Mimozemšťané mohou využívat energii černých děr

Mimozemšťané mohou využívat energii černých děr
Sdílej
 
Pokud ve vesmíru existují skutečně vyspělé mimozemské civilizace, mohli bychom najít projevy jejich existence. Vědci z Tchaj-wanu přišli s další možností, jak případné vesmírné „sousedy“ objevit. Využívat by podle nich mohli energii z černých děr.

 

Základním předpokladem pro rozvoj civilizace je energie. Vyspělejším mimozemským civilizacím pravděpodobně nebude stačit energie vlastní planety a budou se snažit využít maximální množství energie své mateřské hvězdy.

Sběr energie

Jednou z možností je tak zvaná Dysonová sféra, se kterou přišel už v roce 1960 fyzik Freeman Dyson. Jedná se v podstatě o sféru, která obklopuje celou hvězdu a slouží pro sběr energie z ní. Podobná hvězda by nebyla vidět ve viditelném světle, protože viditelné záření by sféra samozřejmě zablokovala. Zářila by však v infračerveném (tepelném) záření. Sféra by nemohla energii jen pohlcovat, musí část vyzařovat, jinak by se roztavila.

Postavit Dysonovou sféru by bylo technicky neuvěřitelně náročné, možná dokonce nemožné. Proto existují její jednoduší varianty, které počítají například s rojem zařízení pro sběr energie.

Černá díra funguje jako vysavač: Dědeček Hubble našel první důkaz!

Černá díra funguje jako vysavač: Dědeček Hubble našel první důkaz!

Místo hvězdy černá díra?

Vědci z Tchaj-wanu přišli ve své studii s další možností. Dysonova sféra by mohla obklopovat černou díru.

K opuštění jakéhokoliv objektu potřebujete určitou rychlost, která je závislá na gravitaci objektu. Pokud chcete odstartovat z menšího asteroidu, stačí se odrazit. Na Zemi potřebujete obrovskou a silnou raketu. V případě černé díry vám nebude stačit ani rychlost světla. Proto jsou černé díry černé. Mají tak velkou gravitaci, že z nich neunikne ani světlo.

Jedna z možných podob Dysonovy sféry •  Wikipedia/ Kevin Gill

Složitá vesmírná stavba

V okolí černých děr se však nachází akreční disk. Plyn a prach se v tomto disku pohybuje velmi rychle. Třením se zahřívají na teploty až miliony stupňů, proto září v rentgenové části spektra. Kromě toho lze využít také energii z paprsků (tak zvaných jetů), které černá díra vystřeluje z pólů.

Jedním z problémů při stavbě klasické Dysonovy sféry bude materiál, kterého bude málo na planetě, ale může ho být nedostatek v celé planetární soustavě. Černé díry jsou malé, takže malá by mohla být také Dysonová sféra okolo nich.

Akreční disk okolo černé díry •  NASA/JPL-Caltech

Stopy mimozemšťanů

Mimozemšťané by také mohli postavit soustavu satelitů, které by obíhaly černou díru a sbíraly energii podobně jako solární panely. Černé díry by mohly poskytnout mnohem více energie než hvězdy slunečného typu.

Podle autorů studie je možné podobné struktury okolo černých děr objevit už dnešními přístroji. Stačí hledat stopy zmíněného záření odpadního tepla z Dysonovy sféry.

Tým nyní vyvíjí algoritmy, které budou prohledávat již existující data z kosmických i pozemských dalekohledů a budou se snažit najít podobné mimozemské artefakty.

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Jsme ve vesmíru sami? Zprávy ze Země mimozemšťanům

Jsme ve vesmíru sami? Zprávy ze Země mimozemšťanům

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských signálů

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských signálů

 

Články odjinud