SkateBoarding

SkateBoarding
Sdílej
 
Kde to všechno začalo? Kalifornští surfaři se na přelomu padesátých a šedesátých let v zimě nudili, a tak je napadlo vzít dřevěné prkno, k němu přimontovat podvozky z kolečkových bruslí a hurá na nejbližší kopec... Nejprve sjížděli kopce, popřípadě jezdili slalom mezi čímkoliv. Teprve po nějaké době přišli na to, že se na tomto suchozemském surfařském prkně - skateboardu (skate (skejt) = brusle, board (bord) = deska, prkno) - dají při správném rozložení váhy provádět i jiné fígle, například jízda pouze po přední či zadní nápravě nebo otáčení na jakékoli šikmé ploše (takzvaný bang (benk)) jako nápodoba pohybu na vodě. Zjistili, že na ulici mohou využít téměř vše - obrubník, lavičku, zídku... A právě tato univerzálnost je na skateboardingu tak přitažlivá.

Z MOŘE DO BAZÉNU

Po nějakém čase však i tyto manévry přestaly surfaře uspokojovat a hledali, jak ježdění po zemi ještě více přiblížit sjíždění rozbouřených vln. Našli vypuštěný bazén, který se od jiných lišil tím, že jeho stěny plynule přecházely ve dno. Tak vzniklo takzvané ježdění v poolu (púlu), česky bazénu.

STREET STYLE

K skateboardingu nepotřebujete žádného trenéra ani upravený prostor (jako třeba u ledního hokeje led) a nikdo vám při ježdění neříká, že takhle ano, ale tohle už se nesmí, to je proti pravidlům. Prostě máte absolutní volnost v tom, co s prknem děláte. Nejlépe se k tomu hodí právě ulice.

Foto
Není složité najít nějaké schody, které se dají skočit, zídku, na níž se dá provést grind (grajnd) (jízda po podvozcích, nikoli po kolečkách) a tak dále. Představivosti se meze nekladou a záleží pouze na vás, co a kde si pro svůj trik vyberete. Jako v každém jiném odvětví i zde měli lidé potřebu mezi sebou soutěžit, a tak se zrodily první disciplíny: skok vysoký a skok daleký. Při skoku do výšky jelo prkno stále po zemi a závodník na něj po přeskočení překážky opět dopadl. Při skoku do dálky se rozjel, před překážkou (většinou ji tvořily za sebe poskládané sudy) se odrazil a dopadl na druhé prkno, které bylo připraveno za ní.

OLLIE

K popularitě skateboardingu přispěl i vynález polyuretanu, ze kterého se začala vyrábět kolečka, do té doby keramická a značně pomalá. Sedmdesátá léta znamenala boom skateboardingu, vyrostly i první betonové skateparky. Revolučním vynálezem té doby byl trik ollie, pojmenovaný podle legendárního kalifornského jezdce Alana "Ollieho" Gelfanda. Tehdy se také měnil pohled společnosti na tuto zábavu mladých, a to především kvůli skupině lidí, kteří si říkali Z-boys. Vyznačovali se agresivním jezdeckým stylem, posloucháním tvrdé kytarové muziky, drsným způsobem života a hlásili se k punkovému hnutí. Mnoho skateparků bylo zbouráno a skateboardisté se dostávali do konfliktu s policií i s většinou společnosti. Jak to tehdy vypadalo, ukazuje nový film Lords of Dogtown (Machři z Dogtownu, česká premiéra 8. září 2005), který zachycuje právě tuto bouřlivou dobu.

NA ULICI!

Hromadné bourání skateparků v 80. letech vyhnalo lidi se skateboardy do ulic najít nové překážky a prostor pro zábavu. Vznikl dnes nejrozšířenější způsob ježdění - street style. Charakterizovaly ho zcela nové triky, přizpůsobené právě prostředí ulice. Skateboardisté však byli vnímáni spíš jako vandalové.
V atmosféře rostoucího zájmu o skateboarding vznikla v 90. letech řada legendárních firem, například Plan B. Jedním z nejznámějších jezdců byl Tom Penny, jehož osobitý styl byl inspirací pro mnoho stoupenců prkna s kolečky.

