Čip jako náhrada za nefunkční část mozku

Sdílej
 
Američtí vědci vytvořili první umělou část mozku v podobě křemíkového čipu. Tento umělý implantát, která má být umístěna vně lebky, je uzpůsoben pro plnění funkcí, které v mozkové komoře zastává proužek tkáně zvaný hypokampus. V budoucnu by mohla tato náhražka pomoci lidem s poškozením mozku.

Vědecký tým z Los Angeles, vedený Theodorem Bergerem, pracoval na náhražce hypokampu téměř deset let. Vědci nejdříve vypracovali matematický model, na jehož základě hypokampus funguje za různých okolností. Poté přenesli tento model na křemíkový čip a propojili čip s mozkovou tkání při laboratorních pokusech. "Nikdo zatím přesně neví, jak hypokampus informace kóduje, takže jsme prostě jeho chování okopírovali," říká Berger.

Foto
Pokud budou počáteční testy na mozkové tkáni úspěšné, tým má v plánu během šesti měsíců začít s pokusy na krysách a poté i na opicích. Pokud hypokampus nefunguje, jak by měl, ztrácí člověk schopnost pamatovat si nové události. Po otestování by čip mohl posloužit lidem, kteří utrpěli poškození mozku při mrtvici, epilepsii nebo Alzheimerově chorobě.
Použití tohoto zařízení však vyvolává i etické otázky kvůli schopnosti ovlivňovat paměť a náladu, a tím i lidskou identitu. „Pokud někdo ztratil schopnost uchovávat životní vzpomínky, do jaké míry je schopen dát souhlas s použitím tohoto implantátu?“, ptají se skeptici.

 

Články odjinud