Návštěva Legolandu: Kde legáčci chodí mezi lidmi

Návštěva Legolandu: Kde legáčci chodí mezi lidmi
Sdílej
 
Přinášíme zprávu o zemi nepříliš vzdálené, ale zcela jiné. Slyšte výpověď o návštěvě království Legoland, ve kterém je všechno z kostiček Lega a legáčci chodí mezi lidmi.

 

Hele, Darth Vader! A támhle Burdž Chalífa! Viděl jsi toho draka? Ne, koukám na koně! Takové hlášky uslyšíte v německém Legolandu na každém kroku. Týkají se bytostí a výjevů, které jsou kompletně složené z Lega nebo svojí stavbou kostky Lega připomínají. Je jich tu všude fůra a jsou chytře použité v atrakcích, které čerpají z motivů oblíbených stavebnicových sérií. Piráti? Jasně! Ale také středověký hrad, egyptská říše, policejní stanice nebo repliky slavných evropských metropolí a světových monumentů.

Mrakodrapy z kostek

Pro našince nejbližší Legoland stojí mezi německými městy Ulm a Augsburg. Od svého otevření v roce 2002 se plynule rozrůstá o nové atrakce a podívané, dnes zabírá 14 hektarů. K posledním přírůstkům patří třeba prázdninová vesnice, ve které návštěvníci bydlí v hradech z Lega (postaveny jsou samozřejmě z běžných materiálů, ale zvenčí i zevnitř připomínají Lego) anebo pětice modelů nejvyšších mrakodrapů světa High Five. Vedle Burdž Chalífy stojí Shanghai Tower nebo One World Trade Center, Makkah Royal Clock Tower a Ping An Finance Center. Některé z nich znáte z vystřihovánek v ábíčku, kde obvykle bývají v měřítku 1 : 1750, ale v Legolandu je najdete v měřítku 1 : 150 a sestavené jsou ze stovek tisíc kostiček. To znamená, že třeba 828 metrů vysoká Burdž Chalífa má v modelu 5 metrů na výšku!

Návštěva Legolandu na videu ABC TV

Video se připravuje ...

Na návštěvě Legolandu • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Legoland nebo Miniland?

Mrakodrapy vrhají při vhodném počasí stín na Miniland, který rozhodně nestojí v jejich stínu. Z 25 milionů kostiček jsou zde postaveny známé stavby, silnice a náměstí evropských metropolí. V měřítku 1 : 20 uvidíte Říšský sněm v Berlíně, přístav v Hamburgu nebo Amsterdam, švýcarskou krajinu či Benátky. Vláčky a autobusy v nich jezdí, lodě plují, lopatky větrných mlýnů se otáčejí a balon se vznáší – vše samozřejmě z Lega. Snad nejlepší atmosféru mají Benátky rozparcelované vodními kanály, v nichž se sunou gondoly za zpěvu jejich veslařů. Doléhá až k uším Možné to je, zvlášť v klidných dnech. Yoda a Darth Vader hlídají v Minilandu sekci věnovanou Star Wars. Najdete i bitvu na Yavinu ukrytou ve skutečných stromech!

Robotoč

Různé modely uvidíte na každém rohu a dokonce se můžete zajít podívat na exkurzi, která vás provede průmyslovou výrobou kostek. Ujistíte se tak, že jste skutečně v Legolandu, ale jen těžko vám výrobní proces vžene do žil zážitkový adrenalin. Pro ten musíte jinam, třeba jako my do Hero Factory. Továrna na hrdiny? Tak to jsme tedy zvědaví! V nenápadné budově nic moc neuvidíte. Prostor je tmavý a prázdný, až na dvě kruhová pódia, kolem kterých jsou – a vypadají jako ruce transformera – robotická ramena Kuka. Jsou to obří těžké stroje, které mají několik kloubů a obvykle je vídáme u montážních linek ve velkých továrnách. Tady jsou na ně ale připevněny dvousedačky, kterými ramena točí neuvěřitelnou rychlostí v nepředstavitelných úhlech. Věřte nám – těch 40 sekund, co s námi robot mlátil zprava doleva, trvalo mnohem déle! A to jsme si ani nenechali spustit program pro největší drsňáky.

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Pirátská řachanda s legáčky

Po drsném rotačním zážitku naše kroky směřují přes celý Legoland do země zaslíbené, do kraje pirátského. Jde vlastně o shluk atrakcí, které mají něco společného s vodou. Kromě sjíždění vodopádu na umělé kládě a podmořského akvária se žraloky najdete rozlehlé mělké jezero s pirátskými škunery. Každý je osazen osmi vodními děly na pumpovací pohon a – už asi tušíte, kam tím plujeme – za každým sedí jeden návštěvník. Cíl útoku, kapitáne? Všechno, co se hýbe! A je úplně jedno, jestli je to pirát na druhém škuneru nebo nic netušící návštěvník na břehu nebo ti, kteří čekají ve frontě, až přijdou na řadu. Vodní sprchu dostává bez rozdílu každý, kdo se k atrakci přiblíží a zejména v letním počasí je to parádní osvěžení. Jako by inženýři věděli, co se stane, když lidem povolíte beztrestně sprchovat vše kolem sebe, namontovali vodní děla i po obvodu jezera. Na jednom místě se můžete chopit dálkového ovládání malé loďky s vlastním vodním dělem a kropit velké škunery.

Nebojte se Lega

Legoland samozřejmě nabízí mnohem více. Líbilo se nám i v zrcadlovém bludišti  policejní stanice anebo na horské dráze, která vede skrz fantasy hrad či na šlapacích automašinách na kolejích nad hlavami návštěvníků. Legoland sobě zkrátka kombinuje to nejlepší z pouti, cirkusu a samozřejmě pravé hranaté zábavy. Už teď jsme zvědaví, jaké nové atrakce si pro nás připraví příště!

Lego v Lipnu! Takhle vypadala Kostkománie 2016


ABC v Legolandu •  Pavel Dobrovský

Ulm: Věž a Einstein

Několik kilometrů od Legolandu leží město Ulm, kterým protéká ještě poměrně útlá řeka Dunaj. Uprostřed města najdete luteránský kostel s impozantní věží. S výškou 161,5 metrů jde o nejvyšší kostelní věž na světě a do 20. století dokonce čtvrtou nejvyšší stavbu světa. Na vrchní ochoz vede 768 schodů (výtah tu není) a výhledy stojí za to. Několik minut chůze od centrálního náměstí pak najdete podivný geometrický monument, který označuje místo domu slavného ulmského rodáka Alberta Einsteina. Jeho tvář najdete v nadživotní velikosti i v Legolandu a kostkový model kostela zase v kostelní lodi.

Jak se dostat do Legolandu

Autem to máte s rodiči za pár hodin
za sebou. Od Prahy až do Legolandu se totiž jede po dálnici, a když budete vyjíždět právě z hlavního města, zabere cesta kolem čtyř až pěti hodin. Na výlety sem dokonce jezdí specializované cestovní kanceláře. Legoland se tedy dá navštívit během jednoho dne anebo můžete přespat přímo na jeho pozemku v Lego hradu nebo speciálním obytném sudu.

Více informací najdete na legoland.de.

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy

Lego staví v Minecraftu: Kostky jsou taky cihly!

Lego staví v Minecraftu: Kostky jsou taky cihly!

 

Články odjinud