Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender

Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender
Sdílej
 
V sérii Neuskutečněné projekty vám pravidelně přinášíme vystřihovánky nedokončených vesmírných projektů. Fantazii ani údivu se meze nekladou.

 

 

Neskutečněné projekty: Raketoplán Hermes

Neskutečněné projekty: Raketoplán Hermes

 

 

Kříženec pro vesmír a turistiku

Od začátku 80. let minulého století se v Anglii vyvíjelo letadlo s hybridním proudovo-raketovým motorem. Počáteční projekt Hotol byl pro nedostatečně vyspělé výrobní postupy po necelých osmi letech vývoje zrušen. V současnosti se pracuje na jeho následovníkovi letadlu Skylon. Nicméně ani nová technologie tohoto hybridního motoru ještě stále není dokonale ověřena.

Jako reálnější se jeví další anglický projekt Ascender – letadlo s jedním raketovým a dvěma proudovými motory. První typy těchto letadel budou mít malou nosnost, protože na palubě bude především palivo pro motory. Počítá se s nimi spíše pro vesmírnou turistiku než pro lety kosmonautů do vesmíru.

Pro start použije letadlo proudové motory. Ty mu udělí rychlost 800 km/hod. a výšku asi 6 km. Pak se zapne motor raketový a vynese letadlo na hranici vesmíru, tedy asi 100 km. Po spotřebování paliva raketového motoru se letadlo bude pohybovat setrvačností. Pro přistání použije letadlo opět motory proudové.

 


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Všechny části předem narýhněte. Červené šipky označují plochy, které budete ohýbat směrem k sobě.

2. Slepte díly 7, 8, 11, 13 a nechte je zatížené proschnout.


 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Slepte trup 1. K dílu 1 nalepte záď 2 a příď 3.

2. Slepte výztuhy křídel 4 (2x). Slepte levé křídlo 5, vlepte do něj díl 4 a celek přilepte k dílům 1 a 2. Stejně postupujte u pravého křídla 6. Vnější část levého křídla 7 nalepte na díl 5. Vnější část prvého křídla 8 nalepte na díl 6.

3. Slepte levý proudový motor 9 a nalepte ho na díly 2 a 5. Pravý proudový motor 10 nalepte na díly 2 a 6.

4. Směrovku 11 nalepte shora na díl 2. Trysku raketového motoru 12 a ochranný štít 13 nalepte na díl 2 zezadu. Hlavní podvozek 14 (2x) nalepte zespoda na díl 2. Přední podvozek 15 nalepte zespoda na díl 1.



Vystřihovánky v ABC č. 12

Vystřihovánky v ABC č. 12

Neuskutečněné projekty: Raketoplán Star Clipper

Neuskutečněné projekty: Raketoplán Star Clipper

Letadlem na oběžnou dráhu

Letadlem na oběžnou dráhu