Vojenská technika: Tatra SOT

Vojenská technika: Tatra SOT
Sdílej
 
Tatra SOT je vozidlo užívané českou elitní jednotkou SOG (Special Operations Group) během konfliktu v Afghánistánu.

 

 

Tatra SOT je vozidlo užívané českou elitní jednotkou SOG (Special Operations Group) během konfliktu v Afghánistánu. Je postavena na podvozku Terrno1 s řadou modifikací, jako jsou například pneumatiky odolávající střelbě a minimum elektroniky.

Celý trup je osazený pancéřovými deskami pro maximální ochranu posádky. Řadu úprav si vojáci vyráběli přímo „v poli“. Tatra SOT disponuje velkou palebnou silou složenou z několika kulometů, vrhače granátů a širokou škálou ručních zbraní posádky. Tato vozidla existují pouze dvě a v současné době se již nepoužívají, jelikož jednotka SOG byla zrušena.

 

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Model se skládá se ze třech základních částí a výzbroje. Doporučujeme je lepit podle pořadí.

2. U mnoha dílů se objevuje šipka označující přehnutí a slepení. Důkladně narýhujeme všechny ohybové hrany pomocí pravítka a tupého nože. Před lepením každého dílu vyzkoušíme, jestli se hrany dají ohnout a jestli lze díly dobře vytvarovat.

3. Budeme potřebovat ostré nůžky, lepidlo na papír, pravítko, tupý nůž, špejle nebo párátka a černý papír na podlepení některých dílů.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

NÁSTAVBA (zelené díly)

1. Vytvarujeme „vanu“ 1. Do dna nejprve prorazíme dva otvory na špejle ve středu bílých kroužků, pak slepíme její vnější okraj a teprve poté ohneme dovnitř i vnitřní části. Po proschnutí vlepíme dovnitř dno 2 ve správném směru a do něj také prorazíme otvory. Používejte jen málo lepidla, aby se celek nezkroutil.

2. Vytvarujeme a vlepíme křesla 3, opěradla vždy směřují ke stěně vpředu a vzadu. Pokračujeme vlepením košů 4 na výstroj. Přehnutím vytvarujeme pancéřové pláty 5, 6 a přilepíme je na příslušná místa. Blatníky 7 podlepíme černým papírem nebo zamalujeme zespoda černou barvou. Poslední částí jsou jisticí válečky pro lafety. Nejdříve přilepíme jejich obvodovou část 8 a uzavřeme kroužkem 9 s proraženým otvorem.

PODVOZEK (oranžové díly)

1. Zahájíme vytvarováním rámu 1. Lepte přesně! Na spodní část rámu přilepíme zpevnění 2. Připravíme si nápravy 3 a 4. Prorazíme do nich otvory na špejli a po slepení je za pomoci šipek umístíme na spodek rámu.

2. Oblepíme podvozek doplňky. Nádržka 5 a nárazník 6 je v zadní části. Následuje krabice 7, pod kterou přilepíme výfuk 8. Další je nádrž 9 a úložný prostor 10. Poslední částí je držák rezervy 11.

3. Kola sestavíme slepením obvodu 12 a přilepením vnějšího i vnitřního dílu 13. Do vnitřního dílu prorazíme před slepením otvor na špejli. Jisticí válečky sestavíme z obvodu 14. Umístíme je na kola a uzavřeme dílem 15 s otvorem na špejli. Podle nákresu v kresbě vystřihovánky na str. 57 si uřízneme špejli patřičné délky a zkusíme kola nasadit. Pokud vše sedí, můžeme konce špejlí natřít lepidlem a nasadit kola napevno.

KABINA (žluté díly)

1. Vytvarujeme kabinu 1. Nejdříve slepíme její vnitřní část a teprve poté přehneme a přilepíme vnější části. V přední části prorazíme dva otvory. Dovnitř hotové konstrukce vlepíme kryt motoru 2 a křesla 3.

2. Opatrně přehýbáním vytvarujeme zadní rám 4 a celek podle návodné kresby přilepíme ke kabině. Z rámu vede k motoru lišta 5. Po jejím přilepení k ní přidáme lištu 6, která ji propojuje s palubní deskou.

3. Na spodek přilepíme vytvarovanou stupačku 7. Blatníky 8 opět doporučujeme podlepit černým papírem. Spodní stupačku 9 vytvarujeme ohnutím a přilepíme k blatníku a k nárazníku 12, který již můžeme ke kabině připojit. Na zadní stranu a jeden blatník ještě připojíme nádržku 10 a doprostřed stříšku 11.

4. Celek dokončíme dvířky 13, které přilepíme na nárazník a zajistíme proužkem 14. Volant 15 umístíme do kabiny. Kabinu a nástavbu nyní můžeme umístit na podvozek.

VÝZBROJ (šedé díly)

1. Tyto díly jsou drobné, proto při propichování otvorů a jejich vyřezávání postupujte pomalu a opatrně. Kulomety 1 slepíme k sobě a poté opatrně vystřihneme nebo vyřízneme. Krabici s náboji 2 nejdříve slepíme a po zaschnutí si do ní vyrobíme otvor na špejli. Tyto zbraně patří na předek kabiny, osu na ně si uřízneme podle podle nákresu na str. 57. Stejný postup zvolíme u těžkého kulometu 3 s krabicí 4 a vrhače granátu 5 s krabicí 6.

2. Zadní lafety připravíme podle nákresu na str. 57. Označíme si na nich podle nákresu barevně i vzdálenost od konce. Teprve pod okraj tohoto obarvení přilepíme omotávku 7. Během schnutí připravíme štíty 8 a připojíme k nim držák 9. Navlékneme ho na lafetu a zakápneme lepidlem. Na vyčnívající část, kterou jsme si označili, nasadíme zbraň a celek vsadíme do otvorů na dně „vany“. Kulomet patří dopředu.

 

 

Anděl

Anděl

Vystřihovánky v ABC č. 25-26

Vystřihovánky v ABC č. 25-26

Herkulova věž

Herkulova věž