Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding
Sdílej
 
Skateboard jako předmět ve škole? V některých zemích je to možné a skateboarding zařazují do školních osnov.

 

Na skateboardových rampách je pořádně živo, mladí jezdci létají vzduchem a trénují různé akrobatické kousky. Po hodině všichni zasednou zase do lavic, aby pro změnu procvičovali matematiku nebo gramatiku. Na střední škole Tampere ve švédském městě Malmö se kromě hodin skateboardingu učí i obyčejné předměty, které byste našli na každé další střední škole. A skateboarding se jako studijní obor objevil i na opačné straně Atlantiku, kde ho do svých osnov zařadila Oasis, alternativní střední škola v kanadském Torontu.

Ve škole na skateboardu

Kolem prkna na kolečkách se začne točit i další skandinávská střední škola. V roce 2021 otevře své dveře ve městě Tampere ve Finsku a do skateboardového programu nastoupí 20 studentů. Akrobatické kousky na prkně ale nebudou to jediné, v čem se budou mladí lidé vzdělávat. "Budou se učit organizování akcí a produkcí videí, fotek, ale i celých událostí. A zároveň s tím si tu můžou najít kontakty jak ve Finsku, tak v zahraničí," přibližuje plán učitel Teemu Grönlund a jeden ze zástupců Kaarikoirat, místní skateboardové asociace. Po absolvování školy získají studenti diplom.

skateboarding ve školách •  iStock

Slibná budoucnost

Skateboarding má velkou budoucnost i na profesionální úrovni. V roce 2020 se poprvé objeví jako disciplína během letních Olympijských her v japonském Tokiu. A že to není jen sport pro kluky, dokáže třeba Lizzie Armanto, která bude reprezentovat Finsko. Ostatně první se skateboardingu profesionálně věnovala Američanka Patti McGeeová, která se už v roce 1965 stala národní šampionkou.

Někteří skateboardisti neznají strach ani závrať •  Addrenal, Wikimedia Commons

Historie skateboardingu

A kde to všechno začalo? Bohužel už se nedozvíme, kdo skateboard vynalezl, s jistotou ale víme, že první skateboardy křižovaly chodníky už v 50. letech minulého století v Kalifornii, když se surfaři potřebovali procvičit, aniž by se namočili. Stloukli proto dohromady dřevěné prkno s kolečky z kolečkových bruslí a dopředu přidali bedýnku s řídítky pro snadnější kontrolu.

Skateboardy vznikly díky surfařům a jejich potřebě trénovat •  Wikimedia Commons

Vyježděné bazény

Revoluce přišla v 70. letech, kdy Kalifornii zasáhlo sucho. Majitelé domů kvůli tomu vypustili bazény a jejich dna se ukázala jako ideální prostředí pro skateboardisty. Později byly díky této zkušenosti navrženy první hřiště s rampami. Skateboardy se brzy staly vzorem rebelské subkultury a prkno s kolečky bylo vysněným dárkem mnoha kluků. A na tom se nic nezměnilo ani dnes.

Co se učí děti ve školách? Nejdivnější předměty z celého světa

Co se učí děti ve školách? Nejdivnější předměty z celého světa

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Hamboard: Surfujte na rozpáleném asfaltu

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

 

Články odjinud