Fenomén NFT: Digitální objekty, kvůli kterým blázní svět

Fenomén NFT: Digitální objekty, kvůli kterým blázní svět
Sdílej
 
Na začátku března koupila blockchainová společnost za 95 000 dolarů dílo street artového umělce Banksyho. Následně jej v přímém přenosu na twitteru zapálila. To vše jen z toho důvodu, aby z něj udělala digitální originál. Proměnila ho na virtuální aktivum neboli NFT.

 

Galerie, muzea a obchody jsou v důsledku pandemie stále zavřené a tak se svět přesouvá na internet. A dějí se tam věci! Reálné objekty se mění na digitální a nabývají na hodnotě. NFT je zkratka ze slovního spojení non-fungible token = nezastupitelný token. 

Vlastnictví NFT

Nejvíce jsou tokeny přirovnávány ke sběratelským kartičkám, které jsou vytištěny v počtu jednoho kusu. Pokud takový token získáte např. vydražením v aukci nebo koupí, je do blockchainu zapsáno vaše jméno, aby bylo jasné, že vy jste majitelem. Dokud token někomu neprodáte nebo nepředáte, jste jediným vlastníkem s digitalizovaným certifikátem.

Začala to koťátka

Prvním nezastupitelným tokenem se staly už v roce 2017 tzv. CryptoKitties. Hned po vydání přitahovala krypto koťátka velkou pozornost a generovala velké prodeje. Rozpoutala se mánie, která jasně ukázala, že na bázi blockchainu nemusí fungovat pouze kryptoměny jako je bitcoin nebo ethereum

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

V současné době existují téměř 2 miliony CryptoKitties, které se navzájem liší různými vlastnostmi. Z tohoto množství digitálních koček je 50 000 (2,5% aktuální nabídky) koček generace 0. Jedná se o rodiče, prarodiče nebo praprarodiče všech ostatních kočiček v nabídce. Nejdražší koťátko Dragon bylo prodáno za 600 ETH (necelé 4 miliony korun).

Co všechno je NFT?

Prakticky úplně cokoliv! Když seženete kupce, můžete prodávat. Basketbalová NBA nedávno spustila Top Shot, online tržiště, kde se obchoduje s videoklipy těch nejlepších herních momentů. Všechny jsou ve formátu NFT a obchodují se i za desítky tisíc dolarů.

Pizzerie v Los Angeles zase vydala jeden nezastupitelný token, který opravňuje majitele k doživotnímu odběru pizzy zdarma.

Umělkyně Krista Kim se zase pustila do krypto-kreativní oblasti a vytvořila první digitální NFT domov na světě. Nazvala ho Mars House a byl prodán za přibližně 500 000 dolarů. Stal se prvním prodaným digitálním NFT domovem na světě. Nový majitel získal 3D digitální soubor, který si zobrazí ve virtuální realitě.

Nejdražší kryptokoťátko •  cryptokitties.co

V čem je NFT jiné?

V bezpečnosti. Digitálních objektů můžete vlastnit celou řadu. Ať už jde o digitální fotografii nebo natočené video. Nezastupitelné tokeny mají ale svoji přidanou hodnotu v zabezpečení, které je stejné jako u kryptoměn. Získáte produkt plus certifikát pravosti digitálního objektu, který je odolný proti hackerům. 

Stejně jako bitcoiny se i nezastupitelné tokeny spoléhají na decentralizovanou sílu blockchainové technologie k ověření své autenticity. Ale na rozdíl od bitcoinů nejsou zaměnitelné. Nemůžete vyměnit žádný starý NFT za auto nebo pizzu, protože každý NFT je připojen ke konkrétnímu digitálnímu aktivu - kupónu, uměleckému dílu, sbírce obchodních karet. 

První tweet •  twitter.com

Milionový tweet

Rozdíl je i v hodnotě: Každý bitcoin má stejnou hodnotu ve stejnou dobu, u NFT záleží, co tokenem vlastníte. Přesto, že většinu z videí, která se obchodují na NBA Top Shot může kdokoliv zhlédnout na YouTube, originál je jen jeden - a spousta lidí ho chce mít „pro sebe“ a dát za něj vysoké částky. 

V aukci byl nedávno vydražen první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho, přesto, že ten samý tweet může na Twitteru vidět kdokoliv. Nový majitel byl za jedinečné vlastnictví tohoto tweetu ochoten zaplatit 2,9 milionu dolarů. Výtěžek z aukce pak věnoval Dorsey na charitu. 

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Nové sociální sítě: Svět za hranicemi Facebooku a Instagramu

Nové sociální sítě: Svět za hranicemi Facebooku a Instagramu

Co je moje není tvoje - autorská práva na internetu

Co je moje není tvoje - autorská práva na internetu

 

Články odjinud