Sondy a satelity: PIONEER 10

Sdílej
 

PIONEER 10. Od okamžiku, kdy si člověk uvědomil jedinečnost svého druhu, položil si otázku, zda jsme ve vesmíru sami či nikoli. A protože si zatím neumíme tento problém uspokojivě vysvětlit, uvažujeme o možnosti existence dalších civilizaci v hloubce nekonečného vesmíru a snažíme se navázat spojení nebo alespoň o sobě podat zprávu. Jedním z těchto experimentů je americká sonda Pioneer 10, která se sesterským kosmickým objektem Pioneerem 11 opustí sluneční soustavu a vydá se k hvězdě Aldebaran do souhvězdí Býka.
Je tedy prvním tělesem vytvořeným lidskou rukou, které se pustí do hlubin kosmického prostoru, aby podalo svědectví o existenci člověka. Z těchto důvodů je na jejím povrchu umístěna pozlacená plaketa rozměru 229 x 152 mm, na které je znázorněna postava muže a ženy, tedy tvorů, kteří poselství vyslali, spolu s údaji, jež mají pomoci případným nálezcům určit místo v galaxii, odkud byla sonda vyslána, a ukázat způsob života i myšlení lidí.
Ovšem poselství není jediným posláním obou sond. Během své cesty napříč galaxií budou vysílat údaje o kosmickém prostoru, kosmickém zářeni, mikrometeoritech, ale hlavně o Jupiteru, největší planetě sluneční soustavy. Pro tyto účely jsou sondy vybaveny řadou přístrojů, telekomunikačním zařízením, parabolickou anténou a termoelektrickými radioizotopovými generátory SNAP 13.
Pioneer 10 odstartoval 28. února 1972 a Pioneer 11 4. dubna 1973.