Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?
Sdílej
 
Máte rádi filmy s americkým archeologem ve stylovém klobouku? Pokud ano, tak vás potěší, že tento fiktivní cestovatel má své opravdové předchůdce i následovníky, jejichž dobrodružné cesty a objevy se Indymu přinejmenším vyrovnají! Vydejme se za jejich podivuhodnými příběhy.

Percy Harrison Fawcett (1867 - 1925)

Objevitel ztracených měst

Zkušený anglický cestovatel plukovník Fawcett •  Public Domain

Na hladině brazilské řeky Rio Abuna pluje skupina loděk. Na jedné z nich sedí zkušený cestovatel - anglický plukovník Fawcett. Psal se rok 1906, když se ve věku 39 let poprvé vydal do jihoamerických džunglí. Pro Královskou geografickou společnost zde mapoval neznámá území na brazilských hranicích. Později vedl do divočiny několik dalších expedic. Při jedné z nich prý zastřelil anakondu dlouhou 17 metrů, při jiné našel roku 1921 v brazilské provincii Bahia ruiny starého a neznámého kamenného města.

Nejvíce byl však fascinován zprávami o prastarém kamenném sídle se zlatými předměty, údajně ležící na brazilské vysočině Matto Grosso. Toto město, snad bájné El Dorado, Angličan neúspěšně hledal již roku 1920. Podruhé se o to pokusil o pět let později. "Nacházíme se na místě, kde roku 1920 pošel můj kůň," napsal ve svém posledním zápisku z 29. května 1925 své manželce. O den později i s dalšími členy expedice navždy zmizel v džungli. Nebyli nikdy nalezeni...

Jaroslav Mareš (narozen 1937)

Po stopách monster

Český kryptozoolog a spisovatel Jaroslav Mareš navštívil při svých cestách přes sto zemí světa. Tento český dobrodruh je přesvědčen o tom, že v některých místech světa dosud žijí velká neobjevená zvířata, proto po nich usilovně pátrá. Mluvil s mnoha lidmi, kteří je měli vidět, spatřil i důkazy o jejich existenci. Například roku 1969 v konžských bažinách Džiundu hledal tajemného živočicha kongamato, kterého možná zahlédl. O jedenáct let později se pokusil vystoupit na brazilskou stolovou horu Kurupira, na níž mají dosud žít neznámí tvorové. Jaká tajemství ještě skrývá naše planeta?

Richard Evelyn Byrd (1888 – 1957)

Nedostižný přemožitel pólů

Nad nekonečnými pláněmi Antarktidy přelétává letadlo s Američanem Richardem Byrdem na palubě. Tento stroj i přes silný protivítr, hustou mlhu a technické obtíže 29. listopadu 1929 poprvé v historii lidstva překonal ve vzduchu jižní pól, a pak se šťastně vrátil na základnu. Do té doby nedostižný cíl byl splněn! Během této expedice dokázal padesátičlenný tým také prozkoumat část vnitrozemí mrazivého světadílu a založit zde základnu. Ale vraťme se zpět v čase.

Absolvent námořní akademie Byrd se naučil létat během první světové války a již v květnu 1926 zaznamenal svůj velký úspěch. S druhým pilotem Bennettem přeletěli jako první lidé severní pól. Byrdovo velitelské umění a odvaha se projevily i později.

Vedl pět nebezpečných expedic do Antarktidy. Při druhé z nich - v zimě roku 1934, strávil sám pět měsíců v meteorologické stanici, což ho málem stálo život. "Čím byla pro Kolumba kulatá země(...), tím byl pro Byrda polární průzkum," napsal časopis National Geographic po jeho smrti, jež nastala 11. března 1957.

Richard Emanuel Byrd před svým letounem Vought VE-7 Bluebird •  Public Domain

Ron Wyatt (1933 – 1999)

Dobyvatel ztracené Archy?

Pot stéká po tvářích mužů, kteří roku 1979 kopou na svahu jeruzalémské hory Golgota. Za několik hodin zde skupina vedená amatérským americkým archeologem Wyattem odhaluje neznámé podzemí. V něm byly nalezeny starověké předměty, mezi nimi prý 6. ledna 1982 i slavná Archa úmluvy! Tato zdobená schránka, má podle Bible obsahovat nejcennější židovské náboženské artefakty a mít tajuplné vlastnosti!

Wyatt se od mládí zajímal o záhady související s nejznámější knihou světa - Biblí. Později opustil své povolání anesteziologa a svému koníčku se od roku 1977 začal naplno věnovat. Během následujících 22 let při hledání biblických artefaktů a lokalit údajně zaznamenal více než deset převratných historických objevů!

Například hrob křesťanského kazatele Ježíše Krista v Jeruzalémě, nebo údajnou Noemovu archu (loď na níž se prý zachránil Noe před potopou) na turecké hoře Ararat. Přesto Wyatt zůstal poměrně neznámým člověkem, neboť většina odborníků jeho objevy zpochybňuje. Navíc tajil podrobnosti svých průzkumů - prý kvůli náboženským fanatikům.

Záhada řeckého ohně

Záhada řeckého ohně

Hartwig Hausdorf (narozen 1955)

Senzace v Číně

Německý spisovatel a dobrodruh Hausdorf kráčí polem k jedné z desítek hliněných pyramid a pořizuje její snímky. Díky své zarputilosti se autor "záhadologických" bestsellerů dostal na počátku 90. let 20. století jako první Evropan do "zakázané" oblasti čínské provincie Xian. Jeho fotografie záhy obletěly svět.

Proč je toto území s desítkami pyramid pro běžné smrtelníky uzavřeno? Podle Hausdorfa kvůli tajemným a technicky pokročilým nálezům v pyramidách, údajně o desítky let předbíhající naše dnešní znalosti. Německého badatele přivedlo k jejich výzkumům přesvědčení, že do lidské historie kdysi zasáhla mimozemská civilizace.

Proto Hausdorf kromě Číny také navštívil opuštěné mexické město Teotihuacan, nebo mluvil s mnoha svědky pozorování UFO. Má tento spisovatel v případě mimozemšťanů pravdu, nebo jde pouze o jeho fantazii?

Legendy sci-fi a fantasy: Rébus mistra Leonarda

Legendy sci-fi a fantasy: Rébus mistra Leonarda

Auto jako z Flinstounových

Auto jako z Flinstounových

Klíčová slova:
zahada, indiana, jones, objevitel, archeolog
 

Články odjinud