PROFÍCI I PARTA

A jaká je současnost skateboardingu? Existuje mnoho firem, které mají dostatek prostředků, aby mohly zaměstnávat skateboardisty jako své profesionální jezdce. Každoročně se koná nespočet závodů, kde tito jezdci, ale i neprofesionálové mohou změřit své síly a vydělat si nemalé peníze. Astronomických částek dosahují i rozpočty skateboardových videí, natáčených s využitím nejmodernějších filmových technologií. Přesto si skateboarding zachovává svou nezaměnitelnou tvář a stále platí, že k tomu, abyste si dobře zajezdili, potřebujete jen skateboard a pár kamarádů.

ZAČÁTKY U NÁS

První čeští skateboardisté se objevili v polovině 70. let. Tehdejší průkopníci si první skateboardy vyráběli svépomocí ze všeho možného. Zájem o tento sport narůstal a v roce 1978 se v Praze a v Karlových Varech uskutečnily první závody v disciplínách, jako byl obří slalom, slalom speciál, skok daleký a skok vysoký. Jezdci měřili své síly i v jakémsi prvním seriálu závodů československého poháru, scházeli se v klubech, které sjednotili pod hlavičku Československé skateboardové asociace. V roce 1981 byla na pražském Strahově postavena první kovová vertikální rampa. V roce 1985 vycestoval Luděk Váša na mistrovství světa do kanadského Vancouveru a získal tam titul mistra světa. To výrazně pomohlo další popularizaci skateboardingu u nás. Dalším mezníkem v historii je rok 1987 a uspořádání akce zvané Summer Camp v Prachaticích, na niž přijel i americký profesionál Mark Gonzales. O rok později se na pražském Výstavišti pořádalo mistrovství Evropy s názvem Euroskate. Naši zemi zde reprezentovali tehdy již zkušení borci Tomáš Potůček, Martin Beringer, Jan Šik nebo Karlos.

MYSTIC SK8 CUP

Po roce 1989 se i v Čechách otevřely první skateshopy s originálním vybavením. První skateparky, postavené počátkem devadesátých let, v některých městech slouží dodnes. První oficiální Československý pohár vyvrcholil mistrovstvím Československa. V roce 1994 pořádá firma Mystic skates první Mystic sk8 cup, letošní ročník se uskuteční 8.-10. července na pražském ostrově Štvanice. Tento závod patří mezi přední události světového poháru. Jako každoročně se ho i letos zúčastní ti nejlepší domácí i zahraniční jezdci.

***

KALENDÁŘ AKCÍ 2005

Český skateboardový pohár 2005

25. června Jablonec nad Nisou 23. července Zlín 6. srpna Prachatice 3. září Ostrava 17.-18. září Mistrovství ČR, Praha, Štvanice (akce se konají v místních skateparcích - v případě deště se závody přesouvají na neděli)

4.-7. července Summer Camp

20. ročník, Prachatice

SK8 NA SÍTI

www.freemagazine.cz - stránky tištěného časopisu nejen o skateboardingu (novinky, soutěže)
www.skaterock.cz - internetový magazín o skateboardingu u nás i ve světě a o všem, co s ním souvisí (muzika, móda, umění, byznys)
ww.grind.cz - internetový magazín o skateboardingu (články, fotky, videa, další odkazy, akce, adresář skateshopů a další)
www.czechsk8cup-csp.cz - stránky českého skateboardového poháru 2005. Najdete na nich všechny informace týkající se poháru, výsledky, fotografie atd.
www.mysticsk8cup.cz - stránky o letošní největší skateboardové události - dvanáctém ročníku Světového poháru ve skateboardingu Mystic Sk8 Cup 2005

ZÁVODNÍ DISCIPLÍNY
Street style

Jezdí se systémem jednotlivých jízd: každý jezdec má 50 vteřin a skatepark sám pro sebe a předvádí, co umí. Hodnotí se obtížnost jednotlivých triků, plynulost jízdy, využití plochy skateparku a samozřejmě styl. Na většině závodů se jako první jede kvalifikace, dále semifinále a dvoukolové finále. Jezdce hodnotí bodovým systémem porota, která má alespoň pět členů.

