Simpsonovi navždy! Nejdelší animovaný seriál je nekonečná zábava

Simpsonovi navždy! Nejdelší animovaný seriál je nekonečná zábava
Sdílej
 
Jmenují se Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie. Jsou hlavními hrdiny seriálu Simpsonovi, to ale určitě víte. Možná už nevíte, že vysílání začalo už v minulém století, konkrétně na amerických obrazovkách na podzim roku 1989. K českým divákům se dostali o čtyři roky později. Od té doby jsou s námi. A to už více než třicet let! Je to tak. Nejslavnější animovaný seriál je starší než většina současných čtenářů ábíčka.

 

Simpsonovi se vysílají už tak dlouho, že se stali nejdelším seriálem v historii americké (a pravděpodobně i jakékoliv jiné) televize. Je celkem jisté, že jen tak něco je nepřekoná. Nedávno se dokonce dočkali 700. dílu. To už je pořádný milník, takže to chtělo vymyslet něco speciálního.

Sedmistý díl (nebo 16. epizoda 32. série) má název Příběh Vánoc minulých a odehrává se v minulosti ještě před narozením malé Maggie. Ale hlavně nabízí jedinečnou možnost vůbec poprvé nahlédnout do malé místnosti v domě nad garáží.

Simpsonovi slaví 700! Oblíbené postavy v nej znělkách

Simpsonovi slaví 700! Oblíbené postavy v nej znělkách

Jen si to představte! Tajuplná místnost v domě Simpsonových, do které jsme se ani během tří desetiletí nikdy nepodívali. Její okénko se sice mihne během úvodní znělky na začátku každého dílu, ale to je všechno. Co se v ní asi skrývá?

Kdo vymyslel Simpsonovi?

S nápadem „odtajnit zapovězenou komnatu“ přišel výtvarník a producent Matt Groening, který Simpsonovy vymyslel. Kruh se tak krásně uzavřel. Groening se tehdy úplně na začátku inspiroval vlastní rodinou – Homer, Marge, Líza a Maggie jsou jména jeho rodičů a dvou mladších sester.

Načrtnout hlavní hrdiny do skicáře mu zabralo pouhých několik minut. Snažil se, aby všechny postavičky měly co nejjednodušší siluetu, která bude dobře rozpoznatelná na první pohled. Výrazná a nezdravě žlutá barva Simpsonových měla zase okamžitě upoutat pozornost náhodných televizních diváků. Vyšlo to dokonale.

Stephen Hawking si zahrál v Simpsonech několikrát •  Prima Cool

Superhrdinové i super vědci

Simpsonovi jsou obrovský kulturní a společenský fenomén dobře známý po celém světě. S trochou nadsázky se dá napsat, že kdo ze slavných se v seriálu neobjevil, skoro jako by nebyl. Pro většinu celebrit je to taková čest, že si ze sebe ochotně vystřelí a rádi namluví svou kreslenou verzi (v původním anglickém znění).

V aktuální 32. sérii, která se zrovna vysílá i u nás, to je třeba Paul Rudd, jinak proslavený jako superhrdina Ant-Man. Dříve neodolala třeba populární zpěvačka Lady Gaga a ani vážený fyzik a kosmolog Stephen Hawking. Nebo zkušený astronaut Burz Aldrin. Člen legendární mise Apollo 11 a druhý člověk na Měsíci zažil v Simpsonových skutečně hrůzné chvíle kvůli otevření pytlíku brambůrků ve stavu beztíže.

Výlety se Simpsonovými: Animovaná a šílená turistika

Výlety se Simpsonovými: Animovaná a šílená turistika

Generace Simpsonových

Na Simpsonových vyrostla celá generace dnes už dospělých scenáristů, kreslířů a producentů, kteří se teď podílejí na podobných komediálních seriálech. Jde o většinou úspěšné podívané, které jsou stejně potrhlé. A které po vzoru Simpsonových vsadily na jednoduchý a dobře rozpoznatelný styl animace.

Díl číslo 700 seriálu SImpsonovi se odehrává v minulosti před narozením malé Maggie •  Prima Cool

Některé nejsou pro děti. Ale víte, že Simpsonovi byli (hlavně) na začátku pro dospělé a v Americe se stále vysílají v hlavním večerním čase? Některé z těchto seriálů možná sami znáte, co třeba Griffinovi? Ti se vlastně s Homerem, Marge, Bartem, Lízou a Maggie osobně setkali v prvním dílu 13. řady své vlastní show. A pak jsou tady ještě pořady jako Čas na dobrodružství nebo Phinneas a Ferb.

Nekonečná zábava

Více než třicet let je pořádná doba. Jak dlouho to ještě Simpsonovi vydrží táhnout? Po tolika letech na televizní obrazovce se často objevovaly dohady, že další řada bude poslední. Letos je to jinak. Bylo oficiálně potvrzeno, že ještě vznikne minimálně 33. a 34. série.

Nové díly se tím pádem budou vysílat ještě v roce 2023. A co pak? To se teprve uvidí. Není vyloučeno, že Simpsonovi prostě budou pokračovat. Třeba se jednoho dne podíváte na epizodu s číslem tisíc. Ale to už budete dospělí.

Robot Bender z Futuramy se vrátil do minulosti, kde se setkal se Simpsonovými •  Prima Cool

Znáte taky Futuramu?

Je to takový mladší a bláznivější sci-fi bratříček. Animovaný seriál Futurama vymyslel stejně jako Simpsonovy výtvarník a producent Matt Groening. Odehrává se ve 31. století. Neschopný flákač Fry, sprostý robot Bender nebo jednooká „mimozemšťanka“ Leela prožívají dobrodružství plná odkazů na různé sci-fi filmy, seriály, romány, hry a hlavně Star Trek. Robot Bender se navíc vrátil do minulosti, kde se setkal s Homerem a spol. Došlo k tomu v 6. dílu 26. série Simpsonových s příznačným názvem Simpsorama.

Padouch Bart je název 14. dílu 31. série Simpsonových, která paroduje Avengers a studio Marvel •  Disney

Avengers nějak jinak

Padouch Bart je název 14. dílu 31. série Simpsonových, ve kterém střapatý rošťák náhodou jako první zhlédne očekávaný hollywoodský trhák a vydírá ostatní tím, že prozradí, co se v něm stane. Podívejte se na plakát: Vidíte divného Iron Mana, Thanose, Black Panthera nebo Thora? Celá tato epizoda si dělá legraci z Avengers a studia Marvel. Dokonce se v ní objevily kreslené verze Anthonyho a Joea Russoových, kteří režírovali filmy Avengers: Infinity War a Endgame.

Tragédie Avengers: Infinity War postihla Simpsonovi

Tragédie Avengers: Infinity War postihla Simpsonovi

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter

Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter

 

Články odjinud