Anifilm: Výběr skvělých animáků

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Festival animovaného filmu v Třeboni se stal zdrojem parádních snímků z celého světa. A my vám stejně jako v předchozích letech chceme ukázat ty, které opravdu stojí za to!

Lajka

Když vás vystřelí do vesmíru bez zpátečního lístku, můžete buď otevřít uzávěr a rychle to skoncovat, anebo doufat v zázrak. A přesně ten se přihodí fence Lajce, která ve jménu vědy cestuje do studeného kosmu. Shodou okolností se jí společně s dalšími zvířecími kosmonauty z Houstonu a Bajkonuru podaří přistát na planetě s dýchatelnou atmosférou, kde nalézá nové tvory, ale i stará nebezpečí.

Autor animáků Fimfárum Aurel Klimt ve svém novém filmu zpracovává osud skutečného psa. Lajku vypustili v listopadu 1957 vědci ze Sovětského svazu do vesmíru v družici Sputnik 2. Po dosažení oběžné dráhy Lajka následkem stresu a přehřátí zahynula. Přestože svůj let nepřežila, stala se hrdinou povídek, videoher a samozřejmě i filmů. Klimtův ručně zpracovaný animák nám kromě připomínky Lajky otevírá i dveře do uklidňující pohádky, ve které pes svůj osud přežil.

PŮVODNÍ NÁZEV Lajka (Česká republika)

REŽIE Aurel Klimt

Video se připravuje ...

Velký zlý lišák a jiné povídky • Zdroj: AniFilm

Velký zlý lišák a jiné povídky

Jedna farma u lesa, tři příběhy a tři hrdinové. Podívejte se třeba na lišáka – myslí si, že je slepice! Místní králík by se chtěl stát čápem a kachna se hlásí jako zástupce Santa Clause. Ani ostatní zvířata na farmě nejsou zcela normální. Jejich vylomeniny a lapálie předvádí film režisérů Benjamina Rennera a Patricka Imberta. Za animák O myšce a medvědovi získali před šesti lety nominaci na Oscara a Renner sám pak nakreslil úspěšný komiks o trhlých zvířátkách, které nyní vystupují i ve filmu.

PŮVODNÍ NÁZEV Le grand méchant renard et autres contes (Francie, Belgie)

REŽIE Benjamin Renner, Patrick Imbert

Video se připravuje ...

Gordon a Paddy • Zdroj: YouTube

Gordon a Paddy

Žabího detektiva Gordona známe ze švédské komiksové trilogie Ulfa Nilssona. Těsně před odchodem do důchodu přistane Gordonovi na stole záhada ukradených oříšků. S pomocí nové myší asistentky Paddy prověřuje, kdo by mohl být v lese tak záludný, aby vybíral veverce její zásobárny. Animátorka Linda Hambäcková vykresluje idylický svět lesních zvířat, ale nezapomíná při detektivních scénách budovat správné napětí. Gordon a Paddy přinášejí detektivku pro každého!

PŮVODNÍ NÁZEV Gordon och Paddy (Švédsko)

REŽIE Linda Hambäcková

Video se připravuje ...

Živitel • Zdroj: YouTube

Živitel

Animované filmy se mohou odehrávat v říši zvířat, ve vesmíru, ale také v nedávné a kruté historii. V Živiteli irská animátorka Nora Twoneyová (podílela se i na skvělé Písni moře) popisuje osudy afghánské dívky Parvany v době, kdy Afghánistán trpěl pod útlakem extremistů z hnutí Tálibán. Parvana se pod tlakem událostí stává živitelkou celé rodiny a prožívá jedno velké dobrodružství, ve kterém stačí udělat špatný krok, a zemře. Živitel byl nominován Oscara a produkovala ho známá americká herečka Angelina Jolie.

PŮVODNÍ NÁZEV The Breadwinner (Kanada, Irsko, Lucembursko)

REŽIE Nora Twomey

Video se připravuje ...

Zombillénium • Zdroj: YouTube

Zombillénium

Upírů, čertů, zombíků, čarodějnic, kostlivců, démonů a dalších obyvatel hororových filmů bychom se měli bát. Jenže v zábavním parku Zombillénium strašlivé bytosti dělají animátory pro platící návštěvníky z masa a kůže. A pěkně jim to vadí! Jakmile se mezi ně dostane čerstvá krev, začíná Zombillénium žít novým životem. Jestli něco takového můžete říci o nemrtvých, to je to! Parádní animace společně s humornými scénkami dělají z animáku odlehčený rodinný film.

PŮVODNÍ NÁZEV Zombillénium (Francie, Belgie)

REŽIE Arthur De Pins, Alexis Ducord


Game Day: Zahrajte si!

Každý rok se na Anifilmu koná akce Game Day věnovaná videohrám. Vystupují na ní zkušení autoři a ukazují novinky, na kterých pracovali. Letos bychom vám doporučili české tituly, třeba grotesku Chuchel od studia Amanita, interaktivní učebnici přírodopisu Hravouku anebo propracovaný simulátor stavitele železniční tratě Mashinky. Věřte nám, stojí za to!

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Psí ostrov: Odhalené animované spiknutí

Psí ostrov: Odhalené animované spiknutí

Solo: Star Wars Story střílí první

Solo: Star Wars Story střílí první

Pračlověk

Video se připravuje ...

Ve filmu Pračlověk začíná zápas doby bronzové s dobou kamennou • Zdroj: CinemArt

Klíčová slova:
film, animovaný, zábava, Anifilm
 

Články odjinud