Hmyz roku 2024: Mapujte hotely! Ty hmyzí!

Hmyz roku 2024: Mapujte hotely! Ty hmyzí!
Sdílej
 
Hmyzu věnuje většina lidí jen minimální pozornost. Česká společnost entomologická to chce změnit. Proto vyhlašuje Hmyz roku 2024 a výzvu: Mapujte hotely! Samozřejmě, že ty hmyzí! 

Letos vyhlašuje Česká společnost entomologická (ČSE) akci Hmyz roku již počtvrté. V předchozích letech se jím stal vždy jeden konkrétní druh, ale tentokrát je to trochu jinak: ČSE chce touto akcí upozornit na velkou a nesmírně důležitou skupinu blanokřídlého hmyzu. Hmyzem roku 2024 proto vyhlásila samotářské včely.

Samotářské včely jsou i čmeláci

Každý zná včely medonosné (Apis mellifera), které lze považovat za domácí zvíře: Včelaři pro ně staví úly, starají se o jejich zdraví a rozmnožování, přikrmují je, chrání před škůdci.

Ale vedle nich u nás žije přibližně 580 dalších druhů, které jsou řazeny do skupiny tzv. samotářských včel. Jde o většinu divoce žijících včel, i když ne všechny jsou doslova samotářky. Entomologové mezi ně řadí např. čmeláky, kteří sice tvoří kolonie, ale samička ji na jaře po přezimování zakládá sama. 

Včele podobná čalounice bělonohá (Megachile lagopoda) nemá sběrné košíčky na nohou, ale sbírá pyl do chloupků na břiše •  Gideon Pisanty

Není včela jako včela

Převážná většina samotářek patří mezi důležité opylovače rostlin. Mnohé druhy jsou dokonce nezastupitelné, protože opylují rostliny, na které včely medonosné nestačí. Je to nesmírně různorodá skupina, která se liší vzhledem, velikostí i způsobem života.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud