Covid efekt: Když digitální média škodí

Covid efekt: Když digitální média škodí
Sdílej
 
Čas strávený u obrazovky počítače, mobilního telefonu nebo televize v době pandemie koronaviru především u dětí prudce vzrostl a znepokojuje to jak rodiče, tak odborníky. Distanční výuka, volnočasové aktivity i sociální kontakty se přenesly do digitálního prostředí a obvykle nejsou vyváženy prvky zdravého životního stylu. Co pro sebe můžeme i v této době udělat? A kdy je pobyt u počítače už zdraví škodlivý?

 

Obavy se týkají především zvyků dospívajících. Také mnoho dětí do 10 let věnuje nespočet hodin hrám typu Fortnite a aplikacím jako je TikTok nebo Snapchat. Roblox, který je obzvláště oblíbený ve věku 9 až 12 let, zaznamenal během prvních devíti měsíců roku 2020 průměrně 31,1 milionu uživatelů denně, což představuje nárůst o 82 procent oproti předchozímu roku.

Roblox: Fabrika na zábavu

Roblox: Fabrika na zábavu

Covid efekt

Podle společnosti Qustodio, která sleduje využití digitálních zařízení používaných dětmi ve věku od 4 do 15 let, se doba strávená na těchto zařízeních v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zdvojnásobila.

Data ukázala, že s postupem času se využití neustále zvyšuje: například ve Spojených státech strávily děti v březnu a dubnu na YouTube v průměru 97 minut denně, což je o 57 minut více v porovnání s únorem, a téměř dvojnásobek oproti předchozímu roku. Podobný trend hlásí také Británie a Španělsko. Společnost Qustodio zavedla pro tento trend název „The Covid Effect“ - Covid efekt.

Čas strávený u obrazovky počítače, mobilního telefonu nebo televize v době pandemie koronaviru prudce vzrostl •  iStock

Vědci tvrdí, že mozek dětí se během dospívání považuje za „plastický“, což znamená, že se může přizpůsobit měnícím se okolnostem. To by mladým lidem mohlo pomoci znovu najít uspokojení v offline světě, ale čím déle a intenzivněji se ponoří do digitální stimulace, tím to bude těžší.

Ohrožené zdraví

Nadměrné používání (digitálních) médií může mít samo o sobě přímé nepříznivé důsledky jako je konzumace násilného nebo nevhodného mediálního obsahu, kyberšikana nebo nespavost. Nemělo by se nicméně zapomínat ani na často opomíjené nepřímé mediální efekty.

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Podle Dr. Dimitriho Christakise, ředitele Centra pro zdraví, chování a rozvoj dětí ve Výzkumném ústavu pro děti v Seattlu, je zvýšené používání online prostředků spojeno s úzkostí, depresí, obezitou a agresí a v neposlední řadě závislostí na samotném médiu.

Nadměrný čas u obrazovky by podle provedených studií mohl kvůli špatnému rozvoji kognitivních (poznávacích) funkcí vyústit také v psychopatologické stavy od ADHD až po nižší empatické dovednosti.

Vypněte i Wi-Fi

Skrytou hrozbou je i obyčejné Wi-Fi připojení. Možná si to neuvědomujete, ale i když se Wi-Fi nepoužívá, stále vysílá rádiové vlny, aby se zařízení mohla připojit a komunikovat.

Rádiové vlny jsou druh elektromagnetického pole. To znamená, že když spíte, bezdrátový směrovač vyzařuje prostřednictvím těchto stálých rádiových vln neionizující záření EMF. Radiofrekvenční záření EMF může způsobit bolesti hlavy, závratě, změny nálady, zvonění v uších, únavu i nespavost.

Když to přeženete s hraním online her, můžete si přivodit zdravotní komplikace •  www.maxpixel.net

Ven z online světa

Řešením této situace je nalezení rovnováhy mezi trávením času před digitální obrazovkou a naší genetickou potřebou následovanou vnitřním nutkáním k hraní si a zkoumání reálného světa.

Některé studie ukazují, že dospívající stráví téměř 9 hodin denně online, telefonováním, sledováním televize nebo hraním her. Pokud tak nejste schopni učinit sami, měli by vám rodiče nastavovat limity času pro online prostředí a zajímat se o to, co v online světě děláte.

Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa

Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa

Hýbejte se a tvořte

Nahraďte virtuální zábavu jinými volnočasovými aktivitami – choďte na procházky, zaběhat si, hrajte stolní hry s rodiči a sourozenci, naučte se hrát na hudební nástroj nebo háčkovat či plést. Kromě hezké šály pro babičku tak budete rozvíjet také jemnou motoriku a představivost.

Pokud vás nebaví bloumat po venku bez zjevného cíle, začněte vyrábět např. putovní kamínky a rozneste je po okolí nebo zkuste Geocaching, při kterém můžete pomocí GPS lovit poklady v keškách.

Během obědů a večeří s rodinou vypněte všechny obrazovky a odložte mobilní telefony. Toto pravidlo by měli dodržovat i vaši rodiče. A pokud chcete rodinu opravdu překvapit a vyvážit propařený čas, sesedněte se u večeře, kterou sami připravíte. Těstovinový salát nebo vajíčka či obložený talíř zvládne připravit opravdu každý z vás.

Každý den si najděte aspoň chvilku na malou procházku •  www.maxpixel.net

Digitální detox

Dopřejte při práci nebo hraní na elektronických zařízeních očím odpočinek. Po každých 60 minutách alespoň 15 minut. Nezapomínejte ani na oční cvičení. Nejlépe podle pravidla 20-20-20. Po každých 20 minutách se nejméně na 20 vteřin zadívejte do vzdálenosti 20 stop (to je přibližně 6 metrů). Umožníte tak očím znovu zaostřit a uvolnit napětí nitroočního svalu. Nezapomínejte mrkat!

Dejte si digitální detox. Vydržíte bez obrazovky televize, smartphonu nebo počítače aspoň půl dne nebo snad dokonce celý? Využijte nouzový stav a částečný lock down ke čtení. Už nikdy na něj nebudete mít tolik času.

Alespoň 90 minut před spaním se nevystavujte vlivu modrého světla, aby měl mozek dostatek času vyprodukovat dostatečnou hladinu melatoninu potřebnou pro kvalitní spánek. Vypínejte alespoň přes noc Wi-Fi připojení a uvědomte si, že čas strávený online, je vaším privilegiem, nikoliv právem!

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

 

Články odjinud