Otevřená náruč softwaru

Otevřená náruč softwaru
Sdílej
 

Uživatelé domácích počítačů často chtějí sehnat co nejkvalitnější programy, ale nechtějí za ně utrácet. Řada lidí to řeší softwarovým pirátstvím. Přitom existují tzv. open-source programy, které jsou zdarma a mnohdy kvalitou převyšují programy komerční.

Zveřejnění zdrojových kódů programu (tzv. open source) neznamená jen, že program lze zdarma a legálně používat a šířit (jako u tzv. freeware), ale stejně jako u Linuxu jde především o jiný přístup k tvorbě softwaru. Velká část práce na programu totiž pochází od tisíců programátorů, kteří mají vývoj programu jako svůj koníček, ačkoli na vývoji se mnohdy podílejí i softwarové firmy. Open-source programy se velmi rychle vyvíjejí, větví či spojují a leckdy dosahují, či dokonce přesahují kvality programů komerčních. Jejich používáním a šířením navíc motivujeme tvůrce k další práci a tím urychlujeme vývoj. Vybrali jsme z nich sedm programů, které určitě stojí za vyzkoušení.
Uvedené programy lze spustit pod Windows, pod Linuxem (ten sám má otevřené zdrojové kódy) a většinou i pod jinými operačními systémy. To poskytuje uživateli možnost výběru operačního systému, protože obavy z toho, jak si na nové programy zvykneme, bývají největší překážkou při rozhodování o změně.

THUNDERBIRD


Vybírat poštu pomocí e-mailového klienta má na rozdíl od čtení mailů z webové stránky řadu výhod. Proti ostatním e-mailovým klientům má řadu výhod zase Thunderbird. Uživateli nabídne především učenlivý filtr na nevyžádanou poštu. Stačí nějakou dobu ručně třídit své příchozí zprávy na „spam“ a „nespam“. Program se je na základě často se vyskytujících slov naučí rozeznávat: pak lze spam vyhazovat do koše jediným kliknutím. Další výhodou je seskupování zpráv do vláken, což usnadní dohledat navazující zprávy, pokud na e-mailu diskutujete s více lidmi zároveň. Thunderbird umožňuje zobrazit zprávy nejen v pořadí, v němž přišly, ale i jako rozbalovací skupiny odpovědí.
Standardem už je i kontrola českého pravopisu a možnost vybírat více e-mailových účtů zároveň, kdy lze volitelně zobrazit všechny příchozí zprávy v jediné složce. K zajištění soukromí i v tomto případě může být přístup ke všem zprávám chráněn jednotným heslem.
Thunderbird podobně jako jeho „bratříček“ Firefox pochází z projektu Mozilla a má s ním společnou možnost výběru mnoha různých motivů vzhledu a rozšíření, takže výčet schopností tímto zdaleka není uzavřen.
Stránky a download jsou na adrese thunderbird.czilla.cz.

FIREFOX


Webový prohlížeč Firefox je patrně nejrozšířenější program s otevřeným zdrojovým kódem, u nás má podle statistik skoro třetinové zastoupení. Ve srovnání s nejrozšířenějším prohlížečem MS Internet Explorer (verze 6) nabízí uživateli mimo jiné prohlížení několika stránek na kartách v rámci jednoho okna, „živé“ záložky zobrazující nejnovější články ze serveru (RSS), blokování vyskakovacích oken a vyšší bezpečnost a stabilitu. Podobně jako většina přehrávačů hudby nebo operačních systémů podporuje Firefox volbu motivů vzhledu, kterých je v jeho případě na internetu velký výběr. Do Firefoxu lze z oficiálních stránek snadno instalovat stovky rozšíření. Mezi nejčastěji používané patří procházení webu pomocí „čmárání myší“ (mouse gestures), hromadné stahování odkazů na stránce (DownThemAll) či zdokonalení práce s panely, jako je načtení naposledy otevřených stránek po startu (Tab Mix Plus). Jiná rozšíření umožňují z Firefoxu i telefonovat (Zoep) a psát blog (Performancing).
České stránky Firefoxu jsou na adrese firefox.czilla.cz.

BLENDER


Blender je vynikající nástroj na tvorbu trojrozměrné grafiky, filmů i 3D her. Po pročtení velmi dobře sepsaných návodů na internetu se nebohý uživatel trápí dny i noci ve virtuálním světě vertexů, textur a beziérských ploch a není mu pomoci.
Od té chvíle je odříznut od skutečného světa bez fantaskních nestvůr, obludných strojů a pohádkových krajin. Jedním z mála kontaktů s okolím zůstává stahování nových verzí, protože Blender se rychle vyvíjí a stále přibývají další funkce. Originální uživatelské rozhraní Blenderu umožňuje velmi účinnou práci za pomoci neobvyklých ovládacích prvků, klávesových zkratek a gest myši.
Mnohé vyznavače her zaujme propracovaný herní engine, který umožňuje s přijatelným úsilím a bez znalosti programování vytvářet vlastní 3D hry. Stačí vymodelovat mapu a postavy, nastavit jejich reakce na stisk kláves a Blender vygeneruje spustitelný program.
Za zmínku také stojí nedávno vydaný open-source film Elephants Dream, který byl s použitím Blenderu animován a sestříhán.
Program v angličtině stáhnete na adrese blender3D.org.

