V Americe už můžete potkat létající automobil

V Americe už můžete potkat létající automobil
Sdílej
 
Létající automobil Transition, který vyvíjí společnost Terrafugia, dostal konečně potřebná povolení a výjimky, aby mohl vyjet na americká dálnice.

Když se vytváří víceúčelové vozidlo - jako je na příklad zmiňovaný Transition - je třeba splnit technické požadavky pro letadla (v tomto případě tzv. ultralighty) i automobily. Dost často jsou však tyto požadavky v rozporu a zcela vyhovět se dá pouze požadavkům jedné ze stran. I z toho důvodu mohl Transition oficiálně létat už dříve, ale na dálnice jej předpisy nepustily.

Po vleklých jednání americké úřady povolily, že Transition nemusí mít standardní automobilová bezpečnostní skla, která jsou na letadlo příliš těžká, ale stačí mnohem lehčí okna z polykarbonátového skla. Velký problém byl i s pneumatikami. Ty sice byly vyvinuté pro jízdu na dálnici, ale zároveň musely být přizpůsobeny, aby vydržely námahu při přistávání. Právě kvůli úpravám se některé parametry pneumatik dostaly za hranice povolených norem.

Tento i další problémy se nakonec podařilo s úřady vyřešit a Transition se zatahovacími křídly může do volného prodeje. K dispozici by mělo být na americkém trhu ke konci příštího roku.

Elektromobil není žádný louda

Elektromobil není žádný louda

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

 

Články odjinud