Vertikální rampa

Závodí se na vertikální rampě podle stejného systému jako ve street stylu, to znamená 50vteřinová kola. Závodník opět musí projít kvalifikací, semifinálem a finálem.

Pool/minirampa

Jezdí se buď v poolu/bazénu, nebo na minirampě. Do bazénu se spustí několik lidí najednou a porota sleduje nejen prováděné triky, ale i obratnost a přehled, s jakými se jezdci navzájem vyhýbají - tzv. systém jam (džem) džem, tlačenice, dopravní zácpa...). Záleží však na velikosti bazénu. Kde není pro jam dostatek prostoru, jezdí se systémem jednotlivých jízd. Tato disciplína byla na ústupu, dnes je však opět populární díky své přitažlivosti pro diváky.

Best trick

Jede se většinou po skončení každé z těchto disciplín, to znamená, že všichni jezdci jedou najednou a snaží se na dané překážce provést co nejobtížnější trik. Vše opět hodnotí porota.

Foto popis| Petr, 24 let Teď to mají skejťáci v Praze dost blbý. Zavírají nám Letnou, což je úplně nejlepší místo na ježdění. Budou tu dělat podmořský akvárko, o který nikdo nestojí. Sem na ten plac jezděj skejťáci z celýho světa. Je to nejlepší místo, jaký si můžeš pro jízdu představit. Zeleň, relax. A oni ho teď totálně zabijou. Podle mě je to o penězích. Někdo si přišel na pěknej balík a tohle místo půjde do p...

SKATEBOARD

Skateboard se skládá z několika základních částí. Deska je sedmivrstvá, nejoblíbenějším a nejrozšířenějším materiálem je kanadský javor, přestože se některé firmy dnes snaží tuto surovinu nahradit různými kompozity. Jednotlivé desky se od sebe liší nejen použitým materiálem, ale hlavně tvarem, to znamená šířkou, délkou, jemnými odchylkami v celkovém tvaru a takzvaným concavem, což je označení pro horizontální prohnutí celého skateboardu. Trucky (treky) (podvozky) jsou z velmi odolné hliníkové slitiny, přizpůsobené vysoké zátěži. Rozeznáváme několik šířek a dvě základní výšky, nízkou a vysokou, záleží pouze na tom, která z nich jezdci vyhovuje. Kolečka jsou z polyuretanu, rozdíl mezi nimi je ve velikosti a tvrdosti. Další nedílnou součástí skateboardového kompletu je grip (grip), jakýsi smirkový papír, který je však mnohem odolnější proti opotřebení, navíc jeho spodní část tvoří samolepicí vrstva, díky níž grip drží na desce. Desku a trucky spojují ložiska a šroubky.

ZÁKLADNÍ TRIKY

Ollie (olí): pohyb, při kterém odlepíte skateboard od země a spolu s ním přeskočíte překážku, vyskočíte na nějakou zeď či patník. Tento trik patří mezi absolutní základ a vychází z něj většina ostatních triků.
Backside/frontside (beksajd/frontsajd): jako ollie, ale otočíte při něm tělo o sto osmdesát stupňů na jednu či druhou stranu.
Flip nebo také kick flip (kikflip): ollie, v jehož průběhu se vám skateboard horizontálně otočí o 360 stupňů.

DALŠÍ VYBAVENÍ

Nedílnou součástí vybavení jezdců ve vertikální rampě jsou také speciální chrániče na kolena, lokty, popřípadě zápěstí a samozřejmě přilba. Skateboardová obuv je specifická především různými materiály použitými v podrážkách, které velmi dobře absorbují nárazy způsobené dopady z velkých výšek, dále mají různé systémy zabraňující vyvrtnutí kotníku. Od běžné sportovní obuvi se liší také tím, že zvlášť namáhaná místa, například to, kterým se táhne skateboard do výšky při ollie, mají zdvojena a mnohdy jsou na nich použity i jiné, odolnější materiály, než jaké známe z klasické obuvi.

Autor

Jiří Švorc