Nissan Star Wars: Auta s rozšířenou realitou

Nissan Star Wars: Auta s rozšířenou realitou
Sdílej
 
Jak představit řidičům budoucnost samořídicích aut? Proč ne s pomocí stíhaček, robotů a droidů!

 

Již déle než sto let se v Los Angeles pořádá tradiční autosalon. Přestože nepatří k největším přehlídkám na světě, jako je třeba ta v německém Frankfurtu nebo švýcarské Ženevě, vždy tu automobilky představí spoustu zajímavých nových modelů a konceptů. Letošek nebyl výjimkou. Jednoznačně nejvíc nás ale dostalo to, co předvedl Nissan.

Pokročilý asistent

Japonská značka patří podobně jako Volvo, Ford nebo BMW k inovátorům, kteří vyvíjí nové samořídicí prvky pro vyšší bezpečnost a pohodlí za volantem. Letos začne do nových vozů instalovat nový částečně autonomní systém. Při jeho aktivaci dovede systém řidiče automaticky držet v jízdním pruhu, pomůže mu s couváním z parkoviště, kde pohlídá kolemjedoucí auta. Také dokáže sledovat dopravu i několik aut před tím řidičovým a upozornit ho, když začne kolona před ním brzdit.

Teréňák Rogue zkřížený s X-Wingem •  Nissan

Nissan se spojil se světem Star Wars •  Nissan

V předaleké galaxii… Star Wars

Milovníci technologií jistě zaplesají nad tím, co všechno současná auta dovedou. Jak ale seznámit s novými vymoženostmi ty, kteří jsou zastánci spíše tradičního stylu řízení? Nissan přiznává, že nový systém na ně může působit jako sci-fi. Rozhodli se proto spojit se světem Star Wars a skrze jeho vizi technicky vyspělé budoucnosti své představy prezentovat. Zní to jako skvělý nápad. Galaxie plná droidů s umělou inteligencí, obratných kluzáků i vesmírných lodí létajících nadsvětelnou rychlostí je něco, co by si přál zažít snad každý.

SUV mezi AT-AT: Nissan zaparkoval ve Star Wars

SUV mezi AT-AT: Nissan zaparkoval ve Star Wars

Zážitek s rozšířenou realitou

Američtí prodejci proto od nynějška nabídnou zákazníkům prohlídku vozů s rozšířenou realitou, kterou bude možné aktivovat prostřednictvím virtuální přilby nebo jen aplikací v mobilu. Po spuštění se prolne skutečnost se světem Hvězdných válek: Fádní autosalon se promění ve vesmírný hangár, autu narostou křídla a začnou kolem něj kroužit servisní droidi. Přitom se dozvíte základní informace o tom, jak fungují současné asistenční a autonomní systémy v řízení.

Asistent řízení umí rozpoznat vůz před vámi. Nebo stíhačku •  Nissan

Pokročilou asistenci řízení začíná do nových vozů instalovat většina automobilek •  Nissan

Čtyřkolí Jediové

Návštěvníci automobilové show v Los Angeles si mohli vozy s tuningem ve stylu Star Wars prohlédnout naživo. Celkem se jedná o šestici Nissanů. Třem kusům modelu Maxima vtělili designéři záporáckého ducha Prvního řádu. Jeden ztělesňuje masku a nevyzpytatelnou povahu Kylo Rena, na druhém najdete i křídla z jeho osobní stíhačky TIE. Poslední Maxima pak zosobňuje velitelku stormtrooperů po rozpadu Impéria – kapitánku Phasmu.

Temné straně síly slouží také Nissan Altima upravený do podoby klasického letounu TIE. Alianci rebelů a boj za svobodu naopak představuje dvojice modelů Rogue. Jeden z nich se inspiruje stíhačem X-Wing, který používá Poe Dameron a jeho kulatý kámoš BB-8. Ten druhý na sebe bere pro změnu podobu průzkumného letounu A-Wing. Věříme, že asistenční bezpečnostní systémy napomohou tomu, aby na silnicích vítězila světlá strana síly!

Retro od Mitsubishi

Retro Mitsubishi •  Mitsubishi

Automobilka Mitsubishi letos slaví sto let od založení a prvního vozu. Jmenoval se Model A. Vznikl na podvozku italského Fiatu Tipo 3 a ve své době ztělesňoval japonský luxus. Kvůli vysoké ceně se jich ale prodalo jen 22. Mitsubishi se proto zaměřilo na letadla, lodě a vojenskou techniku. Další osobák představila firma až v roce 1960.

Přesto na své kořeny nezapomněla: K příležitosti stoletého jubilea se spojila s proslulou kalifornskou tuningovou dílnou West Coast Customs a vytvořili novou verzi Re-Model A. Do původní karoserie umístili interaktivní řidičskou kabinu, pohon 4×4 a pod kapotu výkonný hybridní motor. Pod fasádou stařečka se tak ukrývá supermoderní stroj pro 21. století!

Elon Musk představuje novinky od Tesly: Semi & Roadster

Elon Musk představuje novinky od Tesly: Semi & Roadster

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Star Wars: Poslední z Jediů

Video se připravuje ...

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) - Full HD trailer - české tituky • Zdroj: Falcon

Klíčová slova:
film, auto, star wars, technika, zábava, Nissan
 

Články odjinud