Válka konzolí - Xbox 360, Wii, nebo Playstation 3?

Válka konzolí - Xbox 360, Wii, nebo Playstation 3?
Sdílej
 
S koncem roku nekončí boj o pozici konzolového krále. Která z next-gen konzolí zvítězí? Bude to Xbox 360, Wi, nebo snad Playstation 3

Microsoft Xbox 360

Microsoft už druhým rokem těží z veliké výhody - brzkého vydání své konzole. Xbox 360 je na trhu už dva roky (u nás oficiálně o rok méně) a nabízí široké herní portfolio. Zatímco majitelé Xboxu mohou letos vybírat z nabídky přes 200 titulů, PS3 a Wii nabídnou pouhý zlomek - zhruba 76 her. Není to však jen kvantita, čím si Xbox získává pozornost.


Halo 3, třetí a poslední zjevení legendy zvané Master Chief, se stalo nejrychleji prodávaným herním titulem v historii a za pouhých dvanáct dní vystřelilo Xbox 360 na první příčku v prodeji hardwaru. Spolu s peckami, jako jsou Bioshock, Madden NFL 2008, Gears of War a Forza Motosport 2, "třistašedesátka" prolomila hranici půlmilionu prodaných kusů měsíčně.

Jsou slyšet i hlasy méně pozitivní. Xbox je vlastně takové next-gen šidítko, do dvou let přestane udávat tempo a zastará. Krkavčí podpora Microsoftu se obrátí jinam - možná k nové, výkonnější konzoli. Konkurence také upozorňuje na málo exkluzivních her, které většinou vycházejí multiplatformově (třeba Madden NFL) nebo v kombinaci s PC (například Bioshock), a na nutnost platit za on-line hraní ve službě Xlive.

Pro vánoční trh jsou připraveny tři verze Xboxu 360. Dosud prodávaný Core, tedy verzi bez harddisku, nahradí Arcade, bundle s 256MB memory kartou a sadou her z Live Arcade. Nadále se bude prodávat verze Premium s 20GB harddiskem. Novinkou je verze Elite – s 60GB harddiskem v úžasném černém provedení.



Sony Playstation 3


Sony se zatím s pěti miliony prodaných kusů krčí daleko za Xbox a Wii. Důvodem je především vysoká cena a nedostatek kvalitních herních titulů. Konzoli totiž prodává zejména software a ten je u PS3 bídný.
Kvalitní 3D akce Heavenly Sword byla trestuhodně krátká a Lair skončilo fiaskem. Pozornost hráčů se proto upírá k hrám jako Warhawk nebo Ratchet & Clank v naději, že jim pomohou přečkat Vánoce alespoň do příchodu Metal Gear 4 a Killzone 2 (obojí až rok 2008). Sony navíc přišla o exkluzivitu GTA 4.

Nepomáhá ani Blu-Ray. Přitom je v nabídce PS3 silným argumentem, vždyť cena konzole je v porovnání s cenou klasických Blu-Ray přehrávačů velmi příznivá. Sony proto sází na možnost hrát po síti zadarmo, chystá nezvyklý komunitní nástroj v podobě PS3 Home, a hlavně spoléhá na svou pozici opravdové next-gen konzole, tedy přístroje, jehož životnost by měla daleko přesáhnout konkurenci. Pomalejší rozjezd nemusí znamenat definitivní úpadek.

Sony v reakci na konkurenci mění cenu konzole i startovací bundly. V ČR se v současnosti prodává Starter Pack s 60 GB harddiskem, dvojicí ovladačů a dvěma hrami. Levnější možnost představuje model s 40GB harddiskem, ten však postrádá zpětnou kompatibilitu.



Nintendo Wii


Konzole Wii byla pro Nintendo zásah do černého. Přístroj s inovativními ovládacími prvky si okamžitě získal pověst konzole pro všechny. A to nejenom lidovou cenou, ale také svou přístupností. Hry jako Wii Sports nepotřebují takřka žádnou herní průpravu. Stačí vzít do ruky ovladače citlivé na pohyb a pak už se jen bavit. Není divu, že Nintendo v současnosti next-gen konzolím dominuje, třebaže vlastně vůbec next-gen není.

Zkušené hráče přitahuje možnostmi ovládání, imponuje i rodinnou image arkádového stroje. Nechybí ani zpětná kompatibilita s konzolí GameCube nebo možnost propojit Wii s handheldem DS. Na Vánoce Nintendo vyšlo s hity jako Paper Mario, Metroid Prime 3 Corruption, pokračováním arkádové bojovky Super Smash Bros. či originální vesmírnou plošinovkou Super Mario Galaxy.

Také Wii má své mouchy. I přes originální ovládací prvky je her, které jich plně nebo alespoň inovativně využívají, stále jen malé procento. Kvalita first party titulů s Mariem a spol. je sice vysoká, ale jistou dětskost nezapřou. Wii se tak posouvá do role druhého herního přístroje v domácnosti, doplňku k PC, Xboxu nebo PS3. Microsoft navíc začíná Nintendu konkurovat i cenou Xboxu 360.



Sony Playstation 2

Je tu ještě jeden účastník války, kterého bitva tří silných soupeřů nové generace nechává chladným.

Díky nízké pořizovací ceně, ohromné nabídce kvalitních titulů a 120milionové hráčské základně dokáže PS2 i po sedmi letech konkurovat lépe vybaveným soupeřům. S nadílkou dalších 160 nových titulů do března 2008 (například hitovka Guitar Hero III: Legends of Rock nebo obávaný Manhunt 2) se zdá, že Sony své předsevzetí udržovat PS2 v chodu po dovršení desetiletého cyklu myslela vážně. Do budoucna se navíc chystá nový, kompaktnější model PS2, který by mohl srazit cenu pod 100 dolarů.



Souboj menších bratrů

Nintendo DS


Unikátní handheld DS (Dual Screen) s dotykovým displejem a WiFi je nástupcem GameBoye a s 53 miliony prodaných kusů je zdaleka nejúspěšnější přenosnou konzolí současnosti. S nabídkou 500 titulů a peckami jako nová Legend of Zelda: Phantom Hourglass, New Super Mario Bros. nebo Nintendogs se ani není čemu divit.

Sony PSP


Handheld s parametry konzole. Co na DS ztrácí v originalitě, dohání úžasnou grafikou; minusem bývá špatné ovládání.

Láká především na spinoff verze známých titulů z PS2 - Killzone: Liberation, Grand Theft Auto: L.C. Stories nebo očekávaný hit God of War: Chains of Olympus.

Autor

Dalibor Franta

 

Články odjinud