OPENOFFICE. ORG


Vývoj nekomerční alternativy k nejrozšířenějšímu kancelářskému balíku MS Office začal v roce 2000 odštěpením ze StarOffice (kancelářského balíku firmy Sun). Podobně jako produkt Microsoftu sestává z několika programů.
Writer, Calc, Impress a Base mají víceméně shodné funkce jako Word, Excel, Powerpoint a Access. Kromě toho je OpenOffice vybaven nástroji Draw na vektorovou grafiku a Math k tvorbě matematických formulí. K ukládání souborů používá OpenOffice (jako mnohé jiné programy podobného zaměření) mezinárodně standardizovaný Open Document Format (ODF). OpenOffice slušně pracuje se soubory vytvořenými v MS Office, ale nemáme u nich stoprocentní jistotu správných funkcí, protože k formátům DOC, XLS či PPT Microsoft nikdy nezveřejnil dokumentaci. Do nové verze MS Office 2007 už by měla být zahrnuta podpora i pro ODF.
České stránky a download najdete na adrese www.openoffice.cz.

GIMP


The Gnu Image Manipulating Program neboli GIMP slouží k úpravám rastrových obrázků. Pro běžného uživatele plně zastoupí placené programy, jako jsou Adobe Photoshop, Corel Paint či Pixel. Samozřejmostí jsou nástroje jako štětec, vybarvování, text či oříznutí obrázku.
Kromě nich má GIMP velké množství dalších funkcí (rozmazávání, doostřování, práce s vrstvami a cestami, histogram, úpravy barevnosti a vybarvování přechody či texturami). Asi nejsilnějším nástrojem GIMP jsou desítky doinstalovatelných pluginů, které lze navíc seskupovat do skriptů. Díky tomu můžete s GIMP snadno tvořit nejrůznější loga na webové stránky či generovat „nekonečně“ členité matematické útvary – fraktály.
České stránky s programem, pluginy i řadou návodů najdete na adrese www.gimp.cz.

TASPRING


Někteří z vás si možná pamatují na realtimovou strategii Total Annihilation, válku dvou kmenů robotů Core a Arm, na svou dobu hezky udělanou a přitom s přijatelně náročnou 3D grafikou. Tvůrci jejího potomka se jí nechali inspirovat a podle všeho se jim daří spojit všechny dobré vlastnosti Totální anihilace a moderních 3D strategií. Hra je zdarma ke stažení, většinou se v ní však stále používají jednotky ze staré, komerčně licencované hry. Na dokončení všech jednotek pod svobodnou licencí se pracuje.
Oficiální web hry je na adrese taspring.clan-sy.com.

INKSCAPE


Odlišný přístup k tvorbě obrázků používají tzv. vektorové editory. V nich jsou všechny prvky ukládány nikoli jako „čtverečkovaný papír“ vyplněný barvami, ale jako obdélníky, elipsy, křivky, mnohoúhelníky apod. Přestože vektorové grafice trochu zůstává role Popelky, je často mnohem vhodnější. Vektorový obrázek se totiž dá neomezeně zvětšovat a dodatečně snadno upravovat, obvykle zabere méně místa na disku a ani při nejkvalitnějším tisku se na něm neudělají zuby. Hodí se zejména k tvorbě plakátů, grafů, náčrtů a samozřejmě se v něm dobře kreslí obrázky pro zábavu.
Vektorový editor Inkscape má v poměru ke schopnostem jednoduché ovládání. Umožňuje tvorbu poloprůhledných obrázků, převod rastrových obrázků do vektorových a naopak, „vlévání“ textu do objektů, barevné přechody, tvorbu plakátů v PDF, hromadnou tvorbu objektů podle předpisu a mnoho dalších kouzel.
Stáhnout jej můžete na adrese www.inkscape.org.




Daniel, 14 let


Na těchto programech se mi líbí hlavně to, že jsou zadarmo. Většinu z nich jsem neznal, ale teď je určitě rád vyzkouším. Myslím, že je dobré, když si člověk může zvolit jiný program, než jsou ty licencované, které jsou navíc moc drahé.

Jakub, 13 let


Z těchto programů jsem slyšel jen o Firefoxu, který jsem si před časem i vyzkoušel. Jsem ale zvyklý na Internet Explorer, který mi vyhovuje, takže jsem se k němu zase rychle vrátil. Možná, že některé z těchto programů jsou dobré, ale zatím nemám potřebu je zkoušet.

Marek, 13 let


Dělím se o počítač se sestrou a docela si umím představit, co by asi říkala, kdybych na harddisk kopíroval programy, které nezná. Určitě by z toho moc nadšená nebyla. Proto z internetu stahuju jenom hry a hudbu. Martin, 13 let Láká mě 3D grafika a chtěl bych se naučit s ní pracovat. Proto jsem vyzkoušel i program Blender, který se mi zdá skvělý. Přiznám se ale, že na mě byl moc složitý, takže jsem v něm dost tápal a nakonec jsem to vzdal.

Michal, 13 let


Z internetu stahuju hodně programů, ale z těchto jsem nezkoušel ani jeden. Spíš sháním freeware a shareware. Všechny potřebné programy ale už v počítači mám, takže stahuju, jen když si chci něco nového vyzkoušet. Nejčastěji jsou to hry, hudba a přehrávače.

Robin, 13 let

Z open-source programů znám nejlíp Linux, ale ten se mi moc nelíbí. Mám registrované Windows. Programy jsme většinou koupili nebo jsou stažené z internetu jako freeware. Z programů v tomto článku by mě zajímal OpenOffice nebo GIMP.