Geocaching - Jak hledat poklady?

Geocaching - Jak hledat poklady?
Sdílej
 
Existuje komunita lidí, pro kterou skryté poklady nepatří jen do pohádek a bujných fantazií.

Říkají si geocacheři.

Tito lovci je hledají ve zříceninách českých hradů, vykotlaných pařezech nebo pod obyčejným okapem pražského činžáku. Chcete se i vy vydávat na dobrodružné výpravy, které dokonale prověří nejen vaši fyzičku, ale i mozek a pozornost? Staňte se jedním z nich.

Geocaching (správně by se mělo vyslovovat džiokešing, ustálilo se ale geokešing nebo také zkráceně kešing) považují mnozí zasvěcení za úžasnou hru, díky níž se dostanou do neprobádaných končin a setkají se s mnoha lidmi, kteří s nimi sdílejí stejnou vášeň. Pro některé je to jen zpestření volné chvíle nebo jinak nudné procházky, mnozí geocacheři (v češtině se uchytilo i označení kačer) ale odhalování skrýší povýšili na náplň svého života.

Na co mapa, když je tu GPS?


Představte si, že se nemusíte spoléhat na krumpáč a vybledlou pirátskou mapu nebo podobné nesmysly. Jako novodobý lovec pokladů si zasloužíte tu nejmodernější techniku, která se u nás dá v poslední době navíc sehnat za babku. Vyzbrojeni GPS přijímačem si z internetu stáhnete souřadnice, na kterých se nalézá první indicie nebo samotný poklad (neboli cache), a vyrazíte do terénu. Jakmile vás přijímač dovede na vyznačené místo, je řada na vás. Musíte se vcítit do myšlení člověka, většinou jiného geocachera, který na místě důmyslně ukryl poklad nebo schoval nápovědu. I když v cachi žádné blýskavé zlaťáky pravděpodobně neobjevíte, nalezené předměty vám nikdy nezkazí radost. O ně tu přeci v první řadě nejde. Nálezce má povinnost zapsat na místě objev do takzvaného logbooku, a pak i sladkou výsadu vyměnit jednu z věcí schovaných v cachi za vlastní přinesenou. Z pochopitelných důvodů si nemůžete odnést celou kořist. Co by jinak zbylo pro ostatní?

Udělejte si výlet za cachí


Tuto zábavu dnes může provozovat prakticky kdokoliv. Stačí mu jen GPS přijímač (lze však hledat i bez něj – viz Chci to zkusit bez GPS) a připojení k internetu, pomocí kterého si bude vyhledávat skryté cache a zaznamenávat své úspěchy do centrální databáze na adrese www.geocaching.com. Geocaching vás bude stát jen tolik času, kolik jste mu ho ochotni věnovat. Hledání ukryté cache může dát jedinečný smysl každé procházce do přírody nebo výpravě s kamarády do nedalekého lesa. Autoři skrýší často nechávají své poklady na místech, ke kterým mají nějaký vztah. Mnohdy jsou spjaté s nějakou událostí nebo příběhem, na kterém založí i případnou hádanku vedoucí k rozluštění správných souřadnic. Při hledání se tedy nejen pořádně projdete, ale navštívíte i zajímavé lokality a naučíte se řešit různé neobvyklé problémy. Slyšeli jste snad o lepším trávení volného času?



Přesnost na prvním místě

Počátky geocachingu jsou úzce spojené s vývojem technologie GPS (Global Positioning System), kterou vláda USA uvolnila pro civilní používání v devadesátých letech 20. století. Američané se však báli, že by systém mohl být zneužit pro přesné navádění raket, a tak do něj raději zanesli umělou chybu. Kvůli ní bylo možné určit polohu jen s přesností několika desítek metrů. Podmínky pro provozování geocachingu se zlepšily 1. května roku 2000, kdy americký prezident Bill Clinton oznámil odstranění umělé odchylky. Možnosti, které skrývá zpřesněné měření polohy s odchylkou jen několika málo metrů, hned využil Dave Ulmer. Tento muž o pouhé dva dny později zakopal prvního předchůdce cache, kterého pojmenoval stash. Malý kontejner obsahující poměrně hodnotné věci (knihy, CD se softwarem a dokonce i peníze) byl nalezen hned na druhý den. Dnes používaná označení cache a geocaching navrhl o měsíc později Matt Stum a přibližně ve stejné době se nová napínavá hra začala rozšiřovat i do Evropy.

