Cesty na internet

Sdílej
 
Bez připojení k internetu dnešní člověk téměř nemůže existovat. Nejen kvůli zábavě, ale hlavně kvůli informacím, elektronickým obchodům, a dalším užitečným službám běžného života. Když už se ale pro připojení rozhodnete, nastává důležitý okamžik - jaký způsob zvolit.

Bez připojení k internetu dnešní člověk téměř nemůže existovat. Nejen kvůli zábavě, ale hlavně kvůli informacím, elektronickým obchodům, a dalším užitečným službám běžného života. Když už se ale pro připojení rozhodnete, nastává důležitý okamžik - jaký způsob zvolit.
Nabídka různých druhů připojení se v České republice sice začíná zvolna rozšiřovat, stále to ale není nic moc. Srovnání s vyspělým světem, kde je širokopásmové připojení k dispozici téměř všude a zadarmo nebo za směšný měsíční paušál, je tuzemský internet drahý, obvykle pomalý a téměř vždy nastavený tak, aby zákazník za co nejvíce peněz dostával co nejméně muziky. Pokud už tady ale jednou žijeme, nezbude nám než se tu i připojit, protože remcání stejně nepomůže a poskytovatelé to dobře vědí.

PEVNÉ NERVY

Pro nejběžnější připojení pomocí vytáčené linky (tzv. dial-up) potřebujete

Foto
především dvě věci: pevné nervy a nízké nároky - jak na kvalitu, tak i na dobu pobytu ve Světové síti. Samo připojení dnes už stojí velmi málo (řádově stokoruny), nebo u mnoha poskytovatelů dokonce vůbec nic. Investovat většinou nemusíte ani do modemu, protože počítače se s nimi obvykle prodávají. Horší však je, že po připojení, budete platit Českému Telecomu za čas, který jste na síti strávili. Abyste tyto platby alespoň trochu zmírnili, stanete se nejspíš nočními ptáky, protože v době od 19 do 7 hodin je cena výrazně nižší (asi 15 Kč/h proti 60 Kč/h ve dne). Ale ani kvalita není vysoká. Současné modemy sice pracují s maximální přenosovou rychlostí 56 kb/s, té ovšem vytáčená linka dosáhne jen zřídkakdy. Většinou se webové stránky načítají velmi pomalu a už samotné přihlášení do sítě představuje kratší či delší čekání. Ani pak ale není vyhráno, protože spojení se často hroutí.

SATELITNÍ PŘIPOJENÍ

Internet lze přenášet také přes domácí satelitní anténa není na vysílání signálu zařízená. poskytovatel připojení

KABELOVÁ TELEVIZE

U televizního internetu se většinou platí určitá částka za instalaci zařízení a měsíční paušály stanovené podle maximálního objemu přenesených dat. Pak se platbami dostanete pod úroveň středně využívaného dial-up připojení. Ale rychlost, kvalita a celková doba připojení se podstatně zvýší.

ADSL

Přes běžnou telefonní linku se lze připojit také prostřednictvím tzv. ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), které je - alespoň teoreticky - ještě mnohem rychlejší než ISDN.
Cenu tvoří zaváděcí poplatek a měsíční paušály stanovené podle maximálního objemu přenesených dat.

ISDN

Proti dial-up znamená ISDN výrazně větší počáteční investici (několika tisíc korun) za přeměnu analogového připojení na digitální a za instalaci terminálu. Dále je zde měsíční paušál, a kromě toho platíte telefonní impulsy, stejné jako u běžného připojení přes vytáčenou linku. Úspora peněz spočívá v tom, že za stejnou dobu stáhnete víc dat.

DIAL-UP

V současnosti nejen nejproklínanější, ale také nejběžnější způsob připojení u nás. Důvodem je velmi snadné a rychlé zavedení bez papírování a investic, a především dostupnost všude, kde jsou telefonní dráty.

PEVNÁ LINKA

Velké firmy se k internetu připojují tzv. pevnou linkou, která je pro běžného smrtelníka cenově nedostupná. Určitou nadějí na zajímavé připojení je,
Foto
když se v okolí vašeho bydliště nechá nějaká firma připojit pomocí bezdrátového přenosu. Zřizovatel totiž často chce instalované zařízení co nejlépe využít, a tak v oblasti dosahu signálu nabídne bezdrátový internet i dalším uživatelům - obvykle ve slušné kvalitě a za zajímavých cenových podmínek.

MOBILNÍ PŘIPOJENÍ

Bezdrátové připojení pomocí mobilního telefonu má jednoznačnou výhodu - můžete se připojit kdekoliv v dosahu GSM signálu. Ovšem nic není dokonalé, takže ani mobilní internet nemůže být výjimkou. Způsob instalace připojení je někdy dost komplikovaný, a podmínky a ceny jsou u tuzemských operátorů málo přehledné.

ISDN

O trochu lepší - ale i dražší - je tzv. ISDN. Zkratka ISDN znamená Integrated Service Digital Network, což by se dalo přeložit zhruba jako integrované služby digitální sítě. Zjednodušeně řečeno to znamená, že zatímco dříve byla poslední část telefonní sítě mezi ústřednou a telefonem zákazníka (tzv. poslední míle) ještě analogová, v ISDN je vše digitální, tedy rychlejší a spolehlivější. Do ISDN se tak vejdou nejen telefonní hovory, ale mimo jiné i relativně kvalitní internetové připojení.
Technologie ISDN obecně pracuje s šířkou pásma 144 kb/s, které je rozděleno na dva datové kanály po 64 kb/s a jeden pomocný (pro komunikaci mezi koncovým zařízením a ústřednou) o kapacitě 16 kb/s. Efektivně lze obvykle využít buď 64, nebo 128 kb/s. Laikovi asi víc řekne, že zatímco u dial-up připojení je maximální dosažitelná (a téměř nikdy nedosažená) rychlost přenosu dat 56 kb/s, u ISDN je garantovaným minimem 64 kb/s. Za určitých okolností lze také oba kanály po 64 kb/s spojit a získat tak 128 kb/s (ovšem za dvojnásobný počet impulsů). To vše pak je bez zdlouhavého připojování, samovolných přerušení, šumů a poruch, jak je to běžné u klasického připojení.

