DVD recenze 7/2006

DVD recenze 7/2006
Sdílej
 
Recenze DVD disků Honzíkova cesta a Pán velryb. Honzíkova cesta je první celovečerní barevný film pro diváky předškolního věku.

Honzíkova cesta
Filmexport Home Video

Honzíkova cesta je první celovečerní barevný film pro diváky předškolního věku. V roce 1956 byl snímek natočen podle stejnojmenné dětské knihy Bohumila Říhy a stal se klasikou. To protože dobrodružství, které zažívá Honzík, je každému mladému zvídavému dobrodruhovi vlastní. Cesta z města za dědečkem na vesnici, napínavé příhody s nejrůznějšími zvířátky, noví kamarádi a také nepřátelé, s nimiž se člověk musí vypořádat. To jsou věci, které v klasickém snímku převažují nad nepříjemnými dobovými socialistickými agitkami. Na DVD se nachází zoufale amatérsky natočená, nicméně velmi poutavá čtvrthodinová přednáška filmového historika Pavla Taussiga.

**1/2

Pán velryb

Intersonic

Novozélandský film vypráví o holčičce jménem Paikea, která je podle legendy předurčena stát se náčelnicí maorského kmene. Její dědeček je však proti tomu, aby v čele kmene stála žena. Zvítězí tradiční dědečkův názor, nebo se stane zázrak a předurčená Paikea se postaví do čela kmene? Pán velryb je pozoruhodný snímek, který se odehrává v současnosti na Novém Zélandě, jehož původní obyvatelé i dnes uctívají velryby jako mytické tvory, rozhodující o jejich osudu. Vypráví o vůli, o osudu a také o malé odvážné holce, která si nenechá jen tak něco líbit. Pro zvídavé je v bonusových materiálech DVD dokument o výrobě tradiční maorské kánoe Waka.
****

 

Články odjinud