Kolik jich vlastně je?

Podle serveru www.geocaching.com je po celém světě poschováváno téměř půl miliónu aktivních cachí. Jen na území České republiky jich můžeme nalézt přes pět tisíc. Nezdá se, že bychom jich měli moc, ale i tak patří česká geocacherská komunita k jedněm z nejzapálenějších.

Tajemný obsah cache

Otevření cache je pro většinu lovců stejně napínavé jako rozbalování dárku. Nikdy nemohou spolehlivě odhadnout, jaké věci pro ně ostatní geocacheři připravili. Někdy jde o plyšáka, jindy můžete narazit i na hodnotnější předměty, nejdůležitější částí cache je však logbook. Jde o sešit nebo papír s natištěnými nebo nakreslenými políčky, do kterých každý objevitel zapíše své jméno, datum a čas nálezu s případnou poznámkou. Políčka IN a OUT jsou určena pro popis věci, kterou si geocacher hodlá odnést, a předmětu, který chce naopak do skrýše přidat. Pamatujte, z každé cache si vždy můžete (ale nemusíte) vzít jen jednu věc výměnou za jinou, kterou jste na místo přinesli. Váš příspěvek by neměl mít výrazně nižší hodnotu než má předmět, který si spokojeně odnesete domů. Ti, kterým dělá obzvláště dobře, že cach objevili první, mohou na svou vydobytou horní linku připsat zkratku FTF (First to Find). Dobrým zvykem je připsat také poděkování majiteli cache za jeho dobře odvedenou práci.

Na velikosti nezáleží

Cache může mít různou podobu, od malé krabičky na kinofilm přes zavařovací sklenici až po velký kýbl opatřený víkem. Vzhledem k tomu, že vlhko a voda dokáží zničit i ten nejlépe skrytý poklad, měla by být použitá nádoba co nejlépe utěsněná. Existují čtyři mezinárodně uznávané velikosti cachí: micro (nejmenší krabičky, například od léků; nejvíce jich najdete ve městech), small (obsah půl litru až litr), regular (vejde se do nich více než litr) a large (opravdu velké cache, které nemáte šanci přehlédnout)

Stop explodujícím pokladům!

Cache sice fungují jako konzervy, ale to neznamená, že do nich patří jídlo nebo jiné organické látky. Nedávejte do nich ani nebezpečné předměty, jako jsou náboje nebo hořlaviny. Pomineme-li logbook, připravenou tužku a ořezávátko, které musí zůstat na místě, měl by geocacher věnovat zvláštní pozornost takzvaným travelbugům a geocoinům. Nejde o předměty, které si člověk může nechat po delší dobu, patří totiž nadále původnímu vlastníkovi, který se dané předměty rozhodl poslat do světa. Prokažte mu tedy laskavost a posuňte jeho průzkumníka zas o jednu cache dále, musíte mu však dát o stěhování vědět přes stránku www.geocaching.com.

Pozor na mudly!

Kdo četl Harryho Pottera, ví jistě své a nepřekvapí ho, že se toto nelichotivé označení dostalo i do utajeného světa geocachingu. Mudla je v podstatě neználek, který je neškodný do chvíle, kdy se náhodou dozví o poloze cache. Upozornění zejména pro městské lovce: Pokud si nedáte pozor při vyzvedávání pokladu a uvidí vás náhodný chodec, můžete se vsadit, že po vašem odchodu místo důkladně prozkoumá. Po zvídavém mudlovi nakonec může zůstat pěkná spoušť. Anebo taky prázdná cache. Na vizitku dobrého geocachera nepatří netrpělivost. Uděláte dobře, když se před každým odkrytím cache ujistíte, že vás nikdo nepozoruje. Šetrnost k přírodě a úcta místním obyvatelům by měla být pro geocachery samozřejmostí. Nalezený poklad při odchodu nezapomeňte zamaskovat minimálně stejně pečlivě jako to udělal váš předchůdce.