DRAHÉ, ALE RYCHLEJŠÍ

Výhodou ISDN je to, že ve většině případů lze použít telefonní kabel, který už tak jako tak máte ve zdi. Pracovník Telecomu ale musí přijít a proměřit jej - někdy si na to ovšem budete muset nějaký ten týden počkat. Pokud je vše v pořádku, vyplníte příslušné papíry, zaplatíte určenou sumu a dostanete tzv. terminál ISDN. Někdy se mu také říká ISDN modem, se skutečným modemem ale má společné pouze to, že z něj vedou dráty, kterými do vašeho počítače poteče internet.

TELEVIZE S INTERNETEM

Internet nabízený přes rozvody kabelové televize je rychlý, platí se měsíčním paušálem, ale je k dispozici jen někde. Poskytovatelé také zpočátku nezvládali velký nápor zájemců a bojovali s technickými obtížemi. Nyní se však zdá, že tam, kde televizní internet je, jde o poměrně výhodné a cenově dostupné řešení.

DIGITÁLNÍ TELEVIZE

Asi definitivním řešením přístupu na internet bude zavedení digitální televize. Tento způsob vysílání totiž má takovou šířku pásma, že je nestačí zaplnit ani desítky programů, takže se přenos internetu téměř vnucuje. Tím spíš, že digitální televize klasickou dříve nebo později vytlačí (u nás patrně okolo roku 2020).

Z MOBILU

Na internet se lze připojovat také prostřednictvím mobilní telefonní sítě GSM. Výhody asi není třeba zdůrazňovat: připojíte se i bez kabelů, třeba v autě, na samotě v horách, na lesní pasece nebo na palubě lodi. Podmínkou je především mobil, který toto připojení umožňuje, a speciální datový kabel, kterým se spojí s počítačem. Jinou možností je přijímací modul, který se jednoduše zasune do příslušného slotu vašeho notebooku.

NA CO SI DÁT POZOR

U nás mají všechny možnosti připojení zatím k dokonalosti dost daleko. Neznamená to však, že bychom internet neměli využívat. Věnujte ale pozornost podmínkám připojení. Pokud při připojování na internet musíte s poskytovatelem sepisovat jakoukoliv smlouvu, velmi pozorně čtěte, co vám podstrkují k podpisu. Někdy se totiž podmínky - zejména ty, které jsou vytištěné nejmenším písmem a ukryté v záplavě slovního balastu - podobají smlouvě s ďáblem nebo alespoň uvržení do nevolnictví. Časté například je, že zákazník smlouvu téměř nemůže vypovědět, a pokud ano, tak za zjevně nevýhodných nebo obtížně splnitelných podmínek. Stejně tak je poměrně běžné, že sice můžete snadno přejít na vyšší cenový tarif, opačně to však skoro nejde. Proto je lepší vybrat si zpočátku tu nejlevnější možnost (např. nejnižší objem přenesených dat nebo nejnižší přenosovou rychlost) a teprve v případě nutnosti zvolit dražší řešení.
Obecně však platí: pokud to jen trochu jde, vyhněte se firmám, jejichž požadavky jsou nestoudné. Když to udělá každý, možná se jednou přece jen dočkáme tak důstojných podmínek připojení, jaké jsou ve vyspělých zemích už dávno běžné.

6 Adam, 11 let

Chodím do skautského oddílu, kterej má svoje internetové stránky. Tam jsou fotky z akcí, kronika a tak podobně. Na tyhle stránky se připojuju nejčastěji, protože je to o mně a o mých kamarádech.
Taky mám rád stránky se zábavou a technickými novinkami.

Erik, 12 let

Internet mám rád, protože v něm můžu najít novinky o skejtech.
Skateboarding mě zajímá ze všeho nejvíc a na webu je o něm spousta informací. Taky se tam koukám po novinkách hraček a třeba si něco vybírám k Vánocům nebo narozeninám.

Karolína, 11 let

Můj táta s internetem pracuje, takže i doma máme slušně rychlé připojení. K naší rodině počítače i internet zkrátka patří. Táta mě teď učí, jak udělat jednoduchou flashovou animaci i webovou stránku. Příští rok už snad budu mít svou vlastní stránku.
Zatím to neumím.

Většina dětí se stále s internetem poprvé setkává až v počítačové učebně, rok od roku však přibývá více školáků, kteří mají připojení doma

Pavel, 11 let

Od internetu čekám hlavně zábavu.
Miluju tapety do windows a často je měním, tak vyhledávám hlavně stránky s tapetama. Doma se na internet můžu připojit vlastně kdy chci, takže v tom problém určitě nemám.

Dan, 11 let

Já věřím tomu, že internet bude v budoucnosti ještě rychlejší a najdeme v něm úplně všechno. Představuju si, že bude normální poslouchat hudbu nebo koukat na film přímo na stránkách a přitom to nebude drahý. Ale myslím si, že ani dneska to není nejhorší. Můžu se připojit, kdykoliv chci, a vždycky jsem našel, co jsem potřeboval.

Vendy, 11 let

Neumím si představit, že bych s počítačem jednou pracovala, ale určitě ho budu potřebovat aspoň doma. Samozřejmě hlavně pro zábavu. Na internetu hledám hudbu, obrázky a malé hry.

Autor

Jan Novák