Za bílými jeleny

Za bílými jeleny
Sdílej
 
Z řídkého lesa vylézají jeden za druhým, doslova svítí z podrostu a přicházejí na místo kousek od nás. Mám možnost vidět jedno z mála stád bílých jelenů na světě.

Každý den ráno se před vstupem do obory Žehušického zámku shromažďuje několik rodin s dětmi. Přišly se podívat na zdejší kuriozitu – bílé jeleny. Oboru otevírají denně v deset hodin, je zde krátký program a krmení zvířat. Pokud přijedete o něco později, je otevřeno do jedenácti hodin. Normálně vás pustí dovnitř, ale přijdete o část výkladu a třeba i o počátek krmení. Takže je lepší tu být včas.

Žehušice leží zhruba 10 kilometrů východně od Kutné Hory a asi 5 km na sever od Čáslavi. Zaparkovat a zorientovat se tu není problém. Šipky u silnice mě navedly přímo k zámku. Pokud míříte za jeleny, musíte ho obejít zprava. Hned za bránou obory, kde se platí vstupné a je možné tu koupit i suvenýry, mají oddělené stádečko, které si lze během krmení dobře prohlédnout. Dále vede krátká naučná stezka. Na jejím konci je ohrada s divokými prasaty a voliéry s bažanty. Celá atrakce připomíná spíše nějakou minizoo než pozorování divokých zvířat. Přesto stojí za to se sem podívat.

Zdejší jeleni jsou leucíni, tedy zvířata, která postrádají barevné pigmenty, ale na rozdíl od "červenookých" albínů mají většinou modré oči. Tato bílá mutace se zřejmě objevila koncem středověku v Německu. Šířila se po šlechtických sídlech, chovy však časem zdegenerovaly. Zdejší jeleny před vyhynutím zachránil jejich nízký počet. Kvůli němu je kdysi zařadili do stáda divoce zbarvených zvířat. Tím se "osvěžila krev". Daní za to je, že ne všechna zdejší zvířata mají bílou barvu. Ze 130 kusů v oboře jsou jich bílé zhruba dvě třetiny. Ostatní v sobě nesou bílé geny pouze skrytě.

Co dělat v Žehušicích

Obora Žehušice

Otevřeno denně od 11. 4. do 15. 10. Pozor prohlídka je jen od 10 hod.
Vstupné je 40 Kč, zlevněné 20 Kč, za fotoaparát či kameru se připlácí 30 korun
Další informace na www.obora-zehusice.cz

Kde se najíst

Přímo v Žehušicích kousek od zámku je restaurace U jelena. Za přijatelné peníze tu vaří klasickou českou kuchyni. Dal jsem si svíčkovou a byla dobrá. V obci je ještě pizzerie.

Zajímavosti v okolí

Kamajka u Chotusic. Zarostlý vršík byl dříve útesem v druhohorním moři. V malém lomečku najdete významné naleziště zkamenělin. Dodnes je zde dobře patrné skalisko, které před miliony let obrůstaly schránky mořských živočichů. Ve vápenci zůstaly jejich ulity. Při velkém štěstí najdete i (miniaturní) žraločí zuby.

Za návštěvu stojí i nedaleká historická města - Čáslav a především Kutná Hora.

Záhada mořského koníčka

Záhada mořského koníčka

 Nebezpeční nosorožíci

Nebezpeční nosorožíci

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
Mourrison, cesko, jelen
 

Články odjinud