Kostkománie 2016: Nové LEGO modely na Lipně

Kostkománie 2016: Nové LEGO modely na Lipně
Sdílej
 
V Lipně nad Vltavou už počtvrté "ujíždějí na kostkách". Takový má totiž podtitul největší interaktivní výstava modelů LEGO v České republice Kostkománie.

 

Přestože pro ábíčko není výstava na jihu Čech žádnou novinkou, každý rok ji navštěvujeme – a nestačíme se divit. Kromě modelů z loňských ročníků Kostkománie obdivujeme zbrusu nové stavby, které svými rozměry berou dech.

A není jednoduché je postavit! Na každou z nich padnou tisícovky kostek, stovky hodin práce a každá z nich je originálem – v obchodě ji jako stavebnici nekoupíte. Jak na ně stavitelé přicházejí? Každý rok si rozdají úkoly, jaké stavby postaví do příští výstavy. Pak musí vymyslet důkladný plán, stanovit, které kostky budou zapotřebí a stavět a stavět. Pakliže byste něco podobného chtěli zkusit, podívejte se komunitní portál kostky.org a na webovky výstavy ujizdime.cz.

Video se připravuje ...

Kostkománie 2016 • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Nové Lego modely

Vysílač na Ještědu

Proslavený vysílač na Ještědu byl dostavěn v roce 1973. Ve spodních patrech je luxusní hotel, který i dnes udržuje stylový ráz 70. let minulého století. Model z kostek LEGO postavil Eduard Hybler. Výška modelu je 300 cm a základna zabírá plochu 360 x 200 cm. Na stavbu padlo 100 000 kostek (dílků lega) a stavba zabrala 350 hodin, což je asi 44 dní intenzivní práce.

Zámek Lednice

Zámek na jihu Moravy je vystavěn v novogotickém stylu, v němž architekti pro šlechtu v 19. století vytvářeli napodobeniny gotických hradů. Zámek je dominantou komplexu lednicko-valtického areálu, což je soustava parků a romantických staveb. Od roku 1996 je Lednice zapsána v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Model z asi 95 000 kostek postavil Martin Čemus a strávil na něm 700 hodin, což odpovídá asi 88 pracovním dnům. Rozměry kostkové Lednice jsou 280 x 200 x 100 cm.

Kostkománie: Miliony kostek na jednom místě

Kostkománie: Miliony kostek na jednom místě

Kostkománie pokračuje: Podruhé z Lego výstavy na Lipně

Kostkománie pokračuje: Podruhé z Lego výstavy na Lipně

Hrad Bouzov

Jeden z nejkrásnějších českých hradů najdete na střední Moravě. Možná jste ho dosud nenavštívili, a přesto vám je povědomý. Je to tím, že Bouzov se objevil v mnoha českých pohádkách. Model stavěl Ondřej Linhart. Spotřeboval na něj 90 000 kostek a stavbou strávil 850 hodin, což odpovídá 106 pracovním dnům. Hrad má kompaktní tvar, na výšku měří 150 cm a zabírá plochu 165 x 190 cm.

Katedrála svaté Barbory

Kutnohorská katedrála byla vystavěna ve 14. století, ale dokončena do současné podoby až na počátku 20. století. Gotický chrám byl v roce 1995 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kostičkový model postavil Michal Horáček a na stavbu použil neuvěřitelných 142 000 dílků. Model má rozměry 270 x 200 x 200 cm a stavitel na něm strávil 1200 hodin, což odpovídá 150 pracovním dnům.


Mindstorm

Na výstavě Ujíždíme na kostkách jsme našli samozřejmě také mnoho nových drobnějších staveb. Letošní novinkou byla sekce s programovatelnými roboty LEGO Mindstorm. Asistenti návštěvníkům v rychlosti vysvětlí základy programování robota a ti si to pak mohou vyzkoušet v praxi. Nás tohle oddělení bavilo, vyzkoušejte ho i vy. Je to skvělé zpestření výstavy.

Více o Kostkománii najdete tady

Kostkománie 2015: Harry Potter a Lego Bradavice

Kostkománie 2015: Harry Potter a Lego Bradavice

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Galerie: Lego Hvězda smrti ze Star Wars má novou podobu

Video se připravuje ...

Na návštěvě Legolandu • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Video se připravuje ...

Kostkománie 2015- Bradavický hrad z Harry Pottera z Lega! • Zdroj: ABC

Video se připravuje ...

Kostkománie 2015: Blesková prohlídka výstavy • Zdroj: ABC

 

Články odjinud