Kostkománie 2016 v Lipnu: Hranatá Lego slast

Kostkománie 2016 v Lipnu: Hranatá Lego slast
Sdílej
 
Každoroční výstava Kostkománie v Lipnu nad Vltavou nabídla úžasné „domácí“ kreace stavitelů Lega. Nechyběl ani hrad Bouzov nebo vysílač na Ještědu z kostek.

 

Na již pravidelné každoroční výstavě Kostkománie v Lipnu nad Vltavou hrozí, že vám vypadnou oči z hlavy, promění se v kostičky Lega a zapasují se někam mezi podpůrnou zeď a zelený trávník jedné z megastaveb, které tu jsou k vidění. Tak úžasně totiž působí „domácí“ kreace českých a slovenských stavitelů Lega. Při výrobě jedné stavby využijí klidně stovky tisíc kostiček a tráví jejich stavbou stovky hodin – někdy i několik let. Jejich byty jsou pro monstrózní stavby občas tak malé, že skládají model po segmentech a poprvé ho smontují až na výstavní ploše.

Bez lepidla

Tento rok se na Kostkománii představily nové megastavby zámku Lednice, hradu Bouzov, chrámu sv. Barbory z Kutné Hory a hlavně vysílače na Ještědu (všechny uvidíte na videu). Ani jedna ze staveb není nudná, ale pozornost strhává hlavně třímetrový vysílač, který je postaven s důrazem na co nejrealističtější měřítko. To znamená, že jeho rozměry jsou vypočítány tak, aby odpovídaly světu minifigurek Lega.  A i když tomu těžko budete věřit, při stavbě prakticky nebylo použito lepidlo, stejně jako u ostatních modelů.

Video se připravuje ...

Kostkománie 2016 • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Radost z detailu

V kostičkové krajině u úpatí vysílače nebo na jiné z mnoha velkých staveb se pak nachází další úroveň celé výstavy: Detailní život, který z kostek stavitelé vymysleli. Zejména pro děti je pátrání po scénách a výjevech mezi legáčky skvělou zábavou, i když na své si přijde i dospělý. U jednoho modelu tak můžete strávit klidně patnáct minut, než vše odhalíte. Některé stavby jsou pro podobné hledání přímo připraveny, třeba westernové městečko, do jehož ulic autor nacpal výjevy ze svých oblíbených filmů, včetně Star Wars.

Archivní kousky

Protože jednou složené modely se po výstavě nevyhazují ani nerozbíjí, objevují se na výstavě  stavby z minulých let. Ať už jsou z tradičních kostek, z velkých Duplo bloků nebo jde o programovatelné Lego Mindstorm, ukazují, že když se prolne kreativita bez restrikcí a lego kostky, dokáží dát dohromady fantastický zážitek.

Kostkománie 2015: Podívej se na videa z minulého ročníku

Kostkománie 2016: Nové LEGO modely na Lipně

Kostkománie 2016: Nové LEGO modely na Lipně

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje