Největší loď v dějinách Evropy

Největší loď v dějinách Evropy
Sdílej
 
Ohromila vás velikost Čeng Cheových lodí? Přestože ve středověku neměly konkurenci, největší bezmotorovou bárku postavili už mnohem dřív staří Řekové.

 

 

Galéra jménem Tessarakonteres vznikla zhruba 200 let př. n. l. a od Řeků si ji nechal postavit egyptský faraon Ptolemaios IV. Byla dlouhá 128 metrů a sloužila jako transport vojáků, kterých se na ni vešlo najednou několik tisíc.

Její krkolomné jméno ve staré řečtině znamená "se čtyřiceti vesly". To se může zdát docela málo na největší loď všech dob. Jenže nešlo o žádná vesla z pramice, ale obrovské dřevěné klády, z nichž každou ovládalo osm statných mužů. Pak si připočtěte, že Řekové počítali vesla na řady, takže je třeba počet znásobit dvěma (čtyřicet vesel na každé straně).

 

Dokonalé plovoucí město •  ABC

 

Tuhle majestátní loď tedy muselo ovládat v jednu chvíli zhruba 640 veslařů. Ti musí spát a jíst, takže se střídají s několika dalšími stejně velkými veslařskými partami. Celkově se jejich počet odhaduje na 4000! Loď Tessarakonteres bylo opravdové plovoucí město. Jen jeho existenci nemůžeme stoprocentně potvrdit. Dobové prameny o ní sice hovoří, ale dodnes se nenašel jediný hmatatelný důkaz existence tohoto korábu.

Více o nej lidských výtvorech se dočtete v ABC č. 25-26. Vychází v úterý 3. prosince.


Ochutnávka vánočního dvojčísla •  ABC

 

 

Trup = plachta: Ultramoderní plachetnici něco chybí

Trup = plachta: Ultramoderní plachetnici něco chybí

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Poklad ze dna moře: Konečně vynořený

Poklad ze dna moře: Konečně vynořený

 

Články odjinud