Jestřábím okem: Kamerový systém v tenise

Jestřábím okem: Kamerový systém v tenise
Sdílej
 
Kamerový systém zvaný Jestřábí oko je malý technologický zázrak. V nejvyšší tenisové soutěži, tedy v grandslamových turnajích se používá od roku 2006.

 

 

Jestřábí oko je technologie, která slouží především jako pomocník při posuzování sporných dopadů míčků kolem čáry. Pokud si tenista myslí, že se rozhodčí spletl, může požádat Jestřábí systém o přesné zobrazení dopadové situace. V takovém případě se na velké obrazovce objeví tenisový kurt a následně i trajektorie míčku. Jestřábí oko vyhodnotí, zda byl míček IN nebo OUT, tedy jestli skončil v kurtu nebo mimo něj. Technologie se používá i v jiných sportech, např. ve fotbale či baseballu, liší se však počtem kamer a jejich umístěním.

Jak funguje?

Kolem tenisového kurtu je rozmístěno deset kamer, které jsou přesně synchronizovány a kalibrovány. Když míček dopadne, bere se nejprve v úvahu záznam kamery shora. Ostatní kamery snímají dopad míčku ze strany nebo z jiných úhlů. Speciální software synchronizuje přes 2000 záběrů za vteřinu z každé kamery a následně během pěti sekund převede obraz do trojrozměrné grafiky. Jestřábí oko pracuje s průměrnou odchylkou 3,6 milimetru a splňuje tak požadavek mezinárodní tenisové federace, jejíž podmínkou je technologie s přesností do pěti milimetrů. Do výpočtu jsou zahrnuty skluz míčku i jeho stlačení.

 

Jak to funguje: Jestřábí oko

Jak to funguje: Jestřábí oko

Nejen OUT

Kromě dopadu míčků dokáže systém také spočítat, kolikrát přeletí míček přes síť, jakou vzdálenost tenisté v průběhu zápasu naběhají, jakou rychlostí podávají, jak tvrdé jsou jejich údery a kam nejčastěji míčky dopadají. Všechny výměny jsou uchovány v databázi, která slouží k analýzám a statistikám o jednotlivých hráčích a jejich herních stylech.

Proč oko dravce?           

Název technologie není odvozen od ostřížího zraku jestřába, ale od jména vynálezce systému Paula Hawkinse (Hawk-eye je v překladu jestřábí oko). Technologie byla poprvé použita v roce 2001 při kriketovém utkání mezi Anglií a Pákistánem. V tenise byla zavedena až v roce 2006 na grandslamovém turnaji US Open v New Yorku. Ve fotbale hlídá brankové čáry a góly. Jako první ho zavedla anglická Premier League v roce 2014. Obdoba Jestřábího oka se využívala také na fotbalovém mistrovství světa 2014 v Brazílii a od nové sezony ho bude využívat i nejvyšší fotbalová liga v Itálii a v Německu.

 

Tenisová exibice přímo v Praze - přijď se podívat na Laver Cup 2017 >>>

 

Více o sportu:


Děti v oku hurikánu: Skydiving je i pro juniory

Děti v oku hurikánu: Skydiving je i pro juniory

Discgolf: Dokonalá letní zábava

Discgolf: Dokonalá letní zábava

Do stěny! V lezeckém centru na vlastní kůži

Do stěny! V lezeckém centru na vlastní kůži

Adrenalínový nadšenci si zaskákali ze stého poschodí

Adrenalínový nadšenci si zaskákali ze stého poschodí

Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!

Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!

Autor

Martin Špát

 

Články odjinud