Sport: Moderní technologie zasahuje!

Sport: Moderní technologie zasahuje!
Sdílej
 
Technologie ovlivňují již v podstatě všechna odvětví lidské činnosti. V poslední době se čím dál více prosazují také ve sportu.

 

V tenise se už delší dobu používá Jestřábí oko, které dokáže určit, jestli byl míček zahraný do hřiště nebo do autu. Podobná technologie se začíná prosazovat i ve fotbale a třeba ani takový ping pong nestojí stranou. Pojďme se tedy podívat na to, co můžou moderní vychytávky přinést divákům, rozhodčím, sportovcům i trenérům.

Jak to vidí divák

Začalo to opakovanými záběry, které umožnily shlédnout klíčový moment zápasu (nejčastěji gól) vícekrát, později i zpomaleně. Obecně se dá říct, že moderní technologie mají divákům u obrazovek zjednodušit pohled na komplikované situace, případně je více vtáhnout do atmosféry. V NHL se jeden čas experimentovalo s barevným rozlišením přihrávky od střely – za pukem se táhla jakási šmouha, která měnila barvu podle rychlosti samotného puku. Při přihrávce byla modrá, při střele červená.To se ukázalo, jako matoucí poměrně záhy, protože spousta gólů padala i „přihrávkami“.

Sport ve víru technologií: Nové vynálezy mění životy vrcholových sportovců

Sport ve víru technologií: Nové vynálezy mění životy vrcholových sportovců

Dnes je možné si při sledování přenosu například vyslechnout rozhovor mezi rozhodčími, případně se o přestávce podívat na rozbor zajímavých situací elektronickou tužkou. V blízké budoucnosti se pravděpodobně dočkáme záběrů z kamer na přilbách hráčů.

Co na to rozhodčí?

Sportovní sudí nikdy neměli jednoduchou práci. Jejich rozhodování ovlivňuje výsledek hry a vždycky se najde někdo, kdo je s jejich výkonem nespokojen. V tenise se prosadilo již výše zmíněné Jestřábí oko, o kterém jsme psali. Následovalo nasazení stejné technologie i ve fotbale, kde se stává standartem.

S posuzováním, zda byl hráč skutečně faulován nebo se jedná spíše o skvělý herecký výkon má pomoci nedávno představená novinka Toshiby. Systém bude komplexně analyzovat celý zápas a zároveň posuzovat fauly. Celá novinka je založena na umělé inteligenci, která se dokáže sama učit pomocí sledování zápasů. Výhodou je, že nejsou třeba drahé senzory – technologie si vystačí se záběry z kamer.

Ocení to sportovci?

Samotní sportovci dnes mají celou řadu moderních možností, jak zlepšit své výkony. Nejčastěji pomocí analýzy svého chování při daném sportu, případně rozborem pohybu po hřišti. Ve spojení s nejrůznějšími systémy a aplikacemi mohou přizpůsobit svůj trénink tomu, co potřebují nejvíce. Mohou si ho také ovšem zpříjemnit pomocí nejrůznějších her, které jim dají možnost nabourat stereotyp každodenní dřiny. Jak vypadá takové zábavné „horolezení“ se můžete podívat zde:

 

Bude to fér?

S nasazováních nejrůznějších „vychytávek“ přichází otázka, zda to neposkytuje nějakou zásadní výhodu na soupeřem, který něčím takovým vybaven není. Je proto důležité, aby i sportovní svazy a asociace dohlížely na to, aby k něčemu takovému nedocházelo. Co dnes vypadá, jako hra, to může a pár let udělat z průměrného sportovce udělat těžko porazitelného soupeře.

 

Přečtěte si také:

Šampionem F1 z pohodlí obýváku

Šampionem F1 z pohodlí obýváku

YouTubeMag: Nejšílenější jízdy na ledě

YouTubeMag: Nejšílenější jízdy na ledě

Velký přelet naganského speciálu TU-154

Velký přelet naganského speciálu TU-154

Dexmo vás ve virtuální realitě chytne a nepustí

Dexmo vás ve virtuální realitě chytne a nepustí

ABC TV: Muzeum autogramů má Iron-Mana i Marii Terezii

ABC TV: Muzeum autogramů má Iron-Mana i Marii Terezii

 

Články odjinud