Papírová historie: 40 let papírové Vodní tvrze

Papírová historie: 40 let papírové Vodní tvrze
Sdílej
 
Před více než rokem jsme na webových stránkách ábíčko.cz představili vůbec první hrad, který před 40 lety vyšel v časopisu jako vystřihovánka. Šlo o hrad Litice. Teď slavíme další kulaté výročí zajímavé vystřihovánky: Půvabné Vodní tvrze.

 

Architektu Richardu Vyškovskému sice mohl někdo vyčítat, že se jeho výtvory nekryjí do detailu se skutečností, ale otevřeně si přiznejme, že pak bychom byli ochuzeni o obrovské množství krásných modelů nejen lidové architektury, ale i dalších staveb, nevyjímaje jeho legendární Městské památkové rezervace. Vyškovský dokázal najít víc než kompromis mezi realitou (zkuste si schválně někdy změřit nějakou část domu a vydělit ji patřičným měřítkem) a především dětskými schopnostmi model dát dohromady.

Smyšlená tvrz

Typickým příkladem je právě model, jehož názvy se postupně měnily: Počínaje Zemanskou tvrzí či Zemanskou vodní tvrzí přes Zemanský vodní hrádek až po Vodní tvrz. Tak, jak architekt Vyškovský toto feudální sídlo navrhl, nejspíš nikde nestálo. Tvůrce spojil několik zajímavých stavebních prvků, mezi nimiž určitě zaujme sgrafitový hlavní palác a dokázal je směstnat na relativně velmi malou plochu (17,5 × 9 cm), což bylo přitažlivé zejména pro železniční modeláře. Při koncipování vystřihovánky se však pan architekt držel dobových zvyklostí, takže ač hrádek v této podobě neexistoval, nelišil se od podobných, které bychom na našem území našli.

Papírová historie: 40 let papírového hradu Litice

Papírová historie: 40 let papírového hradu Litice

Stavitel i hradní pán

Velkou výzvou pro tvůrce bylo samotné pojetí tohoto hrádku či tvrze – mohla být postavena jako ryze vodní sídlo – podobně jako velmi půvabná Červená Lhota uprostřed vodní plochy – a nabízely se i další možnosti. Jednou z nich bylo zasazení do krajiny "půl na půl", tedy tu stranu, kde byl hlavní palác, vytrčit do vody a zbytek nechat na souši. Byly i případy, kdy svůj hrádek tvůrce posadil na skalní ostroh a vodní hladinu nahradily strmé stěny. Různým variantám se meze nekladly, zvláště když modeláři nebyli svázání konkrétní předlohou.

Názvy modelu měnily: Od Zemanské tvrze přes Zemanský vodní hrádek až po Vodní tvrz •  www.papirovaarcheologie.cz

Populární Vodní tvrz

Právě ona "úspornost" a přitom značná členitost – model obsahoval 52 číslovaných dílů, ale v některých případech se pod jedním skrývalo i sedm stejných – si zachoval Vyškovského rysy a mohl se chlubit patřičnými detaily. Například bylo potřeba vlepit 20 oken, dveří či portálů. Rovněž padací most z párátek už byl známým stavebním postupem. Obliba modelu se odrazila i do jeho opakování. Poprvé se půvabná vystřihovánka objevila v ABC 13 (ročník 24), v březnovém vydání před 40. lety. Opakování se dočkala na stránkách Sešitu déček číslo 10, věnovaného právě hradům a tvrzím (pod titulem Zemanský vodní hrádek). Potřetí si ji čtenáři mohli z ábíčka vystřihnout už v tomto století: V dubnu 2001 byla součástí čísla 7 (ročník 46).

Papírová historie: 25 let Sedmi divů světa

Papírová historie: 25 let Sedmi divů světa

Papírová historie: První F1 "vyjela" před 45 lety

Papírová historie: První F1 "vyjela" před 45 lety

Vystřihovánky v ABC č. 5/2020

Vystřihovánky v ABC č. 5/2020