Zachrání mutovaní komáři lidské životy?

Zachrání mutovaní komáři lidské životy?
Sdílej
 
Zatímco v Evropě diskutujeme zda, kde a jak pěstovat geneticky upravenou kukuřici, jinde tak útlocitní nejsou. Malajsijské úřady nedávno oznámily, že koncem loňského roku vypustily ve spolupráci s firmou Oxitec do pralesa na 6000 geneticky upravených samečků komára Aedes aegypti.

Předpoklad je, že modifikovaní komáři se spáří s normálními samičkami a tím zničí jejich potomstvo. Vypuštění samečci totiž nesou v dědičné informaci gen, který dovolí vývoj jejich larev jen v přítomnosti antibiotika tetracyklinu. Ve volné přírodě se larvy k tetracyklinu nedostanou, a tudíž zahynou. Opakovaným připouštěním mutovaných samečků se má nakonec populace komárů oslabit až zlikvidovat.

Aedes aegypti je spíše menší druh komára. Tělo měří 3 až 4 mm, je černý s bílými tečkami v oblasti hrudi a hlavy, na nohou má bílé kroužky. Létá velmi rychle a je pro člověka téměř neslyšitelný. Zároveň má tu špatnou vlastnost, že se nejraději usazuje v blízkosti lidských příbytků. K vývoji jeho larev stačí i malinká loužička, například dešťová voda v odložené staré pneumatice. S pomocí člověka se rozšířil téměř ve všech teplých oblastech Země.

Důvodem tažení proti tomuto komárovi jsou infekce, které roznáší. Především horečka dengue, žlutá zimnice, ale i další. Horečka dengue, kterou přenáší je metlou tropů. V oblastech, kde tato choroba hrozí, žije 2,5 miliardy lidí. Každý rok se jí desítky milionů lidí nakazí, u statisíců onemocní vypukne, z nich desetitisíce zemřou, především děti. Očkování neexistuje.

Pokus se uskutečnil bez jakékoliv publicity, dalo by se říci tajně. Malajci a vědci z Oxitecku asi věděli dobře proč. Hned poté, co se o něm dozvěděli, začali projekt kritizovat někteří ochránci přírody a aktivisté. Obávají se nepředvídatelných následků, například neúmyslného vytvoření nekontrolovatelně zmutovaného komára, nebo změn v ekosystému po vymizení tohoto komářího druhu. Jenže, popravdě řečeno, to riziko je malé a hrozba, kterou Aedes aegypti představuje, naopak reálná.

Pokusy s mutovanými komáry nakonec mohou zachránit i životy Evropanů. To, že se Aedes aegypti nevyskytuje v Evropě, nemusí trvat stále. Loni se objevil v Nizozemsku v blízkosti firmy, která dovezla ojeté pneumatiky z Floridy. Vetřelec asi pravděpodobně nepřežije holandskou zimu. Na jihu Evropy by se však podobné výsadky mohly udržet trvale. Populace těchto komárů zde už žily. Až po druhé světové válce je vyhubilo DDT.

Masožravý papoušek - požírač ovcí

Masožravý papoušek - požírač ovcí

Sršeň na solární pohon

Sršeň na solární pohon

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
komár
 

Články odjinud