Malý, záhadný a bezruký. Nový druh dravého dinosaura

Malý, záhadný a bezruký. Nový druh dravého dinosaura
Sdílej
 
Pamatujete si, jak pěkně řval a jak neslavně dopadl ve filmu Jurský park: Zánik říše rohatý teropod Carnotaurus? Pokud ne, podívejte se na video v článku. A přečtěte si o tom, jak mu vědci našli zbrusu nového příbuzného.

Zmenšování velikosti předních končetin byl u některých skupin dinosaurů doslova trend. Všimli jste si třeba, jak malé „ručičky“ měl v porovnání se zbytkem těla tyranosaurus? Jedna skupina dravých teropodních dinosaurů ale zašla ještě dál.

Abelisauridi (čeleď Abelisauridae) je měli tak zakrnělé, že – na rozdíl od tyranosauridů – prakticky nebyly schopné úchopu, a to dokonce ani mezi prsty. Dinosaurus tak sice měl ruce, ale z hlediska funkce to bylo stejné, jako kdyby byl úplně bezruký. Když si chtěl něco přidržet, musel se spoléhat na svou tlamu.

VIDEO Carnotaurus (jméno znamená „masožravý býk“) ve filmu Jurský park: Zánik říše z roku 2018

Nový teropod ze svrchní křídy: Guemesia

Abelisauridi byli velcí, největší zástupci zřejmě mohli dosahovat velikosti přes deset metrů a dokázali lovit velkou až obrovskou kořist včetně dvacetimetrových titanosaurů. V juře a křídě obývali jižní superkontinet Gondwanu a jejich fosilie jsou známé z Afriky, Madagaskaru, Indie a z Jižní Ameriky.

A právě z jihoamerické Argentiny pochází nový druh, ze kterého vědci zatím našli jen 70 milionů let starou část lebky - mozkovnu. Ta je ale natolik odlišná od všech dosud známých abelisaurů, že nemají pochyby o tom, že jde o nový druh. A hned si ho také pojmenovali, dostal jméno Guemesia ochoai.

Kostra karnotaura. Všimněte si drobných ruček •  Jaime A. Headden/Wikipedia

Kostra dalšího abelisaurida rodu Majungasaurus •  Jaime A. Headden/Wikipedia

Jako mrňavý Carnotaurus?

Od jiných abelisauridů se Guemesia lišil především tím, že neměl žádné rohy, jaké zdobily například největšího zástupce skupiny, rod Carnotaurus. A neobvyklé je i místo nálezu v severní Argentině, které je velmi vzdálené od dosud známých nalezišť fosilií jihoamerických abelisauridů.

Možná vysvětlení jsou dvě: Buď se v této části Argentiny z nějakých důvodů vyvinuly velmi neobvyklé druhy, nebo je Guemesia pouhým blízkým příbuzným společného předka všech abelisauridů.

Také jeho velikost je nejistá, protože nevíme, zda jeho necelých 16 cm dlouhá mozkovna náhodou nepatřila mláděti nebo nedospělému jedinci. Pro srovnání, celá lebka dospělého karnotaura měřila asi 60 cm. I tak se ale vědci domnívají, že Guemesia mohl být jedním z vůbec nejmenších abelisauridů.

Dinosauří kanibalové: Těžký život vládců druhohor

Dinosauří kanibalové: Těžký život vládců druhohor

Mladí, draví a žraví: Dinosauří teenageři vytlačili konkurenci

Mladí, draví a žraví: Dinosauří teenageři vytlačili konkurenci

Dinosauří pohřebiště: Místa dávné zkázy

Dinosauří pohřebiště: Místa dávné zkázy

 

Články odjinud