První mezihvězdný asteroid mizí v dáli: Můžeme ho zachytit?

První mezihvězdný asteroid mizí v dáli: Můžeme ho zachytit?
Sdílej
 
V polovině října loňského roku nás minul první známý mezihvězdný asteroid, který dostal pěkné havajské jméno Oumuamua (v překladu posel přicházející z dálky). Astronomická pozorování naznačují, že se objekt nepodobá ničemu, co známe ze sluneční soustavy. Svým protáhlým tvarem připomíná rampouch – hodně velký rampouch o délce 200 až 400 metrů.

 

Oumuamua nepochází ze sluneční soustavy. Přiletěl z kosmické dálky, prolétl okolo Slunce a zase mizí v  kosmickém prostoru. Astronomové objevili těleso až pět dní poté, co prolétl okolo Země ve vzdálenosti 24 milionů kilometrů. To není zrovna blízko, ale je to mnohem blíže, než se nachází třeba Mars. V případě kosmických letů jde však vždy především o rychlost. Průlet okolo Slunce Oumuamua urychlil, ale v budoucnu zase zpomalí na rychlost asi 26 km/s.

Jak se chytá Oumuamua

Někteří vědci navrhli postavit sondu a Oumuamua dohnat. Mohlo by se to povést? Stavba sondy by trvala pár let, za kterých se Oumuamua dostane až někam do oblastí, kde se pohybuje Pluto. Pokud bychom chtěli tento mezihvězdný asteroid dohnat, potřebovali bychom technologie, které zatím nemáme, ale brzy je dokážeme vyrobit – například sluneční plachetnice nebo skutečně silnou raketou. Vhodným nosičem může být raketa BFR. Chystá ji firma SpaceX pro lety na Mars. Silné metanové motory Raptor by ale ani tak nestačily. Sonda by musela využít gravitace Slunce a Jupiteru. Kromě rychlosti bychom ji museli také obrnit. Těsný průlet okolo Slunce není žádná legrace. Sonda by prolétla jen asi 2 miliony km od žhavé sluneční náruče.

Při startu v roce 2025 by sonda asteroid dohnala za 14 let, ale musela by letět 4krát rychleji, než dnes letí sonda Voyager. Při reálnější rychlosti by k cíli dolétla v roce 2051. Vhodnější bude ale asi počkat na průlet dalšího mezihvězdného asteroidu. Snad bude podobně zajímavý jako Oumuamua.

Oumuamua: Zvláštní asteroid nebo výtvor jiné civilizace?

Oumuamua: Zvláštní asteroid nebo výtvor jiné civilizace?

Hvězdná zombie: Vědci objevili podivnou supernovu

Hvězdná zombie: Vědci objevili podivnou supernovu

Existují vodní světy? Možná blíže, než si myslíte

Existují vodní světy? Možná blíže, než si myslíte

ABC TV: Úniková hra Galactic Pioneers

Video se připravuje ...

ABC TV: Redakci ábíčka zavřeli do super moderní únikovky Galactic Pioneers • Zdroj: redakce ABC

Klíčová slova:
technika, asteroid, vesmír, Oumuamua
 

Články odjinud