Jeskyně pomalovaly pravěké ženy!

Jeskyně pomalovaly pravěké ženy!
Sdílej
 
Alespoň to tak vypadá podle toho, co tvrdí americký antropolog Dean Snow. Prozkoumal otisky dlaní, které se našly u jeskynních maleb, a zjistil, že většinou patří právě ženám.

 

 

 

 

Určit pohlaví dnešních lidí podle dlaně není úplně jednoduché. Rozdíly mezi mužskou a ženskou rukou se totiž během vývoje člověka zmenšují. Ale u pravěkých lidí, kteří žili před desítkami tisíc let, byly daleko zřetelnější.

Dean Snow prozkoumal 32 pravěkých otisků, které pocházely z jeskyní ve Francii a Španělsku a které se daly spolehlivě změřit. Jejich stáří se pohybovalo mezi 12 500 až 40 000 lety. Vycházel přitom především z  poměru dvou prstů: prsteníčku a ukazováčku, takzvaného 2D:4D ratio.

Ten je kvůli působení mužského pohlavního hormonu testosteronu u mužů o něco menší než u žen, což umožňuje zjistit, jakého pohlaví je majitel ruky.

Vědec k tomuto účelu vyvinul speciální algoritmus. Pomocí něj zjistil, že 24 z 32 zkoumaných otisků dlaní, tedy celé tři čtvrtiny, patří ženám. Dalších pět po sobě zanechali nedospělí chlapci a pouhé tři otisky patří mužům.

Mohlo by se tak zdát, že zatímco muži vyráželi na lov, aby uživili svou pravěkou rodinu, ženy jejich lovecké umění zvěčnily na nástěnných malbách. Nebo jen přihlížely mužům-malířům a bavily se tím, že kolem jejich maleb sem tam otiskly svou dlaň? To není jisté.

Více o pravěkých malbách se dočtete v ABC č. 25-26. Vychází v úterý 3. prosince.


Ochutnávka vánočního dvojčísla •  ABC



Král medvědů strčí kodiaka do kapsy

Král medvědů strčí kodiaka do kapsy

Na skok v pravěku: Draví drápkovci

Na skok v pravěku: Draví drápkovci

Bitka pelikánů vypadá jako pozdrav z pravěku

Bitka pelikánů vypadá jako pozdrav z pravěku

 

 

Klíčová slova:
pravek, jeskyne, malba
 

Články odjinud