Když vám cache vrtá hlavou

Zatím jsme se bavili o tradičních cachích, u kterých jsou přímo uvedené souřadnice a lovci nebrání nic v tom, aby se k nim vydal přímým směrem. V průběhu času však vynalézavější jedinci přišli na různé vychytávky, které mohou hledačům pokladů ztížit pátrání. Zde jsou dvě nejčastější formy: 1. Multicache –Trochu se podobá klasickému azimuťáku, jak ho známé z táborů. Geocacher se vydá na určité místo, kde ho čeká cache s indicií pro hledání další. 2. Mystery cache - Jde o cache opředenou tajemstvím, které je často spjaté s jejím okolím. Pokud chcete nalézt tento typ cache, musíte se často prokousat i přes zapeklité rébusy a hlavolamy, k jejichž vyřešení vám často poslouží i internet.

Čím hledat?

Dá se říct, že výběru GPS přijímače, který poslouží k hledání cachí, se meze nekladou. Nejvhodnější jsou kvůli vysoké odolnosti přístroje a výdrži baterií turistické GPS, použitelné jsou ale i přijímače zabudované do mobilního telefonu nebo kombinace PDA a bluetooth modulu. Geocacheři příliš nedoporučují přístroje určené pro použití do auta – mnohé z nich se totiž snaží přilepit polohu uživatele k nejbližší silnici a nejsou tak přesné. Použitelný GPS přijímač by měl dát uživateli možnost označit bod se zadanými souřadnicemi a musí k nim umět navádět. Vůbec nezáleží na tom, jestli pak půjdete ve směru jednoduché šipky, nebo vám usnadní cestu digitální mapa.

Chci to zkusit bez GPS

Máte hluboko do kapsy, nebo si chcete vyzkoušet extrémní verzi geocahingu? Zkuste hledat bez GPS přijímače. Jak na to? Najděte si na stránce www.geocaching.com (pozor, musíte být zaregistrovaní) souřadnice vybrané cache a zkopírujte je do mapového vyhledavače v trochu pozměněné formě (záleží na vyhledavači). Příklad pro www.mapy.cz: Pokud souřadnice ze serveru www.geocaching.com N 50° 04.762' E 014° 25.828' přepíšete do tvaru „Loc: 50° 04.762'N 014° 25.828'E“ (bez uvozovek), na mapě se vám ukáže přesná poloha jednoho místa v centru Prahy, které denně okupují stovky turistů. Stejně můžete postupovat i při hledání skutečných cachí, ale mějte na paměti, že zvláště vypečené skrýše se bez GPS přijímače prakticky nedají nalézt.

Co když neumím anglicky?

Nejobsáhlejší zdroj informací o geocachingu a cachích skrytých po celém světě představuje oficiální stránka www.geocaching.com. I když jsou zde české cache popsány česky, pro základní orientaci byste přeci jen měli znát alespoň několik anglickýh slov. Kam ale zabrouzdat v případě, že tento jazyk vůbec neovládáte? Například na oficiální web české geocacherské komunity www.geocaching.cz. Zde však bohužel zatím není dostupný seznam českých cachí. Neangličtináři tak mohou začít na www.opencaching.cz. Na této stránce sice najdete jen na dvě stovky českých skrýší, na druhou stranu si vystačíte se svým mateřským jazykem. Poměrně nedávno vzniknul pěkný web určený zejména pro začátečníky www.cesky-geocaching.com. Na něm jsou k nalezení nejen nejrůznější poučky, ale i české odkazy na důležité části oficiální stránky.

 

Články odjinud