Facebook staví nejrychlejší superpočítač na světě. Zakáže mu internet

Facebook staví nejrychlejší superpočítač na světě. Zakáže mu internet
Sdílej
 
Jeden z nejrychlejších superpočítačů světa staví americká firma Meta Platforms. Stroj se zaměří na vývoj umělé inteligence, virtuální realitu a překlad jazyků. Přístup na celosvětovou síť mu ale mateřská společnost Facebooku paradoxně zakáže.

Superpočítač pojmenovaný AI Research SuperCluster (RSC) už částečně funguje, zkompletován má být letos v červenci. Tehdy bude asi dvaapůlkrát rychlejší než v současné verzi a dosáhne teoreticky špičkového výkonu 5 exaflopů (exaFLOPS). Tím se zařadí mezi nejsilnější výpočetní stroje s umělou inteligencí na světě.

Zkratka FLOPS označuje počet operací, které počítač zvládne zpracovat za jednu sekundu. Předpona exa označuje trilion operací, které lze zapsat jako jedničku s osmnácti nulami za sebou. Nezkoušejte si tu rychlost ani představit, váš notebook by v souboji s tímto gigantem představoval blechu, kterou právě zašlápl slon.

Superpočítač přispejě k vývoji Metaverse

SuperCluster má pomáhat Facebooku a dalším internetovým službám lépe rozpoznávat lidskou řeč a účinně překládat cizí jazyky. Umělá inteligence by měla zvládnout přeložit hlas i pro velkou skupinu lidí v reálném čase. To se může hodit pro práci i zábavu, například při hraní počítačových her.

Video: Představuje se superpočítač AI SuResearch SuperCluster

Umělý mozek se bude také učit rozpoznávač v řeči, obrazu a textu nevhodný obsah a v neposlední řadě přispěje k vývoji světa Metaverse. To je možná budoucí verze mobilního internetu - digitální vesmír, ve kterém podle firmy Meta jednou splyne skutečný svět s virtuální realitou.

Život v metaverzu: Facebook chystá virtuální svět

Život v metaverzu: Facebook chystá virtuální svět

Kromě vývoje nových technologií má počítač posloužit také ke zpracování firemních dat. Kvůli jejich ochraně před hackery bude stroj zcela odstřižen od běžného internetu. Vnitřní bezpečnostní systém bude schovávat a šifrovat v podstatě veškerou datovou komunikaci, stejně jako pracovní procesy v úložišti a procesorech počítače.

Nejrychlejší je Fugaku

Dosud nejrychlejším superpočítačem na světě je Fugaku z Japonska se špičkovou hodnotou okolo 2 exaFLOPS. Počítač od Facebooku ho s více než dvojnásobným výkonem zastíní, naměřené hodnoty je však nutné brát s rezervou, stroje totiž nejsou testovány podle stejných měřítek. Oba každopádně otevírají budoucnost počítačům nové kategorie.

Vývojáři z Meta Platforms staví jeden z nejrychlejších počítačů na světě •  YOUTUBE/META PLATFORMS INC.

Umělý mozek superpočítače se bude učit rozpoznávat nevhodný obsah na internetu •  YOUTUBE/META PLATFORMS INC.

Výkonnostní úrovně „exa” budou ale příští super-computery dosahovat zcela běžně. Prvních několik modelů už je ve vývoji, například pro Národní laboratoř Oak Ridge v USA se dokončuje instalace stroje Frontier, který nabídne výkon 1,5 exaFLOPS. Ministerstvo energetiky Spojených států amerických pak čeká na stroj El Capitan za asi 20 miliard korun. Poskytne výkon na úrovni 2 exaFLOPS.

Superpočítač Aurora: Kvintilion výpočtů za sekundu

Superpočítač Aurora: Kvintilion výpočtů za sekundu

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Vypočítej si sucho: Na české počasí se superpočítačem

Vypočítej si sucho: Na české počasí se superpočítačem

 

Články odjinud