Advík 2018: Anime, hry a komiksy budou v Praze

Advík 2018: Anime, hry a komiksy budou v Praze
Sdílej
 
Pokud se zajímáte o anime, hry, nebo komiksy, určitě jste již slyšeli o akci s názvem Advík. Pokud ne, jedná se o několika denní pražský con s více jak desetiletou tradicí konaný v prostorách ZŠ Klausovy. Od prvního ročníku se každý rok mohli návštěvníci těšit na nové věci, které pořadatelé připravili. Ani letos tomu nebude jinak.

 

A jaképak, se letos chystají novinky na Advíku, které rozhodně stojí za to vidět?

První koncert vocaloidů v České republice

Hatsune Miku. Nejznámější zástupkyně vocaloidů na světě, dobře známá nejen lidmi orientující se v japonské audiovizuální tvorbě. Tato virtuální zpěvačka se těší takové oblibě, že kromě jejích koncertů, ji můžete spatřit ve videohrách nebo komiksech. Stejně tak její písně můžete slyšet i v různých anime seriálech. Hatsune se stala světovým fenoménem a její úspěch dopomohl k popularitě vocaloidů.

Cosplay: Nejlepší příležitosti pro pozorování cosplayerů

Cosplay: Nejlepší příležitosti pro pozorování cosplayerů

I proto se zájemci mohou zúčastnit během Advíku dvou koncertů, na kterých sice nevystoupí japonská diva, ale její neméně zajímaví západní kolegové a kolegyně. Vystoupení zajišťuje projekt Vocamerica, který se věnuje vytvářením a pořádáním koncertů vocaloidů, jak amerických, tak i evropských. Mezi jejich zpěváky patří např. duo Daina a Dex, růžovovlasá Ruby, či španělská Maika. Koncerty se uskuteční 2. a 4. srpna od 21.00 hodin.

Cosplay soutěž se zahraničními hosty

Ztvárňování oblíbených postav z her, seriálů, filmů a komiksů neodmyslitelně patří ke kultuře conů. V cosplayi, jak je toto umění označováno, nestačí pouze vypadat jako vybraný charakter, ale taktéž je zapotřebí jej mistrně zahrát. Tedy alespoň na soutěžích, kde obě tyto složky hodnotí komise. Ta buď sama, nebo za pomoci hlasování diváků, vybere vítěze.

Anime, hry a komiksy budou v Praze na Advíku 2018 •  Advík

Anime, hry a komiksy budou v Praze na Advíku 2018 •  Advík

Jedna taková soutěž čeká i návštěvníky, které zde od předchozích ročníků čeká další novinka. Do poroty usednou zahraniční hosté. Těmi jsou známí cosplayeři Lady Sundae a Leobane z Francie a Horo Von Kaida z Velké Británie. Všichni tři mají tisíce sledujících na sociálních sítích. Kromě toho se vítěz zúčastní zahraničních soutěží Eurocosplay v Londýně a Cosplay Champions v Budapešti. Cosplay soutěž se koná 4. srpna od 16:00

Od cesty Japonskem, až po virtuální realitu

Těšte se na více než 140 bodů programu, mezi které patří přednášky, workshopy, promítání a soutěže. Zájemci si budou moct vyzkoušet vytvořit japonskou pochoutku onigiri, základy japonštiny, či japonskou kresbu. Taktéž je připravena charitativní burza, na které si můžou návštěvníci vydražit upomínkové předměty. Z venkovního programu stojí za zmínku samurajské vystoupení, nebo chystaný čajový obřad. A pro milovníky elektronické zábavy jsou připraveny stanoviště s virtuální realitou a Nintedem, které je jedním ze sponzorů a přichystalo si novinky na konzoli Nintendo Switch.

Pokud jste náruživým geekem, tvrdošíjným nerdem, zapáleným otakem, nebo jen máte rádi komiksy, hry a japonskou kulturu, neváhejte a přijďte se podívat na Advík 2018.

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Psí plemena: Rhodéský ridgeback, lovec lvů, který neštěká

Psí plemena: Rhodéský ridgeback, lovec lvů, který neštěká

 

Autor

Tom Kotasos

 

Články odjinud