Zpívající pes: Ztracený a znovu nalezený

Zpívající pes: Ztracený a znovu nalezený
Sdílej
 
Domovem mu je indonéský ostrov Papua Nová Guinea, ale od sedmdesátých let minulého století ho ve volné přírodě nikdo neviděl. Až donedávna byl proto považován za vyhynulého. Jediní zpívající psi přežili v zajetí, odhadem jich je na celém světě 200–300. Většina žije v amerických zoologických zahradách, v Evropě je najdete jen ve dvou zoo v Anglii, dvou v Německu a v české Zoo Zlín!

 

Dingo pralesní, jak se tento pes správně jmenuje, byl popsán v roce 1897 podle jedince uloveného v horách ve výšce přes 2000 m. Později se pár těchto psů dostalo do zajetí a tato zvířata jsou předky všech dnes v zajetí chovaných zpívajících psů. To nutně vedlo k páření příbuzných jedinců a tím i ke změnám jejich genů – mnohé se vytratily a vědci už začínali pochybovat, zda jde vůbec ještě o původní druh.

Horský pes

Centrální horské oblasti Papuy Nové Guineje jsou špatně přístupné a málo zalidněné. Ale čas od času se objevily zprávy o divokých psech, kteří žijí v těchto horách ve výškách přes 4000 m. Jsou velmi podobní zpívajícím psům chovaným v zajetí včetně jejich zvláštního melodického vytí. Vědci je opatrně nazvali horským divokým psem, protože si jejich vzájemným příbuzenským vztahem nebyli jisti.

Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Drsné prostředí

V roce 2016 se výzkumníci vydali do hor v blízkosti dolu Grasberg, největšího zlatého dolu na světě. Ve výškách kolem 4000 m, kde jsou vedle bahna a hromad důlních výsypek jen skály a suťoviska, byli divocí psi v předchozích letech spatřeni. I když jsme v tropech, roste tu jen tuhá tráva, mechy a lišejníky, teplota v noci klesá ke 2 oC a přes den nevystoupá nad 11 oC. A téměř neustále je tu mlha nebo prší.

V okolí zlatého dolu se psi často zdržují na výsypkách hlušiny •  Anang Dianto

Plaché šelmy

V tak drsném prostředí nebylo hledání plachých šelem jednoduché. Nálezy trusu jejich přítomnost potvrdily, záběry z fotopastí pomohly vytipovat místa, kde se psi nejčastěji zdržují. Díky tomu vědci objevili smečku 15 divokých psů a nejméně jedno doupě s mladými. Odchytit živého psa se jim ale nepodařilo.

Krutí zabijáci divocí psi Indie? Mauglí se spletl!

Krutí zabijáci divocí psi Indie? Mauglí se spletl!

Druhá výprava

K přečtení genetických informací vědci potřebují vzorky tkání, a tak se do stejné oblasti o dva roky později vrátili. Položili tu klecové pasti, tentokrát úspěšně. Odchytili dva psy, které uspali, odebrali potřebné vzorky a pak je vybavené obojkem s vysílačkou zase pustili. Později získali vzorky třetího jedince sraženého autem. Navíc zjistili, že se smečka rozrostla na 18 jedinců, z nichž osm byli jejich „staří známí“ z minulého výzkumu.

Neobvyklé melodické vytí slouží psům ke vzájemné komunikaci •  Anang Dianto

Nevyhynuli!

Při srovnávání genů horských psů s geny zpívajících psů ze zajetí, bylo objeveno tolik shodných znaků, že bylo jasné, že jde o jediný druh. Předkové zpívajících psů v lidské péči, kteří se jako první dostali do zajetí, tak byli horští psi – nebo, chcete-li, zpívající psi. Ti nikdy nevyhynuli, jen byli lidmi vytlačeni do neobydlených hor. Objev pomůže i populaci psů v zajetí: Obnoví jejich genetickou proměnlivost a posílí tak jejich životaschopnost.

Psy chované v zajetí ohrožuje nízká genetická proměnlivost •  Profimedia.cz

Novoguinejský zpívající pes

Dingo pralesní neboli novoguinejský zpívající pes byl původně považován za samostatný druh a dostal jméno Canis hallstromi. Genetické výzkumy posledních let ale potvrdili, že je spolu s australským dingem odlišnou vývojovou větví nejstarších předků psa, která dala vznik jihoasijským a oceánským plemenům. Dingo pralesní tak dnes nejčastěji nese jméno Canis lupus hallstromi na rozdíl od australského dinga C. l. dingo, s nímž je příbuzný, ale ne totožný.

Volba vůdce u zvířat: Vítězí jen ti nejsilnější?

Volba vůdce u zvířat: Vítězí jen ti nejsilnější?

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

Slavná Lassie byla skutečná psí hrdinka a vysloužila si stříbrný obojek

Slavná Lassie byla skutečná psí hrdinka a vysloužila si stříbrný obojek

 

Články odjinud