Australští vědci teleportovali laserový paprsek

Sdílej
 
Tým fyziků z Australské národní univerzity oznámil, že úspěšně teleportoval laserový paprsek. Přestože je to velký krok kupředu, chvíle, kdy bude možné přenášet z místa na místo lidi jako například v seriálu Star Trek, je stále kdesi v daleké budoucnosti.

Tým pod vedením doktora Ping Koy Lama rozložil laserový paprsek a během okamžiku ho opět sestavil na místě více než metr vzdáleném. Paprsek byl sice tímto přesunem zničen, jeho radiový signál zůstal však zachován. To znamená zatím nebývalé možnosti pro budoucí super rychlé a bezpečné komunikační systémy jako například kvantové počítače, které ty dosavadní předčí nejen svou obrovskou pamětí, ale také rychlostí, s jakou budou schopny řešit zadané problémy.
Co se týče využití této technologie pro transport pevné hmoty či dokonce lidí, tak to je zatím hudba velmi vzdálené budoucnosti. Zatímco se vědcům již podařilo teleportovat fotony (ze kterých se skládá světlo), jak přenést atom zůstává stále složitým technickým problémem. Doktor Lamo věří, že jeden atom by mohl být teleportován do tří, maximálně pěti let. Lidské tělo se však skládá s takového množství atomů, že se to zdá stále jako neřešitelný problém.

 

Články odjinud