Na skok v pravěku: Draví drápkovci

Na skok v pravěku: Draví drápkovci
Sdílej
 
Jedni z nejstarších živočichů na Zemi, drápkovci, vyvinuli neobvyklou loveckou strategii.

 

 

 

 

 

Pomalu se pohybují v pralesním podrostu a hledají vhodnou oběť, nejčastěji nějaký hmyz. Jakmile ho objeví a zaměří, začnou na něj „plivat“ tenké pramínky lepkavých slin, které na vzduchu rychle tuhnou a kořist zcela obalí a spoutají. Jak takoví drápkovci vypadají, jak se pohybují a jak loví, můžete sledovat na našich videích.

 

 

 

 

 

Drápkovci se podobně jako spousta jiných bezobratlých v průběhu růstu svlékají. Jejich svlékání je poměrně energeticky náročné a svlečená pokožka navíc obsahuje spoustu bílkovin a živin, o které drápkovec nechce přijít, proto ji okamžitě požírá.

 

 

 

 

 

Rozmnožování drápkovců je kapitola sama pro sebe. Využívají totiž všechny známé způsoby. Některé druhy kladou vajíčka, o která se dál nestarají. Další druhy jsou tzv. vejcoživorodé – vajíčka nosí v těle, dokud v nich nejsou mláďata plně vyvinutá a teprve pak je kladou. A právě v okamžiku kladení se z nich mláďata líhnou.

Existují však i drápkovci, kteří jsou čistě živorodí a jejichž mláďata se vyvíjejí přímo v těle matky a jsou vyživována jakousi jednoduchou placentou. Tito drápkovci jsou většinou společenští a žijí ve skupinách sestávajících z rodičovských jedinců (otce a matky – jsou odděleného pohlaví) a jejich potomků. Na matku s novorozeným mládětem se můžete podívat na našem videu.

 

 

 

 

Naši největší brouci

Naši největší brouci

Nechutná příroda: Vosa řeže včelu

Nechutná příroda: Vosa řeže včelu

Sedmnáctileté cikády: Hmyz, který se domlouvá

Sedmnáctileté cikády: Hmyz, který se domlouvá

Klíčová slova:
hmyz
 

Články odjinud