeně je pochvalte a polaskejte. Neodměňujte pamlskem. Ty si nechte až na výcvik povelů.

DŮSLEDNOST
Při výchově, stejně jako při pozdějším výcviku, je nejdůležitější trpělivost a důslednost. Pravidla však musí přijmout a dodržovat také všichni lidé. Pes dobrou paměť, ale nevzpomíná. Pokud ho tedy chcete za něco potrestat, musíte ho chytit při činu. Povel Fuj! a Ke mně! proto musíte začít nacvičovat v době, kdy ještě štěně pohodlně doběhnete. Nemůžete-li je přinutit k vykonání povelu Fuj!, zpočátku nezbývá, než se tvářit, že se nic nestalo, a raději se dívat jinam.

POZOR!
Štěněti nikdy nesmíte otírat tvářičku ve výkalech nebo moči. To je týrání! Navíc to nemá žádný vliv na výchovu k čistotnosti, aby byl pes schopen udržet stolici a moč, musí fyzicky a psychicky dospět.