Planety - Sluneční soustava

Planety - Sluneční soustava
Sdílej
 
Sluneční soustava je naším domovem v rámci rozlehlého vesmíru. Vznikla cca před 4.6 miliardami let z rotujícího tzv. protoplanetárního disku. 99,8% její hmoty je nyní obsaženo ve Slunci.

Kolem Slunce obíhá 8 planet a mnoho dalších různých menších objektů (trpasličí planety, planetky, komety, meteoroidy, meziplanetární prach aj.)

Slunce

Slunce je životodárná hvězda v centru naší planetární soustavy, která nám dodává světlo a teplo - díky termojaderným reakcím v nitru (tam dosahuje teplota až 15 milionů Kelvinů, na povrchu kolem 5800 K = cca 5500 stupňů Celsia).

Planety Sluneční soustavy:

Merkur

Jedna polovina kamenné planety Merkur je vystavena zničujícímu žáru blízkého Slunce, druhá absolutnímu chladu kosmického prostoru.

Průvodce Sluneční soustavou: Království ohně a ledu na Merkuru

Průvodce Sluneční soustavou: Království ohně a ledu na Merkuru

Venuše

Venuše je skleníkové peklo v husté atmosféře z oxidu uhličitého a království vulkánů a síry.

Průvodce Sluneční soustavou: Pekelná a hustá planeta Venuše

Průvodce Sluneční soustavou: Pekelná a hustá planeta Venuše

Země (+ Měsíc)

Naše planeta Země, obdařená vodou a pro nás dýchatelným vzduchem - jediný domov pro živé organismy, který doposud známe. Nachází se pro život v optimální vzdálenosti od Slunce

Planety Sluneční soustavy •  NASA

Mars

Mars je planeta studených oranžově-rudých pouští a plání, vysokých hor a hlubokých kaňonů. Má řídkou atmosféru a v minulosti na ní byly zřejmě velké vodní plochy. Potenciální cíl naší kolonizace.

Průvodce Sluneční soustavou: Stále nedobytý Mars

Průvodce Sluneční soustavou: Stále nedobytý Mars

Jupiter

Jupiter je největší planeta naší Sluneční soustavy - plynný obr, složený z vodíku a hélia, avšak příliš malý na to, aby se mohl stát hvězdou. Mocné gravitační centrum, jehož vliv zasahuje poměrně daleko. Přesto je asi 1000x méně hmotný než Slunce. Velmi zajímavé jsou i jeho čtyři největší měsíce - hlavně Europa.

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Saturn

Saturn je další plynný obr, jehož hlavní zajímavostí jsou výrazné a dobře viditelné prstence, složené z kamení, prachu a ledu. V průměru je jeho materiál dokonce lehčí než stejný objem vody. Víte, že Saturn změnil Sluneční soustavu? Zajímavý je jeho měsíc Titan, který má velmi hustou atmosféru.

Průvodce Sluneční soustavou: Král prstenců Saturn

Průvodce Sluneční soustavou: Král prstenců Saturn

Uran

Uran je také plynný obr, jehož zajímavostí je osa rotace, skloněná o 90 stupňů k rovině dráhy. Vypadá to tedy, skoro jako kdyby se po své oběžné dráze „valil“. Má také výrazný systém prstenců a asi kamenné jádro.

Průvodce Sluneční soustavou: Světy Uranu a Neptunu

Průvodce Sluneční soustavou: Světy Uranu a Neptunu

Neptun

Neptun je poslední plynný obr v naší Sluneční soustavě. Planeta ledových bouří a mračen ledových krystalků. Vyzařuje více energie, než dostává od Slunce, podobně jako Jupiter a Saturn.

A co Pluto???

Pluto je malý a velmi vzdálený svět, který byl degradován z planety na úroveň tzv. trpasličích planet. Ani v této kategorii však není největší - předčí ho trpasličí planeta Eris, obíhající po velmi výstředné dráze ještě mnohem dál od Slunce. Obě tělesa patří nyní do oblasti tzv. transneptunických těles, tj. těles za drahou Neptuna.

Sci-fi Pluto: Trpasličí planeta s velkým srdcem

Sci-fi Pluto: Trpasličí planeta s velkým srdcem


Objekty ve Sluneční soustavě:

Kuiperův pás

Kuiperův pás je blast převážně ledových, zmrzlých či pololedových těles za drahou Neptuna, které obíhají ve vzdálenosti 30-50 astronomických jednotek od Slunce (tzv. astronomická jednotka (AU), je rovna střední vzdálenosti Země od Slunce). Největší jsou Eris, Pluto a Makemake. Eris svojí drahou zasahuje už mimo Kuiperův pás, do vnější oblasti tzv. rozptýleného disku (vzdálenost cca 100 AU).

Oortův oblak

Oortův oblak je nejvzdálenější část Sluneční soustavy. Jde vlastně o zatím spíše hypotetický, tj. vypočtený, kulovitý oblak, tvořený asi biliónem malých zmrzlých kometárních jader. Jejich vzdálenosti činí mezi 2.000-200.000 AU.

Nejvíce objektů obíhá ve vzdálenosti kolem 50.000 AU od Slunce, což už se blíží jednomu světelnému roku (vzdálenost, kterou světlo urazí za jeden pozemský rok). Občas některý objekt zamíří do vnitřní části Sluneční soustavy a stane se kometou.

Průvodce Sluneční soustavou: Fascinující i děsivé komety

Průvodce Sluneční soustavou: Fascinující i děsivé komety

Komety

Komety jsou malá tělesa, složená především z ledu a prachu („špinavé sněhové koule“), obíhající po často velmi výstředných či nepravidelných drahách. Při přiblížení ke Slunci se kometa ohřeje a uvolňuje se z jejího jádra ve velkém množství plyn a prach. Tento tzv. kometární ohon někdy výrazně září odraženým slunečním světlem.

Některé komety jsou zdrojem meteorických rojů. Spekuluje se, že by mohly přenášet i primitivní zárodky života, stejně jako některá jiná drobná tělesa.

Video se připravuje ...

Sopky ve vesmíru? Podívejte se na ně na vlastní oči v tomto videu • Zdroj: ABC

Meteoroidy

 

Meteoroidy jsou tělíska od velikosti zlomku milimetru až po několik desítek metrů. Větší objekty se nazývají asteroidy (planetky, planetoidy). Když se meteoroid střetne na své dráze se Zemí, vletí do její atmosféry, rozžhaví se a pak vidíme světelný úkaz – tzv. meteor.

Meteoroid větší než cca 1 metr se v atmosféře zcela nevypaří a dopadne na povrch Země jako tzv. meteorit. Meteority nám přinášejí cenné informace o historii Sluneční soustavy.

Hlavní pás

Pás asteroidů/planetek mezi Marsem a Jupiterem

Oblast malých planetek obsahuje možná přes milion těles s průměrem přes 1 km (známe jich celkem přes 300.000), z nichž cca 200 má průměr větší než 100 km . Největší (Ceres) má průměr cca 950 km.

Průvodce Sluneční soustavou: Zrozená z prachu a plynu

Průvodce Sluneční soustavou: Zrozená z prachu a plynu

Průvodce Sluneční soustavou: Ohnivá koule Slunce

Průvodce Sluneční soustavou: Ohnivá koule Slunce

Devátá planeta: Číhá na konci naší soustavy?

Devátá planeta: Číhá na konci naší soustavy?

 

Články odjinud