Evoluce super padoucha: Jak se měnil Joker?

Evoluce super padoucha: Jak se měnil Joker?
Sdílej
 
Joker je největším komiksovým padouchem, bez kterého se neobejde Batman ani Sebevražedný oddíl. Poprvé se objevil už před 50 lety. Za tu dobu prošel velkými proměnami.

Jokerův chladnokrevný návrat

Joker se letos vrátil hned dvakrát. Kromě hrané verze v Sebevražedném oddílu měla premiéru i animovaná ve filmu podle slavného temného komiksu Batman: Kameňák. Největší komiksový padouch v něm potvrzuje reputaci tím, že chladnokrevně postřelí Batgirl a fotkami trpící dívky následně mučí jejího otce komisaře Gordona.

Evoluce psychopata

Temném rytíři byl Joker psychopat zamilovaný do všech forem chaosu. V dřívějším Batmanovi z roku 1989, který se stal prvním moderním superhrdinským filmem, Jokera nezapomenutelně vystřihl oscarový herec Jack Nicholson. V legračním, ale oblíbeném televizním seriálu Batman z 60. let byl Joker věčným šprýmařem. Mnozí fanoušci si nejvíce cení toho, jak v původním anglickém znění animovaného seriálu Batman namluvil Jokera herec Mark Hamil, proslavený rolí Luka Skywalkera v sáze Star Wars.

Super padouch na jedno použití

Původně se přitom nepočítalo s tím, že Joker bude Batmana (a všechny v jeho okolí) trápit tak dlouho. Když se poprvé objevil 25. Dubna 1940 v úplně prvním dílu komiksové série Batman, šlo o padoucha na jedno použití. Jenže Joker se nedal. A během více než 50 let se dočkal mnoha podob.

Více o evoluci super hrdiny Captaina Ameriky tady

Evoluce Star Treku: Všechny podoby sci-fi fenoménu

Evoluce super mutanta: Jak se vyvíjel Wolverine

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Sebevražedný oddíl: Recenze filmu s partou, kterou Batman nesnáší

Sebevražedný oddíl: Recenze filmu s partou, kterou Batman nesnáší

 

Články odjinud