Internet 100krát rychleji?

Internet 100krát rychleji?
Sdílej
 
Vědci z telavivské univerzity vyvinuli zařízení, které může zrychlit přenos dat až 100násobně.

Optické kabely exponenciálně zvýšily rychlost, kterou jsme dříve data přenášeli. Jelikož však s přibývajícím časem streamujeme více a více služeb přes jedno jediné optické vlákno, dá se očekávat, že nám tok dat brzy začne na přetížených uzlech váznout.

Vědec z Telavivské univerzity se tomuto problému pokusil předejít, když vyvinul prťavou plastovou bránu, která bude řídit provoz v našich optických sítí. Má zrychit provoz sítí až 100násobně.

Mnoho domácností (především za hranicemi) má telefonní linku, televizi a internet připojené přes optický kabel, s léty se však objem přenášených dat spojených s provozem televize a internetu neustále zvyšuje.

Většina systémů, které se nyní starají o organizaci informací procházejících přes optické kabely, je založena na polovodičových filtrech. Nejenže tyto filtry je poměrně nákladné vyrobit, i jejich efektivita je oproti novému telavivskému vynálezu nízká.

Do nového plastikového filtru je vyryto množství žlábků o velikosti v řádu nanometrů, které mění světlo na užitečnou informaci. Vyrobit se dá za pár minut v každé laboratoři. Stačí nalít speciální plastový materiál do formy a je hotovo.

Přestože se vynález jeví opravdu nadějně, nemusí se na trh vůbec dostat. Od patentu k sériově vyráběnému produktu je hodně dlouhá cesta. Může se klidně stát, že se provozovatele komunikací nepodaří přesvědčit o výhodách nového řešení.

Klíčová slova:
vlákno, kabel, optický
 

Články odjinud