Tomb Raider Underworld

Tomb Raider Underworld
Sdílej
 

Hit ABC

Lara Croft začínala jako hranatá herní postava s nápadně vystouplým poprsím. Jenže to bylo před třinácti lety. Teď přichází deváté pokračování v detailním a úžasném grafickém provedení - a z Lary se stala sexy kočka.


Zábava je postavená na osvědčených základech tombraiderovské série. Archeoložka Lara se vydává pátrat po tajemství bájného artefaktu. Cestou zdolává různé překážky akrobatickými kousky, řeší hádanky a kosí nepřátele. Underworld k této skvělé hratelnosti přidává ještě grafiku, která opravdu bere dech. Jednotlivé lokace, především venkovní, jsou naprosto božské. Ať se budete prodírat thajskou džunglí, viset nad propastí uvnitř starobylých chrámů v Mexiku nebo skočíte pod vodu, nikde se nesetkáte s fádností nebo odfláknutým designem úrovní. Všechny puzzle, překážky i výskyt nepřátel jsou harmonicky sladěné. Stejně tak Lařiny pohyby, vylepšené použitím technologie motion capture.

Nový díl se přizpůsobil příležitostným hráčům. Například souboje s tygry, netopýry, žraloky nebo ještěry jsou velmi snadné a často stačí jen trochu déle podržet spoušť samopalu. Příběhu chybí hloubka i epičnost a leckterý veterán bude skuhrat nad lehkostí puzzlů. Tohle jsou však pořád chabé argumenty, proč byste si neměli nový Tomb Raider zahrát. Lara Croft je stále hezčí, a hlavně zábavnější.

Hodnocení: 82 %
Výhody: výborné grafické provedení a design lokací, animace pohybů Lary a její grafické provedení, zvuky i hudba, výtečná hratelnost
Nevýhody: občas zlobí kamera, jednoduché souboje, slabší příběh
Výrobce: Crystal Dynamics
Web:

(www.tombraider.com)






Co se hraje

The Lord of the Rings Conquest


Středozem si od válek neodpočine. Plameny bitev ji spalují v knihách, filmech i hrách, včetně nového titulu The Lord of the Rings Conquest. Pokud v obchodě mrknete na obal hry, moc se o ní nedozvíte. Takže vám v tom uděláme jasno: v ruce držíte takřka bezhlavou rubačku z pohledu třetí osoby, zasazenou do prostředí příběhů Pána Prstenů.
Foto


S Gandalfem, Aragornem, Legolasem a mnoha dalšími hrdiny se zúčastníte slavných bitev včetně obrany Helmova žlebu nebo Minas Tirith. Během bojů vystřídáte čtyři typy bojovníků. Chvilku lučištník, čaroděj, zabiják a pak honem pro meč a šup do zbroje v roli bojovníka. Zní to úžasně, že? Bohužel bitvy jsou nemastné a nedopečené. Jde v podstatě o lineární plnění napevno daných úkolů - což znamená chodit a bít se. Dojem se nezlepší ani později, kdy se odemkne kampaň za zlouny a dá vám k ruce Nazgula.

Jiná je situace s multiplayerem. Vzhledem k různorodosti bojovníků vyžadují některé herní mody kooperaci a způsob boje připomíná třeba sérii Battlefield. Je zde dostatek pěkných map, každá postava má zajímavé schopnosti i bonusy, a hra tak poskytuje netypickou multiplayerovou řež v atraktivním tolkienovském prostředí, podpořeném filmovou licencí. On-line hraní tedy zachraňuje The Lord of the Rings Conquest od pádu do herních temnot.

Hodnocení: 69 %
Výhody: solidní a zábavný multiplayer v prostředí Pána Prstenů, různé třídy bojovníků, jednoduché ovládání
Nevýhody: nezajímavá singleplayer kampaň, málo propracovaný systém soubojů
Výrobce: Electronic Arts
Web:

(www.pandemicstudios.com/conquest)





Na co se těšit
Fallout 3 rozšíření


Tři datadisky! Tolika rozšíření Fallout 3 bychom se měli dočkat na přelomu února a března. První by měla přijít Operation: Anchorage, ve které se zúčastníte monumentální bitvy s čínskými okupanty Aljašky. Další přídavek bude mít název The Pitt, což je zkrácenina názvu města Pittsburgh, kde se bude děj odehrávat.

Připravte se na tuhý odpor band Raiderů. Poslední kousek je Broken Steel, s nímž jednou provždy dokončíte likvidaci Enclavy. Ale hlavně se zvýší maximální úroveň postavy až na třicet a lze pokračovat v hraní i po dokončení hlavní příběhové linie. Fallout 3 je zábava na roky.

Proč se těšit: tři nové datadisky s originálními příběhy, nové prostředí, postavy, možnosti hry
Datum vydání: únor-březen 2009
Výrobce: Bethesda
Web:

(fallout.bethsoft.com)






Herní zprávy

Empire: Total War

Strategická a dlouho očekávaná pecka Empire: Total War je těsně před vydáním. V ABC č. 5 (3. března) se můžete těšit na exkluzivní recenzi. Prozatím se nalaďte třeba aktuálním českým videem. Najdete ho na

(www.cdprojekt.cz)





Red Alert 3: Uprising

Vydařenou realtimovku brzy obohatí datadisk. Přesněji čtyři nové minikampaně s jednou bonusovou, která se bude věnovat událostem kolem vzniku komanda Yuriko. Bezpochyby nebudou chybět nové jednotky ani mapy. Mrkněte na

(www.redalert3.com)