Zábavná věda: Jak se staví roboti

Zábavná věda: Jak se staví roboti
Sdílej
 
Jak probíhá výuka na univerzitě? Třeba tak, že se učíte stavět a programovat roboty ze stavebnice LEGO.

 

 

Jaký je váš nejméně oblíbený předmět ve škole? Může to být matika, fyzika, ale i tělocvik, pokud je váš učitel přespříliš oddaný sokol. Není jednoduché to hned uhodnout. O to jednodušší je však vymyslet předmět, který by mohl být místo nich. Třeba degustace sladkostí z bufetu, výroba třaskavin nebo intenzivní kurz hraní Minecraftu. Těch se ale ve škole nikdy nedočkáte. Co byste ovšem řekli na předmět, ve kterém se učíte stavět a programovat roboty?

 

Studium, nebo hra?

Právě takový předmět se vyučuje na některých středních a vysokých školách. Ty máte pravděpodobně ještě před sebou, ale pokud vás robotika opravdu baví, nic vám nebrání se na takovou školu přihlásit. Jedním z nejlepších míst pro studium této oblasti techniky je Fakulta elektrotechniky na ČVUT (České vysoké učení technické) v Praze. Studenti zde mají možnost přihlásit se na předmět zvaný prostě Roboti. Naučí se tam cenné základy robotiky, jako je např. programování automatického řízení nebo jak se měří a zpracovává digitální signál.

Programovatelná stavebnice

Ve výuce používají studenti stavebnici LEGO Mindstorms. Možná si vzpomenete na naši loňskou recenzi této sady. Je to nejpokročilejší stavebnice, kterou LEGO vyrábí. Můžete si postavit vlastního robota. Jde ovšem o stavebnici pro pokročilé, nesrovnatelnou s klasickými hrady, městem či dokonce řadou Technic. Kouzlo Mindstorms spočívá v tom, že si složíte robota podle svých potřeb a pak ho naprogramujete. Standardně se používá jazyk ROBOLAB vyvinutý ve spolupráci s věhlasnou kalifornskou technickou univerzitou MIT, ale lze používat i rozšířené jazyky jako Java či C.

 

Roboti z LEGO? ČVUT v obležení! •  ČVUT

Zbloudilí roboti

Univerzita pořádá každoročně Robosoutěž, ve které může každý dokázat, co se všechno naučil. Kromě vysokoškolských studentů se můžou přihlásit i středoškoláci. V letošním roce se do tohoto nižšího kola přihlásilo 72 týmů z celé republiky. Soutěží se ve dvou disciplínách, které se každý rok mění. Loni se začínalo bludištěm. Tým musí naprogramovat robota tak, aby bez jakéhokoli přímého ovládání konstruktéry projel co nejrychleji spletitou dráhou. Zkrátka musí nastavit čidla a měřidla tak, aby si správnou cestu spočítal. Druhou disciplínou bylo sbírání míčků. Tady musí robot opět bez pomoci stavitelů posbírat na připraveném hřišti co nejvíce balonků a uklidil je na vyznačené místo. Jako takový roboškolník v tělocvičně.

Má to cenu!

Úkoly jsou rozličné. Předloni musel pro změnu robot najít koryto řeky, položit přes něj most a suchou nohou (či spíše pásem) ji překročit. Soutěž však není určená jen pro zdatné programátory. Má význam i pro designéry, neboť za nejlepší vzhled mohou vyhrát speciální cenu. Robotika už není oborem budoucnosti, ale současnosti. Roboti nás obklopují všude, potkáváme je ve škole, doma i na ulici. A jestli vás fascinují, kdo ví? Třeba je to cesta právě pro vás. Jen prosím zkuste nestavět žádné Terminátory.

 

 

Robotí sumó: Sportovní zápasení budoucnosti?

Robotí sumó: Sportovní zápasení budoucnosti?

Super věc: LEGO Sprinfield pro Simpsonovi

Super věc: LEGO Sprinfield pro Simpsonovi

Robosimian v akci (a co to sakra je???)

Robosimian v akci (a co to sakra je???)

 

 

Články odjinud