Opeřené bombardéry: Jak ptáci šíří vajíčka hmyzu, který snědli?

Opeřené bombardéry: Jak ptáci šíří vajíčka hmyzu, který snědli?
Sdílej
 
Máte pocit, že když hmyzí samičku i s jejími vajíčky sezobne pták, je to pro ně konečná? U jedné skupiny hmyzu to tak docela neplatí. Vědcům se podařilo vyřešit záhadu, jak to, že se málo pohyblivé strašilky rozšířily do všech koutů světa.

Strašilky a pakobylky pravděpodobně znáte ze zoo, nebo jste dokonce nějakou chovali doma jako hmyzího mazlíčka. Domácímu chovu mimo jiné nahrává i fakt, že zástupci řádu strašilek (Phasmatodea) mívají zakrnělá křídla, takže svému chovateli nikam neuletí.

A obvykle ani daleko neutečou – jejich dlouhé kráčivé končetiny jsou uzpůsobené spíše strnulému pohybu na větvičce a pomalým kývavým krokům. Navzdory těmto vlastnostem strašilky obývají obrovské oblasti včetně míst, kam se zdánlivě nemají jak dostat. 

Hmyz v ptačím letadle

Už před lety entomologové (vědci, kteří zkoumají hmyz) pojali podezření: Strašilky a pakobylky mohou do nepřístupných oblastí zavlékat vzduchem ptáci. Na první pohled to vypadá nesmyslně – strašilky jsou velký hmyz, většina druhů měří přes 5 cm, některé 25 cm a rekordmani jsou dlouzí 60 cm.

Těžko si představit, že by je ptáci roznášeli jako své černé pasažéry. A jak by vůbec na opeřené letadlo nastoupily? Vědci ovšem nic takového neměli na mysli – vzdušnou cestou měla cestovat jen vajíčka strašilek. Ale jak?

Jako semena rostlin

To, že se hmyzí vajíčko nalepí na ptačí peří a někde o kus dál z něj odpadne, si umíme představit. Strašilčí vajíčka ovšem lepkavá nejsou, mají tvar soudečku a jsou docela velká. Ani tudy tedy cesta pravděpodobně nevede. Zbývá ale ještě jedna možnost, která je vlastně obdobou šíření rostlinných semen ptáky.

Co když nějaký opeřenec sezobne samičku strašilky, která má břicho plné vajíček, spekulovali vědci. A tato vajíčka bez úhony projdou trávicím traktem, takže když spolu s trusem své „letadlo“ opustí, vylíhne se z nich malá strašilka nebo pakobylka? 

Nelétavé strašilky dokážou překonávat obrovské vzdálenosti navzdory geografickým překážkám. Vysvětlením je podle vědců přenos jejich vajíček v trávicím traktu ptáků •  Ansai Shun, Kato Hakuren, Suetsugu Kenji, Kobe University

V žaludku nepřítele

Ačkoli teorie, že ptáci dělají vajíčkům strašilek leteckou společnost, vypadala vzhledem k okolnostem přesvědčivě, bylo těžké ji dokázat. Šance, že v přírodě můžete sledovat sezobnutí strašilky a následný osud jejích vajíček, se blíží nule. Japonským vědcům se to ale povedlo v laboratorních podmínkách.

Vajíčka třech různých druhů dávali sežrat úhlavním nepřátelům japonských strašilek a pakobylek – zpěvným ptákům bulbulčíkům japonským. Ptačí trus shromažďovali a zkoumali, kolik vajíček prošlo trávicím traktem bez úhony.

Výsledné číslo nebylo malé – neobvyklý způsob cestování přežilo u všech tří druhů něco mezi 5 a 20 % vajíček. U jednoho druhu se pak z vajíček dokonce vylíhla životaschopná mláďata. 

Mechanismus přenosu strašilčích vajíček ptáky •  Ansai Shun, Kato Hakuren, Suetsugu Kenji, Kobe University

Konec záhady

Záhada, jak se strašilky a pakobylky dostaly například na izolované ostrovy, se tak zřejmě vyřešila. Stejně jako rostliny, které tráví celý život na jednom místě, i málo pohyblivý hmyz využívá ptáky jako prostředek k tomu, aby si rozšířil svůj areál výskytu. Jedna odlišnost tu ale je. Zatímco rostliny se pomocí pestrých barev a příjemných chutí snaží nalákat ptáky k zobání svých bobulek, samičky strašilek a pakobylek se záměrně sežrat nenechávají. 

 „Zmrtvýchvstání“ hmyzích vajíček:

Hmyz je hlavní potravou mnohamoha druhů ptáků. Aby ale ptáci mohli na dlouhé vzdálenosti rozšiřovat životaschopná vajíčka, musí být podle vědců splněno několik podmínek. Podle toho, co zatím víme, to dokážou jen strašilky. 

1) Vajíčka musí být dostatečně odolná na to, aby prošla celou trávicí soustavou bez úhony a odolala všem agresivním trávicím enzymům. Vajíčka strašilek to zřejmě zvládnou díky tvrdé stěně „soudečku“.

Vajíčka z trusu pakobylek, která úspěšně prošla ptačím J trávicím traktem •  Ansai Shun, Kato Hakuren, Suetsugu Kenji, Kobe University

2) Mláďata se musí líhnout i z neoplozených vajíček. U hmyzu oplození zpravidla probíhá těsně před nakladením vajíček. Pravděpodobnost, že se samička úspěšně spáří a vzápětí ji sezobne pták, není příliš vysoká. Některé druhy hmyzu včetně strašilek se ale rozmnožují i nepohlavně -– takzvanou partenogenezí, kdy se potomstvo se líhne z neoplozených vajíček. 

3) A konečně, mláďata, která se z vajíček vylíhnou, musí být schopna samostatné existence. Strašilky kladou vajíčka tak, že je jednoduše vypustí do okolního prostoru a dál se o ně nestarají. Vajíčka spadnou na zem nebo se zachytí na nějaké větvi. Tam se pak vylíhnou mláďata, která se živí okusováním listů. 

Strašilky a pakobylky:

Živé listy a větvičky

Řád především tropického a subtropického hmyzu, kam kromě strašilek patří i pakobylky a lupenitky. Nejvíce druhů je v jihovýchodní Asii, některé druhy jsou schopné přežívat i v mírném pásu. Všichni zástupci jsou býložraví a mají rozvinuté mimikry, které je chrání před útoky ptáků: Strašilky napodobují uschlý list, pakobylky větvičku a lupenitky zelené listy. 

Rackové raději sendviče: Ptáci, co se řídí lidskou chutí

Rackové raději sendviče: Ptáci, co se řídí lidskou chutí

Entomologická detektivka: Jak se hmyzu podařilo unikat očím vědců?

Entomologická detektivka: Jak se hmyzu podařilo unikat očím vědců?

Pasti masožravých rostlin: Jak láčkovky vlákají hmyz do pasti

Pasti masožravých rostlin: Jak láčkovky vlákají hmyz do pasti

 

Články odjinud