Svět komiksu: Zavolat jen stačí heslo – Kačer!

Svět komiksu: Zavolat jen stačí heslo – Kačer!
Sdílej
 
Strýček Skrblík, Kulík, Dulík, Bulík a hlavně Kačer Donald! To jsou hrdinové z nejslavnějšího komiksu o opeřencích, kde se ale vzali a kam letí?!

 

Slyšeli jste o Carlu Barksovi? Nechceme vás podceňovat, ale je možné, že ne. V jistém směru je Barks praotcem komiksových Kačírků. Vytvořil legendární postavy jako je Kačer Skrblík, což měl být původně záporák pro Kačera Donalda. Jenže, co se nestalo. Skrblík byl mezi čtenáři natolik oblíbený, že se z něj postupně vyklubal hrdina a dobrodruh, za jehož jměním nestojí nic jiného než tvrdá každodenní práce (a taky hledání pokladů).

Věděli jste, že... •  Disney

Rafani jdou!

Barks kromě něj stvořil i řadu dalších postav, třeba partu zlodějíčků známou jako Rafani nebo “skautský” spolek Mladý svišť, kam chodí Kulík, Dulík a Bulík (synovci jak strýčka Skrblíka, tak Kačera Donalda). Barks prostě téměř sám vytvořil svět, který po víc jak osmdesáti letech získává stále nové a nové fanoušky. A to celé zvládl tajně – nikdo nevěděl, že za těmito komiksy stojí on. Společnost Disney má totiž ve smlouvě klauzuli, podle které vše, co jejich zaměstnanci udělají, neponese jejich jméno, ale jméno Walta Disneyho. Je to zapeklité. Jistá změna se přihodila s příchodem Dona Rose, nástupce Carla Barkse.

Historie Kačeřích příběhů •  Disney

Najdi D.U.C.K!

Don Rosa, celým jménem Keno Don Hugo Rosa, stále kačery miluje a píše. V prvním příběhu Syn Slunce (1987) navázal na příběhy Carla Barkse a začal jeho stvoření vybarvovat. V příbězích nechybělo dobrodružství ve stylu Indiana Jonese, kdy Kačírci hledali bájnou Atlantidu, Eldorádo nebo poklad piráta Rudovouse, a to všechno podle vzoru Carla Barkse. Pokud Barks udělal obálku, kde Donald drží v ruce kabelku z krokodýlí kůže a přitom sedí na krokodýlovi, Don Rosa k tomu napsal příběh! Jeho příběhy patří k těm nejlepším, jaké se ze světa Kačírků kdy vypravovaly. Je autorem i kultovních Poslední saní do Dawsonu.

 

Tajná zkratka

Don Rosa to neměl jednoduché. Vydával svoje příběhy, ale nikdy nebyly úplně jeho, protože se nemohl podepsat. Vymyslel proto zkratku D.U.C.K.(Dedicated to Uncle Carl from Keno – Věnoval Keno strýčku Carlovi), která se skrývala v jeho příbězích většinou na první straně. Podle toho čtenáři mohli poznat, že čtou příběh Dona Rosy. Vedení společnosti Disney si toho všimlo taky a začalo zkratku D.U.C.K. mazat. V ten moment ji Don začal skrývat. Doteď ji můžete najít ve většině příběhů Dona Rosy, ale velmi dobře schovanou. Může to být nápis na zdi, nášivka na bundě a nebo třeba jen správně seřazené kusy trávy.

Proměny strýčka Skrblíka •  Disney

Kačeři letí mimo papír!

V roce 1987 dostali hrdinové z Kačerova vlastní televizní seriál, který vzal myšlenku hrdinného strýčka Skrblíka a jeho tří synovců a nechával je každý týden pátrat po pokladech a zažívat různá dobrodružství. Většinu těch dobrodružství ale nezažil Kačer Donald, který synovce nechal žít u strýčka Skrblíka a sám se stal námořníkem.

Rampa McKvak za to umí vzít! •  Disney

Rampa a Kačka

Objevily se nové postavy v čele s Rampou McKvákem, který je nejhorší pilot všech dob, ale taky je ten nejlevnější (pokud vynecháme cenu rozbitých letadel) nebo třeba paní Čvachtová se svou neteří Kačkou. Seriál se stal okamžitým hitem a po čtyřech řadách dostal i vlastní film. Úspěch Kačerů způsobil taky vznik seriálů jako Chip a Dale: Rychlá rota a Letohrátky, kde postavy z Disneyho Knihy Džunglí létají letadly v alternativních padesátých letech.

Nové Kačeří příběhy u nás vysílá Disney Channel •  Disney

A kde jsou teď?

Po Carlu Barksovi a Donu Rosovi převzalo kreslení Kačírků spousta lidí včetně českého Dana Černého. Různé země, jako třeba Itálie nebo Francie, mají vlastní kreslíře, kteří vytvářejí pro svoji zemi (a nejen pro ni) originální Kačeří příběhy. V Česku je vydává Egmont v edici Superkomiks zaměřené na modernější Kačeří příběhy. Ty klasické od Dona Rosy nebo Carla Barkse si můžete přečíst v druhé edici Zlatá klasika. Pokud vás ale zajímají spíš seriály, televizní stanice Disney XD od minulého roku vysílá novou verzi Kačeřích příběhů - a ty jsou vážně chytré a vtipné. A krásně nakreslené!

Přečtěte si také:

Svět komiksu, vlastně Deadpoola!

Svět komiksu, vlastně Deadpoola!

Kdo je nejbohatší? 20 komiksových hrdinů nejvíc za vodou

Kdo je nejbohatší? 20 komiksových hrdinů nejvíc za vodou

Batman / Želvy nindža: Unikátní komiksový crossover

Batman / Želvy nindža: Unikátní komiksový crossover

Kvákající kytovci u Antarktidy zastoupili kachny

Kvákající kytovci u Antarktidy zastoupili kachny

 

Články odjinud