Edutainment: Komenský by měl z učení hrou radost

Edutainment: Komenský by měl z učení hrou radost
Sdílej
 
Sledujete Ted Talk na YouTube? A jde více o zábavu nebo učení? Je Minecraft pouze videohra, nebo může naučit různým strategiím a řešení problémů? Dokumenty Netflixu jsou sice poučné a přesto je příjemné je sledovat: V jakém okamžiku končí zábava a vzdělávání a naopak? A slyšeli jste už někdy o Komenského spisu Škola hrou?

Web Space je seriál časopisu ABC pro mladé čtenáře o digitálním světě. V tomto dílu se dozvíš, co je to edutainment.

MINULE Podmořské kabely

Už v polovině 17. století chtěl učitel národů Komenský usnadnit žákům výuku latinského jazyka. Vydal učebnice Schola ludus (Škola hrou) a Orbis pictus (Svět v obrazech). Schola ludus byla založena na zajímavější metodě vyučování a Orbis pictus na zásadě názornosti, které nevedou k mechanickému učení látky, ale především k jejímu pochopení.

Učení jako hra: Edutainment

Sedět ve škole, koncentrovat se na výuku a pasivně přijímat novou látku, není příliš zábavné. V knížkách a učebnicích sice najdeme všechno podstatné, ale takové biflování jde většinou ztuha a pomalu a je neefektivní. Díky moderním technologiím se však dnes mění tradiční pohled a přístup k systému vzdělávání nejen ve školství. Od Komenského "Školy hrou" přecházíme na učení se zábavnou formou tzv. "Edutainment". Nejčastěji je tímto termínem označován způsob vzdělávání, který obsahuje prvky zábavy a využívá multimediální prostředky a různé interaktivní výukové aplikace.

Taky vás klasické biflování někdy uspalo? •  iStock

Proč biflování nefunguje

Náš mozek je přetížen a unaven množstvím informací, kterým je neustále vystaven. Je už tedy téměř nemožné učit se novým věcem pouze pomocí klasických výukových metod, což dokazují také vědecké studie. Pokud bychom porovnali množství reklamy a zvukových efektů, které se valí na lidi ze všech médií dnes a např. před 10 lety, byl by rozdíl obrovský. To je důvod, proč náš mozek mění způsob, jakým vnímá, analyzuje a organizuje paměť a na to je třeba reagovat.

Kde se vzal edutainment

Edutainment je spojení anglických slov education (vzdělávání) a entertainment (zábava). Termín "edutainment" použil prvně Walt Disney, který v roce 1922 natočil na objednávku zubního lékaře z Kansasu krátkometrážní film pod názvem Tommy Trucker’s Tooth. V roce 1954 tento termín použil také k popisu filmové dokumentární sérii True-Life Adventures (Dobrodružství psaná životem). Později začal toto označení využívat i harvardský profesor a hollywoodský producent Robert Heyman při výrobě dokumentárních filmů pro National Geographic.

"Dobrý den, já jsem vaše nová fyzikářka. " •  iStock

Učíme se nenápadně

Od 70. let různé skupiny po celém světě začaly využívat vzdělávání pomocí Edutainmentu k řešení zdravotních a sociálních otázek. Prosadily se moderní formy vzdělávání, ke kterým patří televizní produkce, film, muzejní exponáty a počítačový software, kdy nabízená zábava slouží k přilákání a udržení publika a zároveň zahrnuje úmyslný vzdělávací obsah. Vzdělávací prvky se začlenily do tradičně rekreačních oblastí, jako jsou dovolené a hry.

Edutainment je věda

Z informací předávaných zábavnou formou se postupem času stal vědní obor, který díky výborným výsledkům ve vzdělávání používají vědecké komunity, korporace, organizace i vzdělávací instituce. Vědci se snaží změnit i pohled rodičů, kteří se snaží striktně oddělit čas na zábavu a učení, místo aby tyto činnosti spojili. Neurologové také zjistili, že lidé vnímají informace lépe po fyzickém cvičení. Pokud vám tedy neleze do hlavy nová látka, zkuste si udělat pár dřepů a půjde vám to líp. Edutainment všude kolem nás.

Hraní některých her u nás rozvíjí strategické a manažerské myšlení •  www.maxpixel.net

Zábavně, srozumitelně a jasně

Nejznámějším představitelem tohoto směru jsou videohry a aplikace. U hry nás obvykle udrží zajímavý příběh nebo atraktivní herní prostředí a ani si neuvědomuje, že např. hra, která simuluje tvorbu a správu světa nebo království, nás zároveň učí novým dovednostem a rozvíjí u nás strategické a manažerské dovednosti mnohem efektivněji než jiné činnosti.

Díky Civilization managerem

Za všechny jmenujme např. herní sérii Civilization (Civilizace). Hráč postupně vynalézá mnoho desítek technologií – železo, střelný prach, ale také železnici, spalovací motor a nakonec i jadernou energii a pomocí osadníků staví město, o které se stará a snaží se ho rozvíjet. Musí říši řídit a rozdělovat prostředky mezi armádu, vědu, výzkum, rozvoj a zabírání nových území.

Edutainment je spojením vzdělání a zábavy •  www.maxpixel.net

Myšlenky hodné šíření

Zajímavé jsou také tzv. Ted Talks. Jedná se o krátká vystoupení, kdy řečník komunikuje neformálně přímo s divákem nebo posluchačem a publikum vtahuje do děje otázkami a audiovizuálním obsahem tak, aby bylo téma srozumitelné i pro posluchače z jiných oborů. Jestli vás zajímá, jak takové vystoupení vypadá, mrkněte se na oficiální stránky TED Ideas worth spreading (TED Myšlenky hodné šíření).

Nové technologie a učení

Komenský by se asi divil, kam myšlenku "školy hrou" posunuly nové technologie a jak se změnil přístup k výuce. Učitel národů se snažil usnadnit žákům pochopení informací, které pro ně byly těžké a složité, Edutaiment se snaží žákům usnadnit pochopení informací, kterých je mnoho a zábavnou formou jim představit ty opravdu důležité.

Biflování z knížek není zrovna zábava •  www.maxpixel.net

Hlavně žádná nuda

Technologie se staly nedílnou součástí našeho každodenního života. V každém okamžiku, kdy nemáme co dělat, bereme do ruky svůj chytrý telefon, procházíme sociální sítě, nebo třeba hrajeme hru, která nás zrovna baví. Výsledkem je, že se veškerý svůj volný čas snažíme zaplnit zábavou. Pokud do ní integrujeme i prvky vzdělání, např. pomocí sledování dokumentů, hraním strategických nebo logických her, budeme časem překvapeni, co všechno víme, známe a umíme.

Videohra do školy! Projekt CivilizationEDU a Minecraft zaútočí na školní lavice

Videohra do školy! Projekt CivilizationEDU a Minecraft zaútočí na školní lavice

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

 

Články odjinud