Tučňák v akci - Operační systém Linux

Sdílej
 

Linux je operační systém podobně jako Windows nebo MacOS. Patří k takzvanému svobodnému software, tedy k programům se zveřejněnými zdrojovými kódy, které může každý bez omezení nejen používat, instalovat a kopírovat, ale i upravovat a zdokonalovat.
Linux se vyskytuje ve velkém množství tzv. distribucí. Jsou to předem připravené balíky, obsahující nejen sám systém, ale i vybrané programy a nastavení. Jednotlivé distribuce, kterých je v současnosti již přes 400, se od sebe liší především účelem. Z distribucí určených pro domácí počítače jmenujme Ubuntu, Mandriva, Fedora, Knoppix či Suse, často narazíte také na RedHat, Debian, Arch, Slackware či Gentoo.
Většinu z uvedených distribucí Linuxu lze nejen instalovat na harddisk, ale také přímo spustit. Linux načte vše potřebné z CD přímo do paměti počítače. Tak si můžete vyzkoušet práci v Linuxu (a to včetně připojení k internetu a všech programů dodaných na CD), aniž musíte cokoli instalovat.
Protože se dá Linux uzpůsobit k nejrůznějším účelům, existuje i mnoho specializovaných distribucí. Oblast jeho použití sahá od mobilních telefonů a herních konzolí přes stolní počítače až k nejvýkonnějším superpočítačům či kosmickým sondám.

Jak ho získat

Většinu distribucí lze zdarma stáhnout z internetu. Jsou dostupné jako „.iso“ obraz CD, který se otevírá přímo vypalovacím programem. Vypálené CD se spustí ponecháním v mechanice počítače a jeho restartem. Pokud se rozhodnete Linux do počítače nainstalovat, vytvoří si nový diskový oddíl a při každém startu počítače se zobrazí nabídka, který operační systém chcete spustit. Lze koupit i tzv. „krabicové“ distribuce, které stojí obvykle několik set korun. U nich výrobci poskytují některé služby navíc – k instalačním CD či DVD je to často tištěný návod a oficiální uživatelská podpora.
Programy

Obecně platí, že programy vyrobené pro jeden operační systém se v jiných systémech nedají jednoduše spouštět. Programy psané pro Windows jsou proto v Linuxu většinou nepoužitelné. Nejvíce nedostatkovou oblastí v Linuxu jsou jednak některé hry a jednak specializované programy (např. stříhání videa, technické kreslení atd.). Pro obvyklé použití se však najde bohatý výběr programů, které můžeme rozdělit do tří skupin. V první skupině jsou programy, které mají verze jak pro Windows, tak pro Linux. Patří mezi ně například internetové prohlížeče Firefox a Opera, poštovní klient Thunderbird, grafické editory GIMP, Inkscape a Xara, kancelářský balík OpenOffice, ICQ/Jabber/MSN klienty Gaim, Kopete nebo Psi či mocný 3D editor Blender. Z her jsou to pak např. Unreal Tournament, Quake nebo Neverwinter Nights.
Vlastní i vypůjčené

Druhou skupinu tvoří programy psané přímo pro Linux, jako kancelářský balík KOffice, prohlížeč Konqueror či K3B k vypalování CD. Ty většinou také patří do oblasti svobodného software, tedy stejně jako Linux jsou šířeny zdarma a se zveřejněnými zdrojovými kódy.
V poslední skupině jsou programy pro Windows, které se v Linuxu dají spustit pomocí rozhraní „Wine“ - to se pro jejich běh snaží vytvořit prostředí co nejbližší Windows. Wine se rychle vyvíjí, v současné době v něm zhruba třetina programů funguje dobře, třetina s obtížemi a zbylé vůbec ne. Mezi programy spustitelné s Wine spadá především mnoho her, kupříkladu Counter-Strike, Half-Life, Mafia, Taspring, World of Warcraft či klasika jako Starcraft a Bulánci.