Pojďte s námi hledat poklady!

Sdílej
 
(nový seriál na stranách ABC) Poklad! Slovo, které mnohému klukovi (a možná i dívce) přivodí slastné mrazení v zádech. Má v sobě příchuť prázdninových dobrodružství, výprav do divočiny, četby vzrušujících románů nebo bloudění labyrinty počítačových her.

Vzpomínám, jak jsem se ve svých deseti letech často opájel sny o tajemných truhlicích zakopaných na pirátských ostrovech či o hromadách zlaťáků, čekajících na nebojácného nálezce v temných chodbách pod hradními zříceninami, kde straší duchové a kostlivci ...

TAJUPLNÉ POKLADY

Pojďte s námi hledat poklady!Lidé od nepaměti ukrývali své cennosti do různých skrýší. Často je také na posvátných místech obětovali bohům a vkládali jako milodary zemřelým do hrobů. Za cenné se vždy považovaly věci, jejichž získání vyžadovalo velkou práci, úsilí a námahu. V průběhu staletí a tisíciletí se však na umístění skrýší zapomnělo. Není proto divu, že ještě před dvěma sty lety fascinovaly naše prapradědečky šperky a mince z drahých kovů, nalézané na různých místech v přírodě. Připadalo jim, že jde o jakési kouzlo, že tyto věci podivných tvarů shromažďují nadpřirozené bytosti: skřítkové, víly, draci a ďáblové. Zlaté kotoučky vyorávané v polích považovali sedláci za zbytky spadlých hvězd. O keltských mincích ve tvaru mističek tvrdili, že vznikají v místech, kde se země dotkne duha, a proto jim říkali duhovky. Odvážní hledači pokladů vyráželi do lesů a zřícenin, především na Velký pátek před Velikonoci a o svatojánské noci (letním slunovratu). Tehdy prý poklady stoupají k povrchu země a tančí nad nimi modravé plaménky. Cestu k nim člověku ukáže "čarovný kořínek" nebo květ zlatého kapradí. Je ovšem nutno pomocí magických rituálů přelstít zlé a potměšilé ochranné duchy.

PRŮZKUMY PŘENECHTE ODBORNÍJKŮM

Pojďte s námi hledat poklady!Hledání pokladů může být opravdu nebezpečné, a proto chci důrazně varovat před lezením do jeskyň, opuštěných štol, sklepů a hradních zřícenin. Jediný neopatrný pohyb, někdy i pouhý závan vzduchu či výkřik může uvolnit zvětralé zdivo a způsobit zřícení stropu. Ve tmě chodeb číhají zrádné díry, jedovaté plyny či hladina podzemní vody. Takové průzkumy skutečně přenechejte odborníkům. Ale také předmětů nalezených na povrchu byste se neměli dotýkat. Raději místo zamaskovat (aby ho nenašli nenechavci) a nález ohlásit v nejbližším muzeu. Dnes ze starobylých zlatých mincí nezbohatnete; každý zlatník by se vás hned zeptal, kde jste je vzali. Archeologické nálezy jsou majetkem státu a jejich přivlastnění je vlastně krádež. A navíc hodnota takových předmětů je v něčem jiném; vypovídají o životě a myšlení našich dávných předků. Každý nález zaplňuje mezeru v našich dějepisných znalostech. A proto je pro odborníka důležité znát i rozložení předmětů na místě nálezu. Podobně jako detektiv z jejich polohy odhadne, co se kdysi na tomto místě událo.

PODIVUHODNÉ NÁLEZY U NÁS

V novém seriálu si budeme vyprávět o napínavých a vzrušujících nálezech pokladů, k nimž došlo v Čechách a na Moravě v době dávné i zcela nedávné. Čeká vás největší evropský poklad zlatých mincí, prokletý poklad zeleného ďábla, záhadný nápis z hradu Veveří, tajemství opatovických mnichů, zjevení krvavého starce, důkaz o skutečné existenci loupežníka na zlatém koni a mnoho dalších podivuhodných příhod, za nimiž nemusíme putovat do exotických zemí, ale které se staly u nás doma, v našem nejbližším okolí. Pojďte s námi hledat poklady! Pojďte s námi hledat poklady! Pojďte s námi hledat poklady!

Autor

Otomar